«Εργατικός Μεσαίωνας» στις εταιρείες καθαρισμού

Αναπάντητο μέχρι στιγμής παραμένει το κοινό αίτημα της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και του ΕΚΑ για συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα που να τερματίζουν τον εργασιακό μεσαίωνα στον χώρο των εταιρειών καθαριότητας.
Η πρόεδρος της ΟΙΥΕ Μετ. Στεκουλέα (σ.σ.: που μαζί με την πρόεδρο του ΕΚΑ Στάβυ Σαλουφάκου δραστηριοποιήθηκαν για συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν τις εργολαβίες καθαρισμού δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων) προειδοποιεί ότι: Σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση και θετική απάντηση στο αίτημα για συνάντηση με την κ. Φάνη Πετραλιά τότε θα οργανωθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.
«Αν δεν ληφθούν νομοθετικά μέτρα» τονίζει η κ. Στεκουλέα, «τότε είναι βέβαιο ότι θα ξαναζήσουμε τραγικές ιστορίες όπως της Κων. Κούνεβα». Σημειώνεται πως πολλές καθαρίστριες έχουν δεχθεί απειλές «να μη μιλούν πολύ», όμως φοβούνται να τις καταγγείλουν επωνύμως.
Είναι προφανές πως ο ρόλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) καθίσταται κρίσιμος γιατί μόνο οι συστηματικοί έλεγχοι μπορεί να αποθαρρύνουν τους εργολάβους να καταπατούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να περιορίσουν τη μαύρη εργασία που είναι και πηγή τεράστιας εισφοροδιαφυγής.
Στα νομοθετικά μέτρα που η ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ζητούν από την κυβέρνηση περιλαμβάνονται και τα εξής:
1. Νομοθετική κατάργηση των εργολαβιών στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Άμεση διενέργεια προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, με προτεραιότητα τους ήδη εργαζόμενους στις εργολαβίες του Δημοσίου.
2. Θεσμοθέτηση ενός αυστηρού και διαφανούς νομοθετικού πλαισίου για τις εργολαβίες. Εφαρμογή ενός μοναδικού και ενιαίου συστήματος ανάθεσης υπεργολαβιών, που θα υπολογίζει το ελάχιστο κόστος ανάθεσης με συγκεκριμένο προϋπολογισμό τόσο ως προς το εργατικό (τήρηση ΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας) και το ασφαλιστικό κόστος (πλήρης ασφαλιστική κάλυψη με βαρέα και ανθυγιεινά), αλλά και το νόμιμο εργολαβικό κέρδος.
3. Θεσμοθέτηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης στα βαρέα και ανθυγιεινά ανεξαρτήτως ωρών απασχόλησης (κατάργηση του απαιτούμενου ελάχιστου ημερήσιου χρόνου απασχόλησης για ασφάλιση στα ΒΑΕ).
4. Θεσμοθέτηση Μητρώου Εργολάβων και χορήγηση άδειας με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια.
5. Να γίνουν αυστηρότερες οι προϋποθέσεις ανάθεσης εργολαβίας, με παράλληλη υποχρέωση αποστολής προς τον αναθέτοντα, στην οικεία επιθεώρηση εργασίας. Η καταβολή της μισθοδοσίας να γίνεται από τον αναθέτοντα και όχι από τον εργολάβο. Να απαιτούνται επίσης: φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αναλυτικές ονομαστικές καταστάσεις ωρών εργασίας, υπερεργασίας και υπερωριών προσωπικού, αποστολή και ανάρτηση αναλυτικού εβδομαδιαίου προγράμματος εργασίας και χώρου εργασίας ξεχωριστά, για κάθε επιμέρους έργο καθαρισμού κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ