Η άλλη Ελλάδα

Κινητοποιήσεις για τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου

Την άμεση κατοχύρωση και την πλήρη εφαρμογή του «μεταφορικού ισοδύναμου» στις γραμμές των ακριτικών νησιών του Αιγαίου, τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων ειδικά στο Λαύριο και τη Χίο, τη μείωση των εισφορών υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν το κόστος του εισιτηρίου κατά 28-33% και την ενίσχυση των οχηματαγωγών για μείωση του κόστους των μεταφορών προς τα ακριτικά νησιά ζητά σε ψήφισμά του που υιοθέτησε ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου.
Στο ψήφισμα ζητείται επίσης η επικαιροποίηση της μελέτης του Ινστιτούτου Μεταφορών και η εφαρμογή της με γνώμονα την καθημερινή σύνδεση των νησιών τόσο μεταξύ τους όσο και με το κέντρο. Παράλληλα τίθεται το αίτημα να ενισχυθεί ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον προγραμματισμό των δρομολογίων και τη διαμόρφωση του τοπίου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου εξουσιοδοτεί επίσης τους νομάρχες του Βορείου Αιγαίου να προχωρήσουν σε συντονισμό ενεργειών και διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων προκειμένου να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους και να σταματήσει ο ιδιότυπος ακτοπλοϊκός αποκλεισμός που βιώνουν. Οι κινητοποιήσεις αυτές, όπως τονίζεται σε ψήφισμα, δεν θα σταματήσουν μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

***
Αγωνία για τις εξαγωγές ροδάκινων στη Ρωσία
Με αγωνία περιμένουν οι παραγωγοί ροδάκινων της Έδεσσας την απάντηση της ρωσικής κυβέρνησης για τη λίστα πιστοποιημένων εργαστηρίων ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που της διαβίβασε μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΕ η χώρα μας. Να θυμίσουμε ότι η Ρωσία διαμήνυσε στην Ελλάδα πως δεν θα κάνει εισαγωγές ελληνικών ροδάκινων αν δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό αναγνωρισμένου από την ίδια εργαστηρίου ότι δεν περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Όμως η χώρα, μας πριν από 2 χρόνια όταν η Ρωσία ζήτησε απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που προμηθευόταν ροδάκινα να της προτείνουν κάποια εργαστήρια για να επιλέξει ποια θα εμπιστευθεί για να πιστοποιήσουν την καθαρότητα του προϊόντος που θα εισαγάγει, της έδωσε λίστα με μόλις 3 εργαστήρια! Η Ρωσία τα δέχθηκε και τα τρία, όμως τα εργαστήρια αυτά δεν επαρκούν για να ελέγξουν όλη την παραγωγή που θέλει να εισαγάγει η Ρωσία! Έτσι τα ροδάκινα κινδυνεύουν να μείνουν απούλητα για μία αβλεψία των αρμοδίων. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον περασμένο Δεκέμβριο μπροστά στον κίνδυνο να μη γίνει εξαγωγή ροδάκινων στη Ρωσία έστειλε νέα λίστα μέσω ΕΕ στη Μόσχα, στην οποία περιλαμβάνονται ιδιωτικά εργαστήρια ανάλυσης φυτικών υπολειμμάτων στα φρούτα και αναμένεται οσονούπω η απάντηση της ρωσικής πλευράς. Αν γίνουν αποδεκτά από τη Ρωσία τα εργαστήρια αυτά, το πρόβλημα θα λυθεί. Διαφορετικά θα γίνει πιο σύνθετο και μάλλον δυσεπίλυτο.
Παράγοντες των παραγωγών τόνιζαν ότι ευτυχώς που σκέφθηκε το αρμόδιο υπουργείο να στραφεί στους ιδιώτες, γιατί αν περίμενε να λύσει το πρόβλημα με την ίδρυση νέου μεγάλου διαπιστευμένου εργαστηρίου, δεν θα προλάβαινε ούτε την παραγωγή του 2011, μια και πριν το φθινόπωρο του χρόνου αυτού δεν θα ήταν δυνατόν να λειτουργήσει αυτό το εργαστήριο, τηρουμένων των αναλογιών και των καθυστερήσεων που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Το ζητούμενο βέβαια είναι να αποδεχθούν οι Ρώσοι τα νέα εργαστήρια που τους στείλαμε ώστε να μη χαθεί η φετινή παραγωγή, γιατί κάτι τέτοιο θα σημάνει αφανισμό χιλιάδων αγροτών.

(Από την «Εδεσσαϊκή»)
***

Δεν… προχωράει το φράγμα…

«Καρκινοβατούν» τα έργα στο φράγμα της περιοχής «Κόρη Γεφυριού» στη Χίο, καθώς ο πρόεδρος της αναδόχου
εταιρείας κ. Βίος (Σημ. «Π»: θείος της βουλευτίνας του
ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργού Ελπίδας Τσουρή, που είναι μπλεγμένος και στην υπόθεση της Ζήμενς) ισχυρίζεται ότι αδυνατεί πλέον να προμηθευτεί υλικά και να πληρώνει τους εργαζόμενους, αφού για τις εργασίες που έχουν γίνει τους τελευταίους 10 μήνες δεν έχει καταβληθεί στην εταιρεία
από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ούτε… ένα ευρώ! Ο δήμαρχος Χίου υποστηρίζει από την πλευρά του ότι το φράγμα είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την πόλη της Χίου αλλά και για ολόκληρο το νησί και θα πρέπει η ανάδοχος εταιρεία να το έχει ολοκληρώσει πριν από τις 30 Ιουνίου, όπως προβλέπει η σύμβαση που η ίδια έχει υπογράψει.

(Από την «Αλήθεια» Χίου)

QQQ
Η φθήνια τρώει τον παρά

Την… κατιούσα έχουν πάρει οι τιμές των οπωροκηπευτικών στην Κρήτη. Οφείλουμε να πούμε ότι οι τιμές των προϊόντων αυτών στις λαϊκές είναι αισθητά χαμηλότερες από εκείνες που συναντάμε στην Αθήνα και φυσικά μιλάμε για εγχώρια προϊόντα, φρέσκα και υψηλής ποιότητας.
Οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων στη λαϊκή αγορά Παχιανών Χανίων την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου ήταν οι εξής: αγγινάρες 2 ευρώ το κομμάτι, σταμναγκάθια 3,50 ευρώ το κιλό, καρότα 1 ευρώ το κιλό, κολοκύθια 1 ευρώ το κιλό, κουνουπίδια 1 ευρώ το κιλό, λάχανο 0,60 ευρώ το κιλό, μαρούλια 0,50 ευρώ το κομμάτι, μελιτζάνες 1 ευρώ το κιλό, παντζάρια, πιπεριές, μήλα και μπρόκολο 1 ευρώ το κιλό, αχλάδια 1,30 ευρώ, τομάτες 0,40 ευρώ, πατάτες 0,70 ευρώ, ραδίκια 1,40 ευρώ, σπανάκι 1,50 ευρώ, λεμόνια 0,80 ευρώ, πορτοκάλια 0,30 ευρώ, μπανάνες 1,30 ευρώ το κιλό, ακτινίδια 1,30 ευρώ, σκόρδο 0,35 το κομμάτι, κρεμμύδια, χλωρά και ξερά, 0,50, κάστανα 2 ευρώ και κουκιά χλωρά 2 ευρώ το κιλό. Τα φασολάκια είναι το ακριβότερο είδος με 3,70 ευρώ το κιλό.

(Από τον «Αγώνα της Κρήτης»)

QQQ
Ο… σωσίας του γιατρού

Αναστατώθηκε το Ναύπλιο και η οικογένεια του εξαφανισμένου καρδιολόγου που απήχθη στη Βάρη, όταν κάτοικοι της πόλης δήλωσαν στην Αστυνομία ότι είδαν τον αγνοούμενο γιατρό, μίλησαν μαζί του και κάποιοι του έδωσαν και χρήματα! Η σύζυγος του απαχθέντα έσπευσε αμέσως στο Ναύπλιο για να δει μήπως είναι όντως ο άντρας της ο εμφανισθείς, αλλά απογοητεύθηκε, καθώς ο περιφερόμενος και φερόμενος ως «γιατρός» δεν ήταν παρά ένας σωσίας του απαχθέντα. Του έμοιαζε μεν αρκετά, αλλά δεν ήταν ο ίδιος. Οι τοπικές αρχές ενημερώθηκαν από την Αστυνομία Κορίνθου ότι ο συγκεκριμένος μετέρχεται διάφορους τρόπους για να αποσπά χρήματα από τον κόσμο, προκειμένου να πηγαίνει να τα παίζει στο καζίνο του Λουτρακίου!

(Από την «Ενημέρωση» Πελοποννήσου)

QQQ
Ο ΟΣΕ «έκοψε» στα δύο
το Σουφλί!

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του ακριτικού Σουφλίου εξαιτίας της πρωτοβουλίας του ΟΣΕ να τοποθετήσει συρματόπλεγμα εκατέρωθεν των γραμμών που διέρχονται μέσα
από την κατοικημένη περιοχή. Όπως υπογραμμίζουν, και την άποψή τους την υιοθετεί και η δήμαρχος Αθανασία Κακαλή, είναι μεν σωστή η απόφαση του ΟΣΕ να περιφράξει το δίκτυό του για να μη γίνονται ατυχήματα, αλλά θα έπρεπε να προβλεφθούν περισσότερες διαβάσεις πεζών ή τουλάχιστον να διασφαλιστεί η διάβαση των πεζών από τα σημεία απ’ όπου περνούν τα οχήματα! Έτσι όπως είναι τώρα η κατάσταση οι πεζοί πρέπει να περπατούν χιλιόμετρα μέχρι να βρουν τρόπο να περάσουν τις γραμμές. Μια μικρή… οδύσσεια για τους ακρίτες μας στην «καρδιά» του Σουφλίου.

(Από την «Ελεύθερη Θράκη»)

QQQ
Πληθαίνουν στο Ηράκλειο
τα παιδιά των φαναριών

Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν οι φορείς και οι εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων του Ηρακλείου στον Εισαγγελέα Ανηλίκων της περιοχής, τον οποίο επισκέφθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στο γραφείο του, για την αυξανόμενη επαιτεία ανηλίκων σε όλους σχεδόν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των φορέων και των σωματείων, έχουν αυξηθεί δραματικά τα παιδιά των φαναριών, τα κακοποιημένα παιδιά, τα άστεγα και τα παιδιά χωρίς οικογένεια που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά. Οι εκπρόσωποι δεν ζήτησαν κατασταλτικά μέτρα κατά των παιδιών αυτών, αλλά περισσότερη ευαισθητοποίηση και εγρήγορση των κοινωνικών φορέων του Ηρακλείου για την περίθαλψή τους. Κατήγγειλαν επίσης ότι ο κρατικός σταθμός για τη μέριμνα των παιδιών με την επωνυμία «Παιδόπολις» που λειτουργεί στη Νεάπολη δεν επαρκεί για να φιλοξενήσει όλα τα άστεγα παιδιά, με αποτέλεσμα όταν οδηγούνται εκεί να… επιστρέφουν σε λίγο στον δρόμο, ενώ η «Στέγη Ανηλίκων» κλείνει κάθε Σαββατοκύριακο γιατί το κράτος δεν πληρώνει τις αργίες στο προσωπικό, με αποτέλεσμα όσα παιδιά συγκεντρώνονται στο ίδρυμα αυτό όλη τη βδομάδα να… επιστρέφουν το Σαββατοκύριακο στα φανάρια!
Ο Εισαγγελέας δεσμεύτηκε να συγκαλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Αστυνομία, κοινωνικούς λειτουργούς, δήμο, νομαρχία κ.λπ.) για να αναζητηθούν από κοινού λύσεις και να επιτευχθεί τελικά η εξάλειψη του φαινομένου που προσβάλλει και στηλιτεύει την κοινωνία μας.

(Από την «Μεσόγειο» Ηρακλείου)
***

Αεροψεκασμοί
με τοξικό φάρμακο
στην Κέρκυρα!

Δημόσιοι λειτουργοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Κέρκυρας πραγματοποιούσαν επί επτά χρόνια (1996-2003) αεροψεκασμούς με απαγορευμένο τοξικό φάρμακο!
Την καταγγελία αυτή υπέβαλε εγγράφως στην Εισαγγελία Εφετών Κέρκυρας ο τοπικός δημοσιογράφος Βασίλης Ζαχαρόπουλος.
Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, υπάρχουν μαρτυρίες πως μετά τους αεροψεκασμούς με το συγκεκριμένο φάρμακο πέθαιναν ακαριαία πουλιά και έντομα, με αποτέλεσμα το νομαρχιακό συμβούλιο το 2003 να αποφασίσει την απαγόρευση της χρήσης του συγκεκριμένου φαρμάκου.
Είχε προηγηθεί η επισήμανση του Συνήγορου του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία το φάρμακο ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ στις ΗΠΑ είχε απαγορευθεί ως αιτία μεγάλου αριθμού θανάτων στις περιοχές, στις οποίες γινόταν κανονικά η χρήση του.
Στην καταγγελία του ο κ. Ζαχαρόπουλος διερωτάται γιατί δεν διώχθηκαν ούτε και… ενοχλήθηκαν από κάποια αρμόδια αρχή εκείνοι οι οποίοι επί επτά χρόνια… δηλητηρίαζαν τους Κερκυραίους.


Σχολιάστε εδώ