Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση να είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη τιμή με την οποία κοστολογείται το φυσικό αέριο στην Αθήνα, ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης ο βουλευτής της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης προτείνει την εφαρμογή ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για το φυσικό αέριο σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να εξαλειφθούν αυτές οι διαφοροποιήσεις που συνιστούν, όπως αναφέρει, κοινωνική αδικία για τους πολίτες που επιβαρύνονται.

>Επικίνδυνη για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος χαρακτηρίζει την αδράνεια της κυβέρνησης σχετικά με τη θεσμοθέτηση της αναστολής όλων των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπεδίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και ζητά τη λήψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ,

Εσωτερικών και Οικονομίας.

>Να δημιουργηθεί άμεσα ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο ώστε να συμπεριληφθούν στους καταλόγους του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας οι σπάνιες ασθένειες, ζητάει ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Τονίζει ότι με τη διαδικασία αυτή θα πάψουν να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες ασθενείς, να στερούνται βασικά δικαιώματά τους από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν, και τελικά να καταδικάζονται.

> Το θέμα των αυθαίρετων απολύσεων στην Cosmote φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ζητώντας από τους συναρμόδιους υπουργούς την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάκλησή τους, καθώς και τον πλήρη σεβασμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην εταιρεία. Εξάλλου με άλλη ερώτησή του ζητάει από τους υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών τον τερματισμό του καθεστώτος των «δουλεμπορικών» εργασιακών σχέσεων των καθαριστριών στις εφορίες και τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

>Για την εγκατάλειψη του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής και την άσχημη εικόνα που αυτό παρουσιάζει, εγκαλεί τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Πολιτισμού ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος επίσης, με δεύτερη ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, θέτει το θέμα της έλλειψης πολιτικής τουριστικής ανάπτυξης του ορεινού όγκου του νομού Ροδόπης.

>Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης «για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης ερωτά τους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης για την επίσημη θέση της κυβέρνησης, καθώς και αν θα προχωρήσει στην κατάργηση της εφαρμογής της σαρίας στη Θράκη και στην παραχώρηση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι σε μειονοτικές ομάδες.

>Τα χρήματα στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών δεν θα διατεθούν για την κάλυψη ελλειμμάτων των θυγατρικών τους στο εξωτερικό, υπογράμμισε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας Αθ. Μπούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη. Σχολιάζοντας στο πλαίσιο αυτό το «πακέτο» για τη στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών, ο Μ. Βορίδης τόνισε: «Η απροθυμία των τραπεζών να συμμετάσχουν στο σχήμα στήριξης της ρευστότητάς τους φανερώνει είτε ότι δεν έχουν πρόβλημα ρευστότητας είτε ότι δεν είναι διατεθειμένες να υπαχθούν σε οποιονδήποτε έλεγχο. Και στις δύο περιπτώσεις κακώς προτείνεται στη Βουλή η παράταση της προθεσμίας για τη συμμετοχή τους. Με τους ρυθμούς αυτούς, μέχρις ότου αποφασίσουν να συμμετάσχουν οι τράπεζες, θα έχει περάσει η κρίση…».

> Λατομείο σε βιότοπο της Πίνδου μετέτρεψε σε «κρανίου τόπο» δασική περιοχή, αναφέρει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σούλα Μερεντίτη. Εξηγεί ότι παρά τις πολύμηνες πιέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και παρά την έκδοση προσωρινής δικαστικής διαταγής, η κατασκευαστική εταιρεία, «πατώντας» σε αρνητική απόφαση του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα, εισέβαλε ανενόχλητη στον βιότοπο με μπουλντόζες, μετατρέποντας μια δασική περιοχή μέσα σε δύο μήνες σε «κρανίου τόπο». Η βουλευτής ζητάει από την υπουργό Απασχόλησης να ελέγξει κατά πόσον η κατασκευάστρια εταιρεία τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της κοινής υπουργικής απόφασης.

>Πλημμελή διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων από τις ιδιωτικές υγειονομικές μονάδες της Αττικής που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς. Αναφέρεται σε καταγγελίες του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αττικής, σύμφωνα με τις οποίες οι περισσότερες ιδιωτικές υγειονομικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Αττικής δεν συμμορφώνονται στις διατάξεις του νόμου.

>Την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης ώστε να αποσταλούν στη Βουλή από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι δικογραφίες που αφορούν τον πρώην υπουργό της ΝΔ Αρ. Παυλίδη προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών που κινδυνεύουν να παραγραφούν, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας, Χρύσα Αράπογλου, Γιώργος Πεταλωτής, Δημήτρης Τσιρώνης και Χρήστος Αηδόνης.

>Το σχέδιο της κυβέρνησης, σχετικά με την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων, ζητάει να πληροφορηθεί ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος. Επικαλείται δημοσίευμα αγγλικής εφημερίδας που αναδεικνύει την παντελή έλλειψη στοιχειώδους διαχείρισης των Ολυμπιακών Ακινήτων, γεγονός που όπως σημειώνει μπορεί να διαπιστώσει κανείς και από μια απλή επίσκεψη στους χώρους αυτούς.

>Αν η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τους αφερέγγυους εφοπλιστές, όταν αυτοί καταστρατηγούν τις συμβάσεις επιδοτούμενων δρομολογίων στις «άγονες» γραμμές, ερωτά τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας. Τονίζει ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε έξαρση του φαινόμενου, καθώς εταιρείες που έχουν υπογράψει συμβάσεις για την εξυπηρέτηση των «άγονων» γραμμών, διακόπτουν αυθαίρετα τα δρομολόγια των πλοίων τους, με αποτέλεσμα να αποκόβονται τα νησιά από την ηπειρωτική χώρα.

>Σχετικά με την εγκατάλειψη των ξενοδοχείων «Ξενία» ζητάει εξηγήσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης και ειδικότερα για τις αιτίες καθυστέρησης των διαδικασιών χαρακτηρισμού τους, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν έτοιμοι φάκελοι για πολλά από αυτά. Ταυτόχρονα ζητάει να παρουσιαστεί η πολιτική του ΥΠΠΟ και του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για τη διάσωση των «Ξενία», καθώς επίσης να αναφερθεί ποια «Ξενία» έχουν ήδη ανατεθεί σε ιδιώτες και με ποιους όρους.

> Εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να υιοθετήσει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ζητάει να επιστρέψουν το μηνιαίο επίδομα των 35 ευρώ οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα διατροφής κατά τη διάρκεια της εφημεριακής απασχόλησης ή αντιθέτως και εάν υπάρχει η πολιτική βούληση παράκαμψης με κατάλληλες παρεμβάσεις, τη στιγμή μάλιστα που το σχετικό επίδομα δινόταν άνευ προσκόμματος από το 2003, ερωτά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

>Την απόφαση για κλείσιμο των 37 περιφερειακών καταστημάτων της εταιρείας Εθνική Ασφαλιστική σε όλη την Ελλάδα, που απασχολούν σήμερα πάνω από 170 άτομα, αποδοκιμάζουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Δραγασάκης. Αναφέρονται σε καταγγελίες του Συλλόγου των Εργαζομένων ότι μετά την αποτυχία των διοικήσεων της Εθνικής Τράπεζας και της Εθνικής Ασφαλιστικής για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, υπάρχει σε εξέλιξη δεύτερο σχέδιο συρρίκνωσης και απαξίωσης της εταιρείας, με στόχο να ξεπουληθεί με το ελάχιστο τίμημα σε ξένες πολυεθνικές εταιρείες.

> Τη στιγμή που πολύς λόγος γίνεται για «χάσιμο εξαμήνων και εξεταστικών» λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων, σε πολλά πανεπιστήμια της Αθήνας οι φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα στη διανομή των συγγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου, ενώ η εξεταστική έχει ήδη ξεκινήσει, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, Γιάννης Γκιόκας, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη και Λίλα Καφαντάρη. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διανομή πολλών συγγραμμάτων, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες φοιτητές να βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο απώλειας της εξεταστικής.


Σχολιάστε εδώ