Οι ιδιώτες παραγωγοί αντιδρούν στη λειτουργία των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ!

Διαβάσαμε με προσοχή το δελτίο Τύπου της ΔΕΗ, που απαντάει στα σχόλια περί χειραγώγησης της Οριακής Τιμής Συστήματος. Η απάντηση στην κατηγορία που της αποδόθηκε, ότι χειραγωγεί την Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλαδή ρυθμίζει την αγορά έτσι ώστε να πληρώνει σε χαμηλότερες τιμές την ενέργεια που αγοράζει από τους ιδιώτες παραγωγούς, περιείχε βέβαια τεχνικές διευκρινίσεις, δεν ξεκαθάριζε όμως τα εξής:
Η ΔΕΗ αναγκάζεται να απολογηθεί σχεδόν για την ύπαρξη πολλών νερών στα υδροηλεκτρικά της, ενώ είναι ευχή όλων να υπάρχουν τέτοιες συνθήκες. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι η διοίκηση της ΔΕΗ σχεδόν έκλαιγε για τη μεγάλη ανομβρία. Η λειτουργία των υδροηλεκτρικών σημαίνει μειωμένο κόστος στην παραγωγή ενέργειας. Πέρυσι το αυξημένο κόστος προκάλεσε οικονομικό μπλακ άουτ στη ΔΕΗ αλλά και σε όλους τους καταναλωτές με την αύξηση των τιμολογίων της. Τώρα η ΔΕΗ καλείται να απολογηθεί για τις καλές συνθήκες στα υδροηλεκτρικά της που είναι «θείο δώρο» για όλους τους Έλληνες εκτός από τους ιδιώτες παραγωγούς, αφού δεν εξυπηρετούνται τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Η ΔΕΗ με το να μην πουλάει ενέργεια από τα νερά που χρειάζεται για τους θερινούς μήνες, πληρώνει πιο ακριβά την ενέργεια που παράγει τώρα από θερμικούς σταθμούς. Αντί λοιπόν να χαίρει επιβράβευσης γι’ αυτήν τη σοφή και «αλτρουιστική» διαχείριση, βρίσκεται να
απολογείται κιόλας!
Όταν πέρυσι το ακριβό πετρέλαιο προκάλεσε την αύξηση της τιμής που αγόραζε ηλεκτρική ενέργεια από ιδιώτες η ΔΕΗ, κανένας δεν συγκινήθηκε. Τώρα που οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν μειώσει την κερδοφορία των ανεξάρτητων παραγωγών, έχουν κινητοποιηθεί οι πάντες! Αυτός κι αν είναι υγιής ανταγωνισμός!
Πάντως μέχρι στιγμής η χαμηλή οριακή τιμή δεν έχει επηρεάσει τους μεγάλους ιδιώτες παραγωγούς, αφού οι μονάδες τους λόγω «τεχνικών βλαβών» ήταν εκτός λειτουργίας. Η σύμπτωση μας δημιουργεί ερωτηματικά για το αν υπήρχε συνεννόηση και προσπάθεια εκβιασμού!
Κάτι θυμίζει αυτό από καρτέλ. Μήπως να το δει κάποιος;


Σχολιάστε εδώ