Δημοσκοπικές φλυαρίες

Οι γνωρίζοντες καλώς την πολιτική τέχνη και κατ’ επέκταση την πολιτική ανάλυση, δεν χρειάζονται τις δημοσκοπήσεις για να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι στις επόμενες εκλογές. Και επειδή, όπως λέει ο υμνωδός της εκκλησίας, «καιρός του ταπεινοφρονείν και καιρός του καυχάσθαι», εμείς από την περίοδο που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ισοπαλία στα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και οι δημοσκόποι κατέθεταν την αβεβαιότητά τους για το αύριο, υποστηρίξαμε σθεναρά (και μόνοι…) πως οσονούπω θα διευρύνεται η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ – κι αυτή η τάση δεν θ’ αλλάζει ακόμα κι αν η κυβέρνηση της ΝΔ βγάλει λαγούς από το καπέλο της. Ήρθε η ίδια η ζωή να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας και μετά ταύτα ακολούθησαν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
= Σε ανύποπτο χρόνο λοιπόν εμείς προβλέψαμε την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ, όπως τώρα προβλέπουμε και την εκλογική του αυτοδυναμία κόντρα στα τωρινά ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Και προβλέπουμε σωστά όχι γιατί είμαστε καλοί προφήτες, αλλά γιατί χρησιμοποιούμε δύο «εργαλεία» ή, πιο σωστά, δύο πολιτικούς κανόνες που έχουν καθολική ισχύ. Πρώτος κανόνας είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε «επταετής κύκλος διακυβέρνησης». Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, κάθε ομάδα εξουσίας που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας έχει μπροστά της μια βέβαιη τετραετία και δεδομένη τη «δεύτερη ευκαιρία», δηλαδή τη δεύτερη τετραετία.
= Όμως έναν χρόνο μετά τη «δεύτερη ευκαιρία» η συγκεκριμένη ομάδα εξουσίας μπαίνει στον κύκλο της κλιμακούμενης φθοράς και μόλις μπει στον δεύτερο χρόνο η φθορά μετατρέπεται σε κατάρρευση. Άρα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009 η ομάδα εξουσίας της ΝΔ θα έχει πλησιάσει το μέγιστο σημείο της φθοράς της. Δεύτερος κανόνας είναι αυτός που λέει πως το εκλογικό σώμα δεν παρέχει τρίτη ευκαιρία σε οποιαδήποτε ομάδα εξουσίας. Άρα καλά θα κάνουν οι δημοσκόποι να θέσουν ερωτήσεις σαφείς και ουσιώδεις στην κοινή γνώμη και όχι απίθανα ερωτήματα που προκαλούν σύγχυση. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «τρίτη ευκαιρία» δεν υπάρχει για την ομάδα εξουσίας της ΝΔ και, ανεξαρτήτως των επιδόσεών της, η φθορά της θα μεγιστοποιείται με το πέρασμα του χρόνου.


Σχολιάστε εδώ