Ευρωχασκούκι στον Χριστόφια για ένταξη στον PFP

Η τροπολογία, η οποία αποτελεί πλέον τμήμα της έκθεσης Βάτανεν, που επικυρώθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προπερασμένη Πέμπτη, αποτελείται από δύο σκέλη. Το ένα παροτρύνει την κυπριακή κυβέρνηση να αναθεωρήσει την αρνητική της στάση επί του θέματος του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη στην Ευρώπη. Το δεύτερο σκέλος καλεί τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως είναι η Τουρκία, να μην ασκούν βέτο σε βάρος κρατών μελών της ΕΕ που επιθυμούν να ενταχθούν στη Συμμαχία, όπως είναι π.χ. η Κύπρος.

Οι συμμαχίες

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά και η Σοσιαλιστική Ομάδα, προτού η έκθεση Βάτανεν εγκριθεί από την Ευρωβουλή, κατέθεσαν κατόπιν παρέμβασης της κυπριακής κυβέρνησης, με εντολή του ίδιου του Προέδρου Χριστόφια, τροπολογία για διαγραφή της τροπολογίας Μάτση. Επιπρόσθετα, έγιναν διαβήματα προς το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών, με αποτέλεσμα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες να αποστείλει προς τους ευρωβουλευτές της ΝΔ κατεπείγον μήνυμα με το οποίο τους καλούσε να καταψηφίσουν την τροπολογία, παρότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι κύπριοι ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού Ι. Κασουλίδης και Π. Δημητρίου ήταν υπέρ της τροπολογίας Μάτση, ο οποίος ήταν παλαιότερα πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αλλά λόγω του Σχεδίου Ανάν διαφώνησε με το «ναι» ως ένθερμος υποστηρικτής του «όχι» και εξελέγη ως ανεξάρτητος.

Όπως δήλωσε ο κ. Μάτσης, για πρώτη φορά στη ζωή του υπήρξε συνεργασία της ελληνικής, της κυπριακής και τους τουρκικής μόνιμης αντιπροσωπείας για την παραγραφή της τροπολογίας του! Η επίμαχη παράγραφος, με ψήφους 285 έναντι 269, παρέμεινε στην έκθεση Βάτανεν, η οποία στο σύνολό της ψηφίστηκε με 13 μόνο ψήφους διαφορά, καθότι θεωρήθηκε πολύ φιλοΝΑΤΟϊκή.

Όσο κι αν πονάει…

Για τον Πρόεδρο Χριστόφια ήταν το πρώτο μεγάλο χαστούκι εντός της ΕΕ. Προ ολίγων ημερών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χαραυγή», επίσημο όργανο του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι, «όσο κι αν πονάει κάποιους», όσο είναι Πρόεδρος δεν θα υποβάλει αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στην Ευρώπη. Το θέμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη στην Ευρώπη έθεσε τον Χριστόφια σε κατάσταση απομόνωσης μέσα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό, καθότι το ΑΚΕΛ και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι οι μόνοι που διαφωνούν με την αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στην ΕΕ, όπου συμμετέχουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ακόμη και η Ρωσία με την Ελβετία.

Προεδρικοί ισχυρισμοί

Ο ισχυρισμός του Προέδρου Χριστόφια είναι διπλός: Αφενός ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη στην Ευρώπη είναι προθάλαμος του ΝΑΤΟ, αφετέρου εφόσον βρισκόμαστε σε συνομιλίες και η Κύπρος θα αποστρατιωτικοποιηθεί, γιατί να υποβληθεί αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στην Ευρώπη; Περάν τούτων, τα κίνητρα του Προέδρου Χριστόφια είναι ιδεολογικά. Απορρίπτει από τη μια οποιαδήποτε σχέση με τους αμυντικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά από την άλλη δημοσίως είχε δηλώσει, και μάλιστα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα, ότι δεν θα ενοχλήσει τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, οι οποίες είναι ΝΑΤΟϊκές!

Κύπρος, Τουρκία, Βρετανία

Από την άλλη, καθόλου τυχαία δεν είναι η στάση της Βρετανίας και της Τουρκίας, οι οποίες δεν επιθυμούν την ένταξη της Κύπρου ούτε στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στην Ευρώπη ούτε στο ΝΑΤΟ, για να διατηρήσουν τον γεωστρατηγικό έλεγχο του νησιού και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Όλοι πλην ΑΚΕΛ ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Ευρωπαϊκό Κόμμα υποστηρίζουν σφόδρα την ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στην Ευρώπη, για να αποφευχθούν σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προβλήματα αυτά είχαν αναλυθεί σε ανακοίνωση την οποία είχε εκδώσει ο Γ. Μάτσης, ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων ότι η τροπολογία του αποσκοπεί να βοηθήσει την κυπριακή κυβέρνηση:

1) Να αποφύγει απομονωτικές τάσεις στην ΕΕ, τις οποίες βιώνει σήμερα, αφού οι κύπριοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ακόμη και υπουργοί αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις αίθουσες της ΕΕ όταν συζητούνται διαβαθμισμένες πληροφορίες μεταξύ ΝΑΤΟ – ΕΕ, οι οποίες προέρχονται από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζε και η Μάλτα, η οποία το έλυσε προ ολίγων μηνών όταν υπέβαλε αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στην Ευρώπη. Η αίτηση έγινε δεκτή.

2) Να αποκρούσει τις ευθύνες που καταλογίζουν στην κυπριακή κυβέρνηση ότι είναι συνυπεύθυνη για τα προβλήματα που προκαλούνται στις σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά και στους ίδιους τους αμυντικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, λόγω των βέτο που ασκεί η Τουρκία στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντίστροφα. Εάν η Τουρκία προβάλει βέτο στην αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στην Ευρώπη, τότε πλέον η ευθύνη θα πέσει στους ώμους της και η κυπριακή κυβέρνηση θα δικαιολογείται να ασκήσει με τη σειρά της βέτο εντός της ΕΕ για ζητήματα που αφορούν την Τουρκία και ειδικότερα την ενταξιακή της πορεία.

3) Να αποτραπεί η γεωστρατηγική ομηρία της Κύπρου από τη Βρετανία και την Τουρκία και να ενισχυθεί

η κρατική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή της κατά τρόπο ισότιμο στους αμυντικούς βραχίονες της ΕΕ.

Αντιπαράθεση

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέλαβε την υιοθέτηση της τροπολογίας Μάτση ως προσωπική του ήττα και αφήνει αιχμές, χωρίς να αναφέρεται προσωπικά για υπόσκαψή του στην ΕΕ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος προκάλεσε τον Πρόεδρο να πει εάν εννοεί τον ίδιο τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, που, όπως είπε, έχει επιδείξει ανοχή προς τον Πρόεδρο Χριστόφια μέχρι παρεξηγήσεως.


Σχολιάστε εδώ