ΚΑΤΙ «ΜΥΡΙΖΕΙ» ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Μια… δυσοσμία που δεν προέρχεται από χαλασμένα φρούτα απλώνεται πάνω από τον χώρο της λαχαναγοράς της οδού Αθηνάς. Σύμφωνα με πόρισμα βόμβα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο οποίο κατέφυγε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αρσένης, οι μονάδες ψύξης των φρούτων και λαχανικών είναι εντελώς ακατάλληλες και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Όπως αποκαλύπτουν σήμερα οι «Παρωδίες», από την έρευνα του ΕΜΠ και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Ψυκτικής Τεχνολογίας συνάγεται ότι η τοποθέτηση των συγκεκριμένων μονάδων έγινε στο πόδι χωρίς να προηγηθεί υλικοτεχνική μελέτη.
Κατά την εγκατάσταση δεν ελήφθησαν υπόψη οι προδιαγραφές του χώρου και το γεγονός ότι το καλοκαίρι η θερμοκρασία στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση καταπέλτη, έβαλαν τα μοτέρ ψύξης εντός του χώρου της αγοράς, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία μπροστά στους ψυκτικούς αποθηκευτικούς θαλάμους μέχρι και δέκα βαθμούς Κελσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ευπαθή προϊόντα που βρίσκονται εντός και εκτός των ψυγείων.
Και μπορεί το πρόβλημα αυτόν τον χειμώνα να μην είναι τόσο μεγάλο, το καλοκαίρι όμως, όταν η εξωτερική θερμοκρασία, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες, αγγίζει ή ξεπερνάει τους σαράντα βαθμούς Κελσίου, η αντίστοιχη αύξηση της θερμοκρασίας μπροστά από τους θαλάμους φθάνει και τους πενήντα βαθμούς Κελσίου.
Το μοτέρ σε λάθος σημείο
Στην περίπτωση αυτή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, τόσο για την ποιότητα των προσωρινά αποθηκευόμενων προϊόντων όσο και για τη λειτουργία της ίδιας της ψυκτικής εγκατάστασης, η οποία καλείται τώρα να εργάζεται υπό ιδιαίτερα ακραίες συνθήκες, δεδομένου
ότι ο συμπυκνωτής βρίσκεται, ενώ δεν έπρεπε, επίσης σε αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο που δεν ξεπερνά το ένα τετραγωνικό μέτρο.
Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του εργαστηρίου, το μοτέρ έχει τοποθετηθεί σε λάθος σημείο, αφού βρίσκεται μπροστά από τον ψυκτικό θάλαμο, με αποτέλεσμα και λόγω της στενότητας του χώρου να μην μπορεί να αναπνέει το μηχάνημα και να παράγει μη
επιτρεπόμενη θερμότητα.
Αποτέλεσμα του συνδυασμού υψηλών θερμοκρασιών και ανεπάρκειας αερισμού είναι η κόπωση του συμπυκνωτή και η μείωση της απόδοσής του.
Ο επικεφαλής του εργαστηρίου καθηγητής του
ΕΜΠ Σ. Χατζηδάκης απαντώντας στον κ. Αρσένη, προτείνει συγκεκριμένες λύσεις.
Αρκεί να τις εφαρμόσει.