Οι… στιγμιαίες «γκάφες»!
Το… σύνδρομο της αγελάδας που ξαφνικά και απροειδοποίητα κλωτσάει την καρδάρα με το γάλα πλήττει την κυβέρνηση! Η κινηματογραφική απόδραση Παλαιοκώστα (για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια) από τον Κορυδαλλό ήρθε να «δικαιώσει» τις ανησυχίες των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση, περισσότερο από τα συνήθη λάθη της, απειλείται από τα ασυνήθιστα γεγονότα. Από το… «στιγμιαίο φιάσκο»! Από την περασμένη Κυριακή, στην κυβερνητική παράταξη βρίσκονται υπό την επήρεια σοκ. Οι εντυπώσεις στην κοινωνία είναι κάτι παραπάνω από δυσμενείς, σε σημείο που, κατά την εκτίμηση ορισμένων, υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό σε αναθεώρηση των σχεδιασμών του για τους αμέσως προσεχείς μήνες.
Η κυβέρνηση, υπό το βάρος της κοινωνικής αγανάκτησης (και θυμηδίας), προχώρησε σε διοικητικά μέτρα (παραιτήσεις, ποινικές διώξεις κ.ά.) αλλά και θεσμικά (καθιέρωση «πόθεν έσχες» για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλαγές στις διαδικασίες προσλήψεων, διορισμός διευθυντών φυλακών με αυξημένα προσόντα κ.ά.). Ωστόσο, υπάρχει γενική δυσπιστία πρώτον για το αν τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν και δεύτερον αν αυτά θα αποδειχθούν αποτελεσματικά.
Η απόδραση Παλαιοκώστα-Ριτζάι προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ να ζητάει την παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές, και τον Γιώργο Παπανδρέου να σημειώνει ότι «όσο μένουν στην εξουσία, τόση ζημιά κάνουν», ενώ κατέθεσε αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή. Ο Αλέκος Αλαβάνος έκανε λόγο για κωμικοτραγική κατάσταση και ζήτησε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα αντιμετωπίσει τα γενικότερα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος.
Ένταση σε πολλά επίπεδα προκάλεσαν και οι χειρισμοί του υπουργού Δικαιοσύνης, με την αντιπολίτευση και μερίδα δικαστικών να κατηγορούν τον κ. Δένδια για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, με αφορμή την εντολή του να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των υπευθύνων για την απόδραση. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας ήταν να αθωωθούν όλοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, πλην ενός που καταδικάσθηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή.
Στη «σκιά»
Η απόδραση επισκίασε δύο σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις που είχαμε την ίδια ημέρα, λίγες ώρες νωρίτερα: Από τη μια ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΟΝΝΕΔ έκανε ένα βήμα πιο πέρα στο ζήτημα των εκλογών, λέγοντας ότι δεν σκέφτεται τέτοιο θέμα και πως μείζον ζήτημα και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και από την άλλη ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε σε κομματική εκδήλωση τους πέντε εθνικούς στόχους τους οποίους θα υλοποιήσει το ΠΑΣΟΚ όταν έρθει στην εξουσία. Και οι δύο παρεμβάσεις πέρασαν στα… «ψιλά» λόγω της απόδρασης. Πάντως ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κρατικοποίησης τραπεζών, αν χρειαστεί.
Η τελευταία δημοσκόπηση, που «μέτρησε» και τις εντυπώσεις από την απόδραση, έδειξε διεύρυνση της διαφοράς (4,2%) υπέρ του ΠΑΣΟΚ, με τον Κ. Καραμανλή να παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ο τελευταίος, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών και άσκησε εμμέσως κριτική σε όσα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κινούνται παρασκηνιακά και προετοιμάζονται για την… ώρα της διαδοχής! Παράλληλα, η έρευνα κατέγραψε και νέα κάμψη του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ΚΚΕ το Συνέδριο, μετά από τετραήμερες εργασίες, επανεξέλεξε γενική γραμματέα την Αλέκα Παπαρήγα και… ανανέωσε το «μέτωπο» κατά της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ώρα αποφάσεων
Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της ΕΕ στο ζήτημα της οικονομίας. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και η περίπτωση στήριξης των αδύναμων χωρών (που παρουσιάζουν σημαντικά ελλείμματα), μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Εννοείται βέβαια ότι η στήριξη θα συνδυασθεί με πρόγραμμα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Πάντως ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο χώρα-μέλος της ΕΕ να τεθεί εκτός της ζώνης του ευρώ ή να αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα χρηματιστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και το ελληνικό, καταγράφουν σημαντικές ζημίες, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσες τράπεζες δραστηριοποιούνται σε βαλκανικές χώρες. Σε εθνικό επίπεδο, ο υπουργός Οικονομίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων φορολογικών μέτρων, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο πακέτο στήριξης προς τις τράπεζες. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις συστάσεις του για δραστικό περιορισμό των δαπανών και των προσλήψεων στο Δημόσιο, ενώ χαρακτήρισε εθνικό στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση. Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι μεταξύ των πολιτών υπάρχει οικονομική ανασφάλεια και κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή ότι πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα.
Δεν αλλάζουν…
Στην Ουάσινγκτον η Ντόρα Μπακογιάννη είχε την πρώτη της συνάντηση με την αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, και στη διάρκειά της συζητήθηκαν όλα τα… γνωστά θέματα: Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, Ενέργεια, βίζα κ.ά. Η μεν Χίλαρι γκρίνιαξε για τις συμφωνίες της χώρας μας με τη Ρωσία, η δε Ντόρα παραπονέθηκε για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Στο θέμα της βίζας δεν προέκυψε κάτι που να δημιουργεί την αισιοδοξία ότι επίκειται οριστική ρύθμιση. Σε γενικές γραμμές, το συμπέρασμα που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ότι η αμερικανική πολιτική στα βασικά ζητήματα δεν έχει αλλάξει. Άλλωστε η νέα κυβέρνηση δεν έχει κλείσει ούτε δύο μήνες ζωής. Στο μεταξύ, στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διατυπώνονται αιχμές κατά της Τουρκίας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους έλληνες της Κωνσταντινούπολης, ενώ γίνονται οι συνήθεις αναφορές στις μειονότητες στην Ελλάδα και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά.