Ζητάει 5 δισ. ο mr MIG με… βάρκα την ελπίδα

«Ακορντεόν» με τις προσδοκίες των μετόχων του φαίνεται να παίζει ο mr MIG: Από τον Σεπτέμβριο που άρχισε την προσπάθεια για τη νέα μεγάλη αύξηση κεφαλαίου στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η εταιρεία ζητάει από τους μετόχους 5 δισ. ευρώ, ενώ έχει παρουσιάσει τρία διαφορετικά σχέδια για να αξιοποιηθεί το μυθικό ποσό, πάντα με επίκεντρο τα φιλόδοξα σχέδια κατάκτησης μιας από τις πρώτες θέσεις στον τραπεζικό τομέα.

Ουσιαστικά, όμως, μέχρι σήμερα κανένα σοβαρό σχέδιο δεν έχει παρουσιασθεί για εξαγορές στον τραπεζικό τομέα και οι μέτοχοι καλούνται να προσφέρουν στη MIG τα 5 δισ. ευρώ, κινούμενοι με «βάρκα την ελπίδα». Άγνωστη, όμως, παραμένει προς το παρόν και η ταυτότητα των νέων επενδυτών που θα χρηματοδοτήσουν τη Marfin: Ως τώρα (και… μέχρι νεωτέρας) η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι οι παλαιοί μέτοχοι θα παραιτηθούν από τα δικαιώματα συμμετοχής τους στην αύξηση, αλλά οι… αναπληρωτές τους παραμένουν «στο σκοτάδι».

Αυτήν την εβδομάδα, κατά σύμπτωση, μετά την άσκηση σοβαρών πιέσεων στη μετοχή της MIG, η εταιρεία αποφάσισε να ανακοινώσει την τελευταία αλλαγή στρατηγικής της: Ενώ μέχρι τώρα έλεγε ότι η κρίση περιορίζει την «ορατότητα» για τραπεζικές εξαγορές, γι’ αυτό και η MIG είχε ζητήσει άδεια από τις κυπριακές αρχές για να αγοράσει το 30% της «αδελφής» Marfin Popular Bank, ξαφνικά ανατρέπει τον σχεδιασμό αυτό και δηλώνει (αρκετά αινιγματικά…) ότι «λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στις αγορές, έχει πλέον εν εξελίξει πολλές διευρυνόμενες επιλογές για να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ρευστότητα και κεφαλαιακή της επάρκεια».

«Πρόθεση της MIG», σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τουλάχιστον για το ορατό μέλλον είναι να υλοποιήσει τη στρατηγική της για περαιτέρω επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα κυρίως κατόπιν συμφωνίας με κυβερνήσεις διαφόρων χωρών ή μέσα από συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών εφόσον και όταν χρειαστεί να γίνουν».

Κάπως έτσι, οι μέτοχοι της MIG βλέπουν ότι το αρχικό σχέδιο για εξαγορές μεγάλων ελληνικών τραπεζών, που «φωτογράφιζε» την Alpha Bank, ακυρώθηκε λόγω της παροχής ενισχύσεων στις τράπεζες από το Δημόσιο, για να τεθεί αργότερα στο στόχαστρο η «αδελφή» Marfin Popular, η οποία φεύγει και πάλι από το στόχαστρο, καθώς τώρα επιδιώκονται εξαγορές σε… «διάφορες χώρες». Στο μεταξύ, πάντως, οι μέτοχοι βλέπουν ως μόνη ορατή προοπτική εξαγοράς την εξαγορά της Ολυμπιακής, που έχει αρκετές δεκαετίες να εμφανίσει κέρδη! Μια εξαγορά, για την οποία ουδέποτε προϊδέασε τους μετόχους του ο mr MIG…


Σχολιάστε εδώ