Κόντρα Παπαδημούλη – Χουντή για την πρώτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΝ
Σε αγώνα δρόμου εν όψει του εσωκομματικού δημοψηφίσματος που θα γίνει στις 8 και 9 Μαρτίου για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΝ έχουν αποδυθεί οι δύο βασικοί διεκδικητές, ο νυν ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης και ο διεκδικητής της πρώτης θέσης Ν. Χουντής. Ήδη και οι δύο υποψήφιοι οργανώνουν συγκεντρώσεις, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά τους επιδιώκοντας να κερδίσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό από τα περίπου, 15.000 μέλη του κόμματος που θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες. Ο αγώνας αυτός δεν έχει θεωρητικό χαρακτήρα αφού όποιος εκλεγεί πρώτος θα είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ -άρα θα εκλεγεί σίγουρα ευρωβουλευτής- ενώ ο δεύτερος του εσωκομματικού δημοψηφίσματος θα καταλάβει την τρίτη θέση του ψηφοδελτίου αφού η δεύτερη θέση με απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΝ έχει παραχωρηθεί στους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι για να εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ τρεις ευρωβουλευτές πρέπει να πάρει στις επικείμενες ευρωεκλογές ποσοστό πάνω από 12% είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο τρίτος της λίστας θα βρεθεί εκτός Ευρωβουλής. Κάτι τέτοιο δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται ο νυν μοναδικός ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης ο οποίος οργάνωσε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα συγκέντρωση στήριξης της υποψηφιότητάς του. Ισχυρό του ατού η -καθολικά ομολογούμενη- πετυχημένη παρουσία του στην Ευρωβουλή καθώς και το γεγονός ότι στις δημόσιες παρεμβάσεις του πάντα υπεράσπιζε την κεντρική πολιτική γραμμή του ΣΥΝ παρά το γεγονός ότι ανήκει στην αντιπολιτευόμενη Ανανεωτική Πτέρυγα. Βασικό του επιχείρημα είναι ότι ο Αλ. Αλαβάνος ήταν για χρόνια ευρωβουλευτής του ΣΥΝ και μάλιστα πετυχημένος χωρίς να ανήκει στην εκάστοτε πλειοψηφία κάτι που μπορεί να συνεχίσει και ο ίδιος. Υπενθυμίζει δε, ότι και στο εσωκομματικό δημοψήφισμα των προηγούμενων ευρωεκλογών είχε έρθει πρώτος -πάνω από τον Ν. Χουντή- παρά το ότι δεν ανήκε στην πτέρυγα που πλειοψηφούσε τότε στον ΣΥΝ.
Από την άλλη πλευρά, το πανίσχυρο Αριστερό Ρεύμα επιδιώκει στο εσωκομματικό δημοψήφισμα να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του στο κόμμα όπως αυτή εκφράστηκε στο πρόσφατο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ όπου η προγραμματική πρόταση της ηγεσίας συγκέντρωσε ποσοστό αποδοχής της τάξης του 80%. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του που θεωρούν ότι οι μειοψηφικές απόψεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας έχουν δυσανάλογα μεγάλη προβολή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (πρόσφατη πρόταση Κουβέλη για ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) και μέσω του εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τους ευρωβουλευτές πρέπει να σταλεί μήνυμα για τους πραγματικούς εσωκομματικούς συσχετισμούς.
Την ίδια στιγμή η γενναιόδωρη παραχώρηση -από τον ΣΥΝ- της δεύτερης θέσης του ευρωψηφοδελτίου στις «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προκαλέσει τριβές στη συμμαχία αφού όπως είναι φυσικό είναι πολλοί οι μνηστήρες αυτής της προνομιούχας θέσης. Ο διαγκωνισμός των συμμάχων θα είναι έντονος ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι διαφορετικές -έως αντιθετικές- θέσεις που έχουν οι διάφορες «συνιστώσες» σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της χώρας μας σε αυτήν. Οι σχετικές διαβουλεύσεις άρχισαν άτυπα προκειμένου να μην επέλθει δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με το ποιος θα είναι ο δεύτερος στη λίστα των ευρωεκλογών, κάτι που θα προκαλέσει απέχθεια στο αριστερό ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ αφού θα δώσει την εντύπωση ότι δίνεται μια μάχη μόνο και μόνο για τις «αναπαυτικές καρέκλες της Ευρωβουλής». Ήδη το ΔΗΚΚΙ ζήτησε την έδρα ενώ κάθε άλλο παρά απαθείς μένουν η ΑΚΟΑ (έχει ήδη βουλευτή Επικρατείας τον Γ. Μπανιά), η ΚΟΕ και άλλες «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ.