«Μετέωρη» η ψήφος των αποδήμων

Ούτε καν επί της αρχής κατάφεραν να συμφωνήσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων. Μόνη εξαίρεση ο ΛΑΟΣ, που δήλωσε ότι μαζί με την κυβέρνηση θα υπερψηφίσει το επίμαχο σχέδιο νόμου. Με δεδομένο ότι απαιτούνται τα 2/3 της Βουλής (200 ψήφοι), η αρνητική στάση ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε ναυάγιο την ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής.
Η συζήτηση στη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, εκτός από την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, ανέδειξε και μια σειρά από αντικειμενικές δυσκολίες και εμπόδια στο όλο εγχείρημα, τα οποία θα έπρεπε να αποτελέσουν τον πυρήνα εποικοδομητικού διακομματικού προβληματισμού για το δέον γενέσθαι.
Αντίθετα, μήλον της Έριδος αποτελεί η (αμφιλεγόμενης σκοπιμότητας) δημιουργία περιφερειών απόδημου ελληνισμού και η επιστολική ψήφος.
Η κυβέρνηση αρνείται και τις δύο εισηγήσεις του ΣΑΕ και του ΠΑΣΟΚ και αντιπροτείνει στο νομοσχέδιο την υποχρεωτική συμμετοχή στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τριών υποψηφίων βουλευτών αποδήμων, που θα έχουν δεκαετή τουλάχιστον παραμονή στο εξωτερικό.
Στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια Επιτροπή, η κυβερνητική πλειοψηφία υποστήριξε ότι πέραν από τη συνταγματική ακροβασία των περιφερειών αποδήμων, αυτές δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν χωρίς προηγουμένως να είναι γνωστός ο αριθμός των ψηφοφόρων κάθε περιφέρειας. Απαιτείται, επομένως, είτε ευρεία απογραφή είτε μια πρώτη ψηφοφορία των αποδήμων ώστε να καταγραφεί ο αριθμός εκείνων που θα ενδιαφερθούν να ψηφίζουν στις ελληνικές εθνικές εκλογές.
Με αυτό ως γνώμονα η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «μεταβατικό» το σχέδιο νόμου και καλεί τα κόμματα να το υπερψηφίσουν, παρέχοντας διαβεβαιώσεις (τουλάχιστον λεκτικές) ότι μελλοντικά θα εξετασθεί η δημιουργία περιφερειών αποδήμων και επιστολικής ψήφου.
Το ΠΑΣΟΚ, αρνούμενο να αποδεχθεί το «πρόχειρο και κακό νομοσχέδιο», όπως το αποκαλεί, ζητάει να αποσυρθεί το Σ/Ν και να προχωρήσει η κυβέρνηση στη σύνταξη νέου, στο οποίο θα υιοθετούνται οι απόψεις του, τις οποίες, εντούτοις, δεν υλοποίησε τα χρόνια που ακολούθησαν την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001.
Το ΚΚΕ, με το «επιχείρημα» ότι «οι εκτός Ελλάδος δεν μπορούν να αποφασίζουν για την τύχη των Ελλαδιτών», αρνείται στους ομογενείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται την ψήφο των αποδήμων αρνείται όμως την πιθανότητα η ψήφος να είναι επιστολική.
Ο ΛΑΟΣ, επισημαίνοντας ότι το Σ/Ν δεν είναι ιδανικό, τονίζει ότι αν επιμείνει το ΣΑΕ στη δημιουργία περιφερειών, «οι ομογενείς δεν θα ψηφίζουν τουλάχιστον μέχρι το 2015».
Το ΣΑΕ ζητάει να συσταθεί ειδική Επιτροπή Σοφών με τη συμμετοχή των κομμάτων και των αποδήμων προκειμένου να καταλήξουν σε νομοσχέδιο κοινής αποδοχής, κάτι που δεδομένων των θέσεων των κομμάτων, φαντάζει αυτήν την ώρα περίπου αδύνατο.


Σχολιάστε εδώ