Αυξήσεις στους χαμηλόμισθους θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομίας η ΑΔΕΔΥ

Κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, θα έχει την Τρίτη η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ ενώ κρίνεται ως ικανοποιητική η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία, αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη.
Και ενώ το πλαίσιο διεκδικήσεων της ΑΔΕΔΥ, που στηρίζεται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του χώρου, όπως αναλύονται από τον πρόεδρο της οργάνωσης Σπ. Παπασπύρο (ΠΑΣΚ/ΔΥ) (φωτο), αφορά σε οικονομικά, ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα, ο γενικός γραμματέας Ηλ. Ηλιόπουλος (ΔΑΚΕ/ΔΤ) καταθέτει δημοσίως πρόταση – βόμβα με την οποία ζητά:
= Να χορηγηθούν αυξήσεις (νέα εισοδηματική πολιτική του 2009) στους δημόσιους υπαλλήλους με αμοιβές έως 1.000 ευρώ μηνιαίως.
=Για όσους αμείβονται με αποδοχές πέραν των 3.000 ευρώ, το «επιπλέον ποσό να μην καταβληθεί στους δικαιούχους, αλλά να χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση των ασθενέστερων εισοδηματικών στρωμάτων».
Όπως μας δηλώνει ο κ. Ηλιόπουλος, για την αντιμετώπιση της κρίσης «προέχει η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική αλληλεγγύη και η εθνική συσπείρωση για να βοηθηθούν οι αδύναμοι». Για τις συγκεκριμένες προτάσεις του ο κ. Ηλιόπουλος καλεί κυβέρνηση και Βουλή να τοποθετηθούν και να αποφασίσουν τα σχετικά. Ειδικότερα για τους βουλευτές, ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στον δημόσιο τομέα αναφέρει:
«Η Βουλή και οι βουλευτές, αν αισθάνονται τη λαίλαπα που έρχεται και θέλουν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της, ας επιλέξουν το ποσό της συμμετοχής στην προσπάθεια αυτή». Ο κ. Ηλιόπουλος υποστηρίζει ότι ανάλογες αποφάσεις μπορεί να ληφθούν και στις τράπεζες, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι ιδιώτες που ζητούν υποστήριξη από το κράτος να δεσμεύονται τόσο για το ύψος των αποδοχών όσο και για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Στην ερώτησή μας για μετακύλιση του κόστους στους εργαζομένους από την πλήρη αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να πατάξουν τη φοροκλοπή, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε πως είναι αυτονόητο ότι πρέπει, επιτέλους, να λειτουργήσουν.
Ο γενικός γραμματέας της
ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚ/ΔΥ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) διαφωνούν με το δικό του σκεπτικό και τις προτάσεις του και τις επέκρινε πως δεν καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις που να στηρίζουν την κοινωνική συνοχή μέχρις ότου εκλείψουν οι συνέπειες της κρίσης.
Ως προς τα αιτήματα που η ΑΔΕΔΥ θα αναπτύξει και θα διεκδικήσει τη λύση τους από τον υπουργό Οικονομίας, ο κ. Ηλιόπουλος υποβάθμισε το ζήτημα του μισθολογίου λέγοντας ότι η προβολή του αυτή τη στιγμή «θα ήταν πρόκληση για την κοινωνία». Ο κορυφαίος συνδικαλιστής επισημαίνει ότι τα κορυφαία προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων αφορούν στα Ταμεία τους
(ΟΠΑΔ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και του Ταμείου Πρόνοιας). Οι οικονομικές ανάγκες και των δύο Ταμείων υπολογίζονται στο 1 δισ., 250 εκατ. ευρώ και υπογράμμισε την ανάγκη για νοικοκύρεμα των Ταμείων και ως προς τα προβλήματα του Ταμείου Πρόνοιας επέρριψε στο κράτος την ευθύνη για την κακοδιαχείριση των αποθεματικών.
Τον Μάρτιο, το νομοσχέδιο
για τους αορίστου χρόνου
Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ αποκαλύπτει ότι τον Μάρτιο (σ.σ.: με καθυστέρηση ενός χρόνου) θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο, που θα δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, για ανέλιξη, μετάταξη ακόμη και συμμετοχή στα πειθαρχικά συμβούλια. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε ενίσχυση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης με επιπλέον εισφορές, ενώ για την κύρια ασφάλισή τους οι περίπου 90.000 – 100.000 υπάλληλοι της κατηγορίας αυτής θα παραμείνουν στο ΙΚΑ.


Σχολιάστε εδώ