Πέρασε η «γραμμή Παπαρήγα» στο Συνέδριο
H επανεκλογή της Αλέκας Παπαρήγα στην ηγεσία του κόμματος από το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ δεν ήταν έκπληξη αφού οι ρευστές πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος (ευρωεκλογές και πιθανόν βουλευτικές εκλογές) δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια μιας αλλαγής στην ηγεσία. Ο νέος επικεφαλής δεν θα είχε τον απαιτούμενο χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα του καθήκοντα και να τον γνωρίσει η ευρύτερη κοινή γνώμη.
Ωστόσο, το 18ο Συνέδριο που έληξε την προηγούμενη Κυριακή είχε μια έκπληξη που δεν ήταν άλλη από τη μεγάλη ανανέωση στη στελέχωση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, από την
οποία αποχώρησαν ιστορικά στελέχη και εισήλθαν νέα πρόσωπα, προερχόμενα από τη νεολαία και το συνδικαλιστικό κίνημα, τα οποία κατά βάση αναδείχτηκαν μετά τη διάσπαση του 1991. Το εύρος της ανανέωσης είναι εντυπωσιακό αφού άλλαξε το 22% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής πράγμα ασυνήθιστο για το ΚΚΕ και είναι χαρακτηριστικό ότι στην 77μελή Κεντρική Επιτροπή εισήλθαν 17 νέα στελέχη με ισάριθμη αποχώρηση παλιότερων στελεχών.
Όμως εάν κάποιος παρακολουθούσε τις ομιλίες της Αλέκας Παπαρήγα το τελευταίο διάστημα θα διαπίστωνε ότι συνεχώς αναφερόταν στη διαρκή πορεία του κόμματος για ανανέωση του στελεχικού δυναμικού σε όλα τα επίπεδα της κομματικής πυραμίδας.
Από τη νέα Κεντρική Επιτροπή αποχώρησαν στελέχη με ιστορική διαδρομή μέσα στο ΚΚΕ και κάποια δημοσιεύματα έσπευσαν να ερμηνεύσουν αυτήν την αποχώρηση ως αποστράτευση στελεχών που είχαν μετριοπαθή προσέγγιση στα πολιτικά πράγματα, εκτίμηση που διαψεύδουν κατηγορηματικά τα στελέχη του Περισσού. Στα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής δεν μετέχουν οι βουλευτές Αντ. Σκυλλάκος (η ηγεσία του κόμματος τον πρότεινε σύμφωνα με πληροφορίες), Β. Νικολαΐδου (αντιπρόεδρος της Βουλής) και Κ. Αλυσσανδράκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντ. Σκυλλάκος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δεν εξελέγη βουλευτής στη Λάρισα αφού στη θέση του βγήκε ο Δ. Τσιόγκας αλλά με απόφαση της ηγεσίας του κόμματος ο τελευταίος παραχώρησε τη βουλευτική έδρα στον Αντ. Σκυλλάκο. Στο συνέδριο ο Δ. Τσιόγκας, που είναι και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εξελέγη στη νέα Κεντρική Επιτροπή.
Στη νέα Κεντρική Επιτροπή δεν μετέχουν επίσης ο Γ. Αραβανής, υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος της απερχόμενης ΚΕ, ο Γ. Νάκης υπεύθυνος για το τμήμα που ασχολείται με τα Σώματα Ασφαλείας, ο Σ. Βαμβέτσος πρώην επικεφαλής του 902, ο Η. Λέγγερης από το τμήμα διεθνών σχέσεων του κόμματος και ο συνδικαλιστής Ε. Ευθυμίου, δείγμα της ευρείας ανανέωσης που επήλθε στα πολιτικά όργανα της ηγεσίας του ΚΚΕ. Επίσης, αποχώρησαν τα ιστορικά στελέχη Ορ. Κολοζώφ και Σ. Στριφτάρης.
Στο νέο κορυφαίο πολιτικό όργανο εξελέγησαν φυσικά όλα τα κορυφαία στελέχη που αποτελούσαν το προηγούμενο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ και αναμένεται να το στελεχώσουν εκ νέου με μικρές, ίσως, αλλαγές.
Οι νεοεισελθέντες στην Κεντρική Επιτροπή εκπροσωπούν κυρίως τη γενιά των τριαντάρηδων και σαραντάρηδων. Εξελέγη ο γραμματέας της ΚΝΕ Γ. Πρωτούλης, το στέλεχος της ΚΝΕ Χ. Παναγιωτακοπούλου και οι εκ της Νεολαίας προερχόμενοι Κ. Παπαδάκης, Κ. Παπασταύρου και Θ. Καπέτη. Επίσης οι συνδικαλιστές Κ. Ζιώγας, Χ. Κατσιώτης, Κ. Λιαπάτης, Γ. Τασιούλας, Τ. Τσατσούλη, Σ. Τσιμπούγλου και Τ. Τσιόγκας.
Νέα μέλη είναι και οι Ζ. Λυμπερίδης, Β. Μαμάης, Μ. Παπαδόπουλος, Δ. Παπαλεωνίδας, Δ. Τσαβάρας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία σχετικά με τη σύνθεση των στελεχών που πήραν μέρος στο 18ο Συνέδριο. Σύμφωνα με αυτά ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των συνέδρων ήταν τα 45 έτη με τον μικρότερο σύνεδρο να είναι 22 ετών και τον μεγαλύτερο 81 ετών. Παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ έχει γυναίκα στην κορυφαία κομματική θέση και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών βουλευτών στο Συνέδριο πάνω από το 80% ήταν άνδρες και μόλις το 19,08% γυναίκες. Μέλη του κόμματος πριν από το 1974 ήταν το 8,7%, από το 1974 μέχρι το 1990 το 61,2% και από το 1991 μέχρι σήμερα το 29,5%. Όσον αφορά την κοινωνική σύνθεση των συνέδρων το 76% ήταν εργατοϋπάλληλοι (στον ιδιωτικό τομέα το 54% και στον δημόσιο το 46%), το 2,81% αγρότες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες το 9,32%, συνταξιούχοι το 7,15%, φοιτητές- σπουδαστές το 2,17%, πανεπιστημιακοί- ερευνητές το 1,73% και καλλιτέχνες- λογοτέχνες το 0,55%.
Σχετικά με το μορφωτικό επίπεδο πτυχίο ΑΕΙ είχε το 32%, ΤΕΙ το 13,6% ενώ απόφοιτοι Λυκείου ήταν το 26,6%, Γυμνασίου το 0,43% και δημοτικού επίσης το 0,43%.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι εισηγήσεις της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες.