αμυντικά θέματα

Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα…

lΕίναι μια αμερικανική παροιμία, συνηθιζόμενη στην πολιτεία του Τέξας, ένθα και η έδρα της Lockheed.

lΜε έφαγε η περιέργεια να μάθω ποιοι υψηλόβαθμοι του ΥΕΘΑ προσήλθαν σε «μυστικό δείπνο» στις 5 Οκτωβρίου, την παραμονή έναρξης της Defendory, σε σπίτι μεγαλοπλά.

lΈμαθα και ονόματα, έμαθα και τι είπαν, αλλά δεν προχωρώ σε αποκαλύψεις, αν δεν ολοκληρώσω το ρεπορτάζ.

lΕίμαι περίεργος να μάθω το μενού. Το κοτόπουλο ήταν Kentucky fried chicken ή poulet a l’ orange; Θα το μάθω και θα σας ενημερώσω.

lΠαράλληλα, όμως, βομβαρδίζομαι και με άλλες πληροφορίες.

lΣτις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ήταν εδώ κλιμάκιο της αμερικανικής αεροπορίας (USAF) και της Lockheed, για παρουσίαση του μαχητικού F-35 σε ΓΕΑ, ΓΔΑΕΕ και ΑΤΑ. Καλώς…

lΤο πρωί της Τρίτης, σε πριβέ πρόγευμα εργασίας του αμερικανικού γκρουπ στο «Χίλτον», συμμετείχε πτέραρχος ε.α., ο οποίος έχει πολλά σούρτα φέρτα με κορυφογραμμή του ΓΕΑ.

lΗ εμπορία γνωριμιών, υπαρκτών ή φανταστικών, είναι γνωστή στον χώρο των προμηθειών. Μερικοί ας προσέχουν ανόητους που τους «πουλάνε»… Νομίζω ότι έγινα κατανοητός.

Κυπριακά

lΠροχωρεί σε βαθμιαία αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεών της. Σήμερα συζητάει με τη ρωσική Rosoboronexport την προμήθεια αντιαρματικών Cornet-E.

lΉδη, κατόπιν διαγωνισμού και μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, προμηθεύτηκε 5 υπερσύγχρονα ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης, με τιμές που άμα τις μάθει ο ελληνικός λαός (που υποχρεώνεται να πληρώνει υπερκοστολογημένα γέρικα ελικόπτερα σε τριπλάσια τιμή), θα πάθει… λουμπάγκο. Θα επανέλθω.

lΕν τω μεταξύ, το ελληνικό ΥΕΘΑ, κινούμενο μέσα σ’ ένα τέναγος αδιαφορίας και μαλθακότητας, ξεχνάει τις υποχρεώσεις του σε υλικά προς την Κύπρο έναντι των S-300. Ολίγον φιλότιμο δεν βλάπτει…

Και η Ολλανδία στα F-35

lΤο αποφάσισε ήδη. Η αξιολόγηση έγινε μεταξύ F-35, Gripen και F-16.

lΗ επιλογή δεν εξέπληξε, αφού η Ολλανδία είναι εταίρος της Lockheed στο πρόγραμμα του F-35.

lΓια τιμές οι Ολλανδοί δεν είπαν τίποτα μετά το καλαμπούρι με τους Νορβηγούς…

Πανηγυράκια

lΣτις 19 Μαρτίου θα γίνει στις ΗΠΑ (Φορτ Γουόρθ, Τέξας) η παράδοση των πρώτων F-16 της «φουρνιάς» Καραμανλή. Χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας (ΣΑ), βεβαίως βεβαίως…

lΕδώ ακόμη είναι «ξεβράκωτα» από ΣΑ τα 60… σημιτικά. Όπως πληροφορούμαι, οι σχέσεις μεταξύ ΥΕΘΑ (ΓΔΑΕΕ) και Raytheon έχουν φθάσει σε μεγάλη όξυνση, λόγω της μη προσέγγισης στα σημεία αποδοχής του ΣΑ. Η αμερικανική εταιρεία απειλεί με δικαστική προσφυγή.

lΓΔΑΕΕ και εταιρεία θα πρέπει να καθίσουν, χωρίς ανάσα και υπεκφυγές, ο ένας απέναντι από τον άλλο, να εξαντλήσουν ειλικρινά το θέμα και να αποφασίσουν ΤΩΡΑ. Αν θα γίνει ρήξη ή αποδοχή, με εγγυήσεις βέβαια. Όσο τραβάει η ιστορία, τα ελληνικά F-16 μένουν απροστάτευτα λόγω μαλθακότητας και αβελτηρίας, κυρίως της ΓΔΑΕΕ. «Είναι μεσάνυχτα κι όλη η φύση ησυχάζει» σε όλα τα θέματα…

Όμορφος κόσμος, μαγικός…

lΌπως είχαμε προαναγγείλει στο φύλλο της 15/2/09, έσκασε η πρώτη «βόμβα» για το σκάνδαλο των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) των TOR-M1.

lΠρόκειται για κλήση προς κατάθεση ανωμοτί, από την ανακρίτρια κ. Ράικου (σκληρό καρύδι), του δόκτορα-πτεράρχου ε.α. Αντ. Κάντα, γιατί υπέγραψε έντυπο (στον εντιμότατο κ. Καμπούρογλου) πιστώνοντάς τον με 25 εκατ. δολάρια για αντισταθμιστικά, τα οποία ουδόλως είχαν πραγματοποιηθεί. Ο Α. Κ. υπέβαλε υπόμνημα. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει…

lΥπενθυμίζουμε ότι τα 25 εκατ. δολάρια όδευσαν, μέσω Κύπρου, στην Ελβετία προς διανομή στους… δικαιούχους.

lΣημειώνω ότι ο Dr Κάντας υπήρξε… δόκτορας στα αντισταθμιστικά και επί μακρόν αναπληρωτής γενικός διευθυντής ΓΔΕ και επ’ ολίγον γενικός διευθυντής. Στενότατος συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, άνθρωπος της εμπιστοσύνης του. Το αριστερό του χέρι, αν θεωρήσουμε ότι το δεξί ήταν ο κ. Σμπώκος.

lΠέραν τούτου, απεκαλύφθη («Ε» 19/2/09) ότι ο κ. Κάντας κάπου εμπλέκεται στον χορό της Siemens, αφού βρέθηκε στην τράπεζα Desdner το μικροποσό των 500.000 ευρώ στο όνομά του.

Ο Α. Κ. δικαιολογήθηκε ότι πρόκειται περί λάθους του προσωπικού της τράπεζας. Να τιμωρηθούν τα παλιόπαιδα.

lΟ Άκης Τσοχατζόπουλος, βέβαια, είναι μακράν από λογαριασμούς, αφού περιορίσθηκε στη λήψη μικροσυσκευών από τη Siemens («Ε» 20/2/09), τις οποίες, όπως είχε ισχυριστεί παλαιότερα, τις πλήρωνε μέχρι δεκάρας.

lΜε ιδιαίτερη τέρψη διάβασα ότι προ μηνός έγινε στην Πάτρα μεγαλειώδης εκδήλωση υπέρ του Άκη Τσοχατζόπουλου, οργανωμένη από τη φράξια του ΠΑΣΟΚ Κοινωνική Αριστερά.

Και καθηγητής…

lΟ κ. Α. Κ. έλαβε, κατά τη διάρκεια της θητείας του στη ΓΔΕ, διά φοιτήσεως (;) σε κάποιο αμερικανικό πανεπιστήμιο, τον τίτλο του Dr. Πληροφορηθείσα το γεγονός η πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ίδρυσε μάνι μάνι έδρα Στρατιωτικής Οικονομίας και ανακήρυξε, με συνοπτικές διαδικασίες, τον κ. Α. Κ. λέκτορα – καθηγητή άνευ ουδεμίας ανάμειξης, εννοείται, του κ. Άκη, όστις πληροφορήθηκε έκπληκτος και συγκινημένος το γεγονός!

lΙδού οι τίτλοι των μαθημάτων τα οποία εδίδασκε στους ευτυχείς φοιτητές του ο Αντώνης Κάντας:

– Χειρισμός Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ).

– Σχέση υπουργείου Άμυνας με ξένες κατασκευαστικές εταιρείες.

– Προδιαγραφές οπλικών συστημάτων (σύνταξη, κατάργηση κ.ά.).

lΠροσεχώς λεπτομέρειες για τα παίγνια του κ. Καμπούρογλου στο ΥΕΘΑ με πρωταγωνιστή άλλον αξιωματικό του Στρατού Ξηράς, ζογκλέρ στα ΑΩ, που μεταπήδησε σε ιδιωτική εταιρεία, αφού την παραγέμισε με ΑΩ. Έχει κληθεί κι αυτός από την κ. Ράικου, η οποία καθυστερεί, δικαιολογημένα, αφού έχει αναλάβει την ταχεία διεκπεραίωση της υπόθεσης Κούνεβα.


Σχολιάστε εδώ