ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΩΡΑ!

Η Ελλάδα οδεύει στο 2009 με την οικονομία της να βουλιάζει. Όπως σωριάζονται οι μυθολογίες των δήθεν «ευρωπαϊστών», πολύ περισσότερο συντρίβονται οι μύθοι του δήθεν ισχυρού αγοραίου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας, που εμπεδώθηκε, με κεντρικό τον ληστρικό ρόλο των ιδιωτικών τραπεζών, από τις αρχές της δεκαετίας του ʼ90. Η προσγείωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από περίπου 4% στο 0%, δεν είναι απλώς πτώση. Συνιστά βουτιά προς την άβυσσο! Αυτήν την ώρα οι κυρίαρχοι πολιτικοί κύκλοι (σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), αλλά και οι κυρίαρχες οικονομικές ελίτ δεν έχουν (όπως και δεν είχαν!) ούτε συναίσθηση του βάθους της επελαύνουσας κρίσης ούτε των άμεσων ριζικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν, τις οποίες άλλωστε δεν θέλουν να τις σκέφτονται ούτε στα χειρότερα των ονείρων τους.

Διότι αυτήν την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται άμεση και ταχύτατη ριζοσπαστική προοδευτική στροφή στην οικονομικοκοινωνική πορεία της. Μια «θεραπεία σοκ» με μέτρα ανατροπής της σημερινής κατάστασης που θα κλονίσουν συθέμελα τις δομές των μεγάλων συμφερόντων τα οποία κυριαρχούν στη χώρα μας. Κι αυτό πρέπει να γίνει τώρα, όχι απλώς για λόγους πολιτικής και ιδεολογικής επιλογής, αλλά γιατί αυτό απαιτεί η επιβίωση της οικονομίας και η προοπτική επιβίωσης της χώρας και του ελληνικού λαού.

Το πρώτο και κύριο, ανάμεσα στα πολλά, άμεσα και σημαντικά που πρέπει να αλλάξουν, είναι να προχωρήσουμε τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, στην επανακρατικοποίηση των τραπεζών. Και όταν λέω επανακρατικοποίηση των τραπεζών δεν εννοώ να λειτουργήσουν ξανά με όρους πελατειακών και κομματικών εξυπηρετήσεων αλλά και προνομιακών σχέσεων με μερίδες της «ημετέρας» ολιγαρχίας. Μιλάμε για μια επανακρατικοποίηση, υπό νέους όρους, του χρηματοπιστωτικού συστήματος προκειμένου να λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο με πλήρη διαφάνεια και με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια διεξόδου από την κρίση, μακριά από κάθε κερδοσκοπία.

Το κύμα ιδιωτικοποιήσεων των τραπεζών που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ μετέτρεψε τις τράπεζες σε κύριο μοχλό μιας στρεβλής κερδοσκοπικής ανάπτυξης και ενός καταναλωτικού μοντέλου, που στηρίχτηκε στην αθρόα δανειοδότηση, τον εύκολο πλουτισμό, την κατασπατάληση του μέλλοντος και κυρίως την παραγωγική διάλυση και τεχνολογική υποβάθμιση της χώρας. Σήμερα, μέσα στην κρίση, οι ιδιωτικές τράπεζες δεν μπορούν να παίξουν ούτε καν αυτόν τον ρόλο. Αντίθετα, το ιδιοτελές συμφέρον των μεγαλομετόχων και των «manager» των τραπεζών αντιστρατεύεται πλήρως τα συμφέροντα της πραγματικής οικονομίας και κυρίως τη διαφανή και με ευνοϊκούς όρους αναπτυξιακή, επενδυτική και κοινωνική δανειοδότηση της οικονομίας.

Το μεγαλύτερο κοινωνικό και εθνικό κεφάλαιο, οι αποταμιεύσεις του ελληνικού λαού, αντί να αξιοποιηθεί σε αυτήν τη φάση, παραμένει αιχμάλωτο των ιδιωτικών σκοπιμοτήτων του τραπεζικού κεφαλαίου.

ΕΠΑΝΑΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ, με πρώτο βήμα τον πλήρη δημόσιο έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας και την ενίσχυση του ρόλου του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, για μια νέα εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική χρηματοπιστωτική πολιτική.


Σχολιάστε εδώ