Βυζάντιον

Λάτρεψα τα δελτία ειδήσεων της προηγούμενης εβδομάδας. Σου έδιναν μια αίσθηση ανεμελιάς, μια διάθεση έξω καρδιά, ένα αποκριάτικο γαϊτανάκι που έβαλε φράκο κι έγινε εθνικό θέμα. Για μία ολόκληρη εβδομάδα η όμορφη πατρίδα μας ξανάγινε γαλατικό χωριό, έμεινε μακριά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η ένταση μετατράπηκε σε χαβαλέ, η διάθεση ανέβηκε στα ύψη. Νομίζω ότι ο λόγος για τον οποίο η Κυβερνητική Επιτροπή συνεδρίαζε επί τρίωρο δεν ήταν τα μέτρα ασφαλείας στις φυλακές, ήταν η ανάγκη να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Κάτι που να συνδυάζει τον εντυπωσιασμό με την ανώδυνη γελοιοποίηση. Κάτι που να δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να ξεσκάσουν, το έρεισμα να διασκεδάσουν, το blanco που θα καλύψει, έστω για λίγο, όλα τα αρνητικά από τη μνήμη τους. Αν ο νέος Κώστας δεν είχε τον Παλαιοκώστα, θα έπρεπε να τον εφεύρει.

Πριν συνεχίσω, θέλω να σας καταστήσω κοινωνούς της ατμόσφαιρας υπό την οποία γράφω. Μετά από πολύ κόπο και σκληρή προσπάθεια έχω πλέον σε ψηφιακή μορφή και τα 131 CD που έχει ηχογραφήσει ο Στέλιος Καζαντζίδης! Θα μου πεις ότι αν έλεγα στον Στέλιο ότι έχω τα τραγούδια σε mp3 και έχω φτιάξει μια playlist με τα καλύτερα, εκείνος μπορεί να νόμιζε ότι τον βρίζω. Την Παρασκευή το βράδυ Παναγίτσαααααα μου! Ώπα! Έλα στρατηγέ μου! Ακούω τώρα το «Αγριολούλουδο». Άλλη αίσθηση. Πώς να σου δώσει αυτό το touch ο ξένος στίχος; Δεν γίνεται. Κάτσε να πάμε τώρα το «Αγριολούλουδο» στα αγγλικά, να δούμε πώς μας φαίνεται.
Don’t feel sorry for me,
drive me away tonight
as if I am a wild flower
and cut my life
I began nude
I am heading on all alone
My house is the street
and my song is the pain
Drive me away and don’t feel pity for me
don’t be afraid of what will become of me
even if it snows or if it rains
the wild flower does remain.
•••
Καλό; Ναι, για να πάρεις το Lower, όχι για να κάνεις κέφι. Διότι δεν μπορείς να μεταφράσεις σε καμία γλώσσα ήχο μπουζουκιού, αναστεναγμό Στέλιου, γεύση από ρετσίνα και το κάψιμο από το πιπέρι επάνω στο σουτζουκάκι. Το πρόβλημά μου τώρα είναι πως πρέπει είτε να βγάλω τα ακουστικά από το αυτί είτε να δεθώ ως Οδυσσέας σε κάποιο κατάρτι, να μείνω μακριά από το ουίσκι. Εντάξει, βγάζω τα ακουστικά.
•••
Έλεγα λοιπόν για τον Παλαιοκώστα. Νομίζω πως οι μόνοι που συννέφιασαν από το περιστατικό πρέπει να είναι ο εκδότης και ο στρατηγός, κι αυτοί για λόγους προσχηματικούς, επειδή είναι εξ ορισμού και καθήκοντος στο πλευρό της έννομης τάξης. Όλοι οι υπόλοιποι κάνουμε πάρτι. Όχι βέβαια για τα ρεμάλια που κυκλοφορούν ελεύθερα, αλλά για τον απόλυτο εξευτελισμό αυτού του μορφώματος που έφτιαξαν κάποιοι το 1821, τότε που δεν υπήρχε δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων να τους περάσει από δίκη για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του ελληνισμού, επειδή ακριβώς έφτιαξαν το ελληνικό κράτος. Τι έκανε ο Παλαιοκώστας; Μέσα σε λίγα λεπτά μας παρουσίασε την εικόνα που προσπαθούν να περιγράψουν διεθνείς οργανισμοί, την εικόνα που γεμίζει σελίδες εφημερίδων. Και ο Παλαιοκώστας την είπε με παντομίμα. Όχι, το ελληνικό κράτος δεν είναι οίκος ανοχής, τουλάχιστον όχι ευρωπαϊκός, όπου τηρείται μια σειρά και υπάρχει προκαθορισμένο τίμημα.
•••
Το ελληνικό κράτος είναι τα υπολείμματα ενός παιδικού πάρτι, όπου τα παιδάκια πέρασαν καλά, αλλά όπου κι αν πατήσεις στον χώρο θα λερωθείς ή θα γλιστρήσεις. Επίσης, το ελληνικό κράτος προσφέρει αστείρευτο θέαμα, προκαλεί μία διάθεση ιλαρότητας που ξεκινάει από την κορυφή και φτάνει στη βάση. Αν μου έλεγες κάποτε ότι θα άκουγα τον Αραβαντινό (των φυλακών) να αγορεύει στο Mega επί του Συντάγματος και επί της συνταγματικής έννοιας του δημοσίου υπαλλήλου, θα σε έκανα Αλέκο Τζαννετάκο από τη φάπα. Το είδα όμως. Και αυτό. Αλλά τι λέμε τώρα, παιδιά; Εδώ ζούμε σε μια χώρα που ανάστησε τον Στάλιν, γιατί να μου κάνει εντύπωση η φυγή του Παλαιοκώστα; Φυσικά και αναφέρομαι στο Συνέδριο του ΚΚΕ. Συνέδριο που μας δίνει ελπίδες. Δεν είμαστε και λίγοι εδώ μέσα που προσπαθούμε να αναστήσουμε (ή μάλλον να επαναφέρουμε στη δράση) τον Ανδρέα και τον Μένιο, στον Σήφη θα κολλήσουμε τώρα; Καλώς να έρθει ο σύντροφος Ιωσήφ. Τώρα που ξαναβγαίνουν οι παπάδες στη Σοβιετία, είναι ό,τι πρέπει…
•••
Πάλι ξέφυγα. Ήθελα να σου πω για το απερίγραπτο θέαμα των τηλεοπτικών σχολιαστών, που, ναι, έχουν άποψη και για τις αποδράσεις και για τα μέτρα ασφαλείας των φυλακών. Αυτήν τη στιγμή ακούω τη Φωτεινή Πιπιλή να συζητάει με την Όλγα Τρέμη για την ασφάλεια των φυλακών. Και θέλω πια και εγώ να κλειστώ σ’ ένα κελί με επένδυση αφρολέξ στους τοίχους, μήπως και σώσω το άθλιο κεφάλι μου. Ο Χατζηνικολάου είχε κανονικό δικαστήριο, με μεγαλύτερη σύνθεση φυσικά και τον Άδωνι να τσιρίζει. Έτοιμος ήμουν. Θα έπεφταν πάλι οι πιστολιές στο Alter και την προκήρυξη θα την έγραφα με τα χεράκια μου, καλή ώρα, για να τη δημοσιεύσω πρώτος εδώ.
•••
Πού θέλω να καταλήξω με όλα αυτά; Σε ένα απλό συμπέρασμα. Αυτήν τη φορά επισήμως η κυβέρνηση παραδέχεται ότι το κράτος λειτουργεί είτε από ανίκανους είτε από λαμόγια που τα πιάνουν. Την πρώτη φορά έπαιξε το σενάριο των ανίκανων. Τώρα παίζει το σενάριο των λαμόγιων. Δεν το αποκλείω. Σε μια κοινωνία που δεν τιμωρεί αλλά ξεχνάει, που παρακολουθεί θέαμα καταναλώνοντας σκάνδαλα σαν ξηρούς καρπούς, γιατί να μη βάλεις ένα πακέτο στην τσέπη έναντι ενός πλημμελήματος, το οποίο άπαντες θα ξεχάσουν; Μη με ρωτάς αν θα το έκανα. Ρώτα με πρώτα τι ανάγκες θα έχω στη συγκεκριμένη στιγμή.
•••
Τι τεμπελιά κι αυτή! Δεν έχω ούτε ένα κουτσομπολιό της προκοπής. Μια Ντόρα έχω που έφαγε χυλόπιτα από τον Μπάιντεν (ήθελε να τον δει και αυτόν), αλλά εδώ το θέμα κρατήθηκε χαμηλά. Τι άλλο να σας πω; Ότι ποντάρουμε στον Μπερλουσκόνι μήπως και βάλει πλάτη για να περάσει το σχέδιο με το ευρω-ομόλογο; Μπορεί μέχρι σήμερα να έχει γίνει γνωστό κι αυτό. Ότι η Μέρκελ θα δώσει πράσινο φως μόνο αν ψωνίσουμε τα καταραμένα τα αμυντικά (και το υποβρύχιο); Μπορείτε να το φανταστείτε. Τι άλλο… Α, στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν να λένε ότι τελικά οι εκλογές μάλλον θα πάνε πίσω και φοβούνται μην καούν στο ζέσταμα. Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι πληρώνουν ακριβά τους κουκουλοφόρους, ενώ τώρα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν μήπως φτιάξουν κάτι που θυμίζει προγραμματικό λόγο.
•••
Το μόνο βέβαιο (και αυτό συγκρατήσετε το) είναι ότι αυτή η κυβέρνηση (μη σου πω η όποια κυβέρνηση) δεν μπορεί να συντάξει προϋπολογισμό για το 2010. Τι να τον κάνει δηλαδή; Ας βάλουν ένα αγγελτήριο κηδείας έξω από τη Βουλή και σε πενήντα λέξεις τα λένε όλα.
•••
Α, να κι ένα καλό. Off the record, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν ενημερωθεί ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην καταγραφή όσων διαθέτουν καρτοκινητά, αφού είναι ηλίου φαεινότερον ότι όποιος θέλει να κάνει τη λαδιά θα μπορεί να ψωνίσει ένα βουλγάρικο κινητό (που θα πουλιούνται πια και εδώ) και δίνοντας κάτι παραπάνω θα μπορεί να τηλεφωνεί στην γκόμενα ή στον συνεργάτη για να τον βγάλει από τη φυλακή. Επίσης, άνθρωπος που κατέχει το θέμα μού εξήγησε ότι είναι μια μπαρούφα και μισή αυτά με τη δήλωση των αριθμών που βρίσκονται ήδη εν λειτουργία, αφού θα εγείρει μια σειρά από νομικά θέματα, μέχρι και οικονομικές διεκδικήσεις από τις εταιρείες. Συνεπώς μη δίνετε και τόση σημασία. Πρόκειται για φαιδρότητες υπό το κράτος (και τι κράτος!) πανικού.
•••
Έγραψα σχεδόν ολόκληρη τη στήλη και ξέχασα ότι με διαβάζετε στην καρδιά του τριημέρου, όπου θα κάνουν σουξέ οι χαρταετοί-ελικόπτερα. Επίσης, δεν ξέρω αν τελικώς θα παρελάσει το άρμα στην Πάτρα που παριστάνει τον Εφραίμ. Κι εγώ, πάντως, το θεωρώ προσβλητικό να βγάζεις στην παρέλαση τον ηγούμενο και μάλιστα ως έχει. Υπάρχουν μοναχοί που άνετα θα συζητούσαν να βγουν οι ίδιοι, ει δυνατόν ντυμένοι Βραζιλιάνες. Have fun.


Σχολιάστε εδώ