Ανησυχίες για Ενδιάμεση Συμφωνία επαχθή για τους Ελληνοκυπρίους

Συμφωνία αρχών
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης χαρακτήρισε ανησυχητικές τις πληροφορίες για την υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας ή συμφωνίας αρχών που θα καθορίσει τη λύση, προτού ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Και είναι ακόμη πιο ανησυχητικό, όπως τόνισε, το ότι όσα δεν θα περιληφθούν στη συμφωνία αρχών θα συζητηθούν στη συνέχεια σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του επισήμανε ότι δεν έχει τεθεί υπόψη του ένα τέτοιο σενάριο.
Αιτίες
Τα σενάρια περί ενδιάμεσης λύσης είναι συναφή:
α) Με τη στήριξη που πρέπει να δοθεί στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προκειμένου να μη χάσει τις «εκλογές» των κατεχομένων τον Φεβρουάριο του 2008.
β) Με τα προβλήματα λόγω διαφωνιών, που υπάρχουν στις συνομιλίες, γεγονός που αποτυπώθηκε στο θέμα των περιουσιών, το οποίο θα συζητηθεί ακόμη μία φορά την προσεχή Τετάρτη και εν συνεχεία οι δύο ηγέτες θα ασχοληθούν με τα ζητήματα της ΕΕ.
Την περασμένη Τετάρτη η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε καταθέσει έγγραφο για το θέμα των περιουσιών. Το έγγραφο είναι νομικού χαρακτήρα και αναφέρεται στα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα. Ανησυχία προκαλεί το ότι γίνεται συζήτηση επί των περιουσίων με τον όρο «κριτήρια». Για το θέμα αυτό ζητούνται διευκρινίσεις από τον Πρόεδρο Χριστόφια, καθότι νομικοί, όπως ο βουλευτής Ανδρέας Αγγελίδης του ΔΗΚΟ, τονίζουν ότι είναι πιθανόν αυτή η διαδικασία των κριτηρίων για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα να οδηγήσει στη διάβρωση των ιδιοκτησιακών τους δικαιωμάτων υπό την έννοια ότι τα δικαιώματα αυτά δεν θα ασκούνται ελεύθερα και ακώλυτα, αλλά επί τη βάσει κριτηρίων.


Σχολιάστε εδώ