Απογοήτευση στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Ακόμη και (πρωτοκλασάτα) στελέχη που μέχρι πρότινος εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξα για τις εκλογικές προοπτικές της Ν. Δημοκρατίας, τώρα δηλώνουν απογοητευμένοι σε σημείο που να παραδέχονται ότι «όλα τελείωσαν» και πλέον… «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής»! Ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες αναστροφής του πολιτικού κλίματος και ουσιαστικής ανάκαμψης στις δημοσκοπήσεις.
Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της… απογοήτευσης ο τρόπος που χειρίσθηκε η κυβέρνηση το ζήτημα της απόδρασης των Παλαιοκώστα – Ριτζάι. Προχειρότητα, επιπολαιότητα και έλλειψη ψυχραιμίας ταυτόχρονα είχαν συνέπεια οι αρμόδιοι υπουργοί, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να λοιδορούνται στα τέσσερα σημεία της επικράτειας.
Στη διάρκεια της εβδομάδας ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί στις κατʼ ιδίαν συζητήσεις τους σημείωναν ότι «δεν έχουμε καμιά τύχη» αν κάθε λίγο και λιγάκι συμβαίνει ένα γεγονός σαν αυτό της απόδρασης «που γκρεμίζει ό,τι χτίζουμε για εβδομάδες». Μέσα σʼ αυτό το κλίμα φαίνεται ότι απομακρύνεται οριστικά το θέμα των πρόωρων εκλογών, ακόμη και στην εκδοχή των διπλών εκλογών, μαζί με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Ήταν σαφές και από όσα είπε ο πρωθυπουργός κεκλεισμένων των θυρών στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αφήνοντας για πρώτη φορά «αιχμές» και κατά των υποψηφίων διαδόχων του.
Είπε χαρακτηριστικά ότι μπροστά σε έναν εθνικό στόχο (αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης) «δεν νοείται να μένει κανένας πίσω» και ότι «δεν χωρούν ούτε κομματικές ούτε εκλογικές ούτε προσωπικές επιδιώξεις».
Στη Ρηγίλλης αντιλαμβάνονται ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή και τα οποία δείχνουν να παγιώνονται υπέρ του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να πάνε σε πρόωρες εκλογές διότι έχουν εξανεμισθεί οι πιθανότητες ακόμη και για μια «αξιοπρεπή ήττα» και πλέον προετοιμάζονται για τη «μάχη» των ευρωεκλογών. Προς την κατεύθυνση αυτή η κυβερνητική παράταξη θα ακολουθήσει σκληρή στάση έναντι του ΠΑΣΟΚ, θα ανεβάσει τους τόνους έτσι ώστε να συσπειρώσει τους οπαδούς της και να περιορίσει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, η οποία αυτήν τη στιγμή κινείται λίγο πάνω από τις δύο μονάδες.
Οι εθνικές εκλογές μετατίθενται εκ των πραγμάτων για το 2010 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκτός και αν το ερχόμενο φθινόπωρο η κυβέρνηση χρειαστεί να λάβει νέα «δραματικά» μέτρα για την οικονομία, οπότε ο Κ. Καραμανλής θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στις κάλπες προκειμένου να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή.


Σχολιάστε εδώ