Αλαβάνος κατά βουλευτών – γιατρών

Ξεχασμένες ιστορίες για επίκαιρα παραμύθια ανέσυρε από τα συρτάρια του ο Αλέκος Αλαβάνος, καταγγέλλοντας εν αμαρτίαις ευρισκόμενους βουλευτές γιατρούς, για τους οποίους νομοθέτησε στο παρελθόν χαριστικά η Βουλή, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διοριστούν σε διευθυντική θέση στο ΕΣΥ σε περίπτωση που δεν κατάφερναν να επανεκλεγούν, ακόμα κι αν δεν ήταν ποτέ ενταγμένοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας!
Τις παρατηρήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τις προκάλεσε η αντίδραση του διευθυντικού μεγαλοϊατρικού κατεστημένου απέναντι στα στοιχειώδη δικαιώματα που διεκδικούν οι γιατροί, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που είχε περάσει παλαιότερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία βουλευτές γιατροί που δεν εκλέγονται γίνονται αυτοδικαίως, χωρίς καμία κρίση, διευθυντές του ΕΣΥ. «Οκτώ έχω από τον κατάλογο του ΠΑΣΟΚ, δύο από τη Νέα Δημοκρατία, που έγιναν διευθυντές του ΕΣΥ, χωρίς καμιά κρίση, ορισμένοι χωρίς καν να ανήκουν ποτέ στο ΕΣΥ. Ορισμένοι απ’ αυτούς είναι και νυν βουλευτές, οι οποίοι ήταν εκλεγμένοι, σε κάποια αναμέτρηση δεν εξελέγησαν, σήμερα επανεκλέγηκαν και είναι μέλη της Βουλής», είπε ο κ. Αλαβάνος, που δεν αποκάλυψε τα ονόματα από του βήματος της Βουλής.
Καλά πληροφορημένος φάνηκε να είναι ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος: «Η διάταξη αυτή είναι του ’89 επί μακαρίτη γιατρού, του Κτενά, για να τα γνωρίζετε. Όσοι έκαναν χρήση αυτών των διατάξεων, εδώ είμαστε, κύριε Αλαβάνε. Αν θέλετε, φέρτε πρόταση να την ψηφίσουμε», είπε δηλώνοντας αντίθετος στο να καταλαμβάνουν προσωποπαγή θέση διευθυντού γιατροί βουλευτές, όταν αποτυγχάνουν να εκλεγούν.
Αντίθετη άποψη είχε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γιατρός Δημήτρης Λιντζέρης. «Ο λαϊκισμός έχει τα όριά του», είπε απευθυνόμενος στον κ. Αλαβάνο. Εκτίμησε ότι είναι προσωπικό ζήτημα το τι θα κάνουν οι γιατροί όταν θα πάψουν να είναι βουλευτές και τον προκάλεσε να καταθέσει ένα σχέδιο νόμου που να αναιρεί αυτά τα προνόμια…
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στον κατάλογο που είχε στα χέρια του και επικαλέστηκε ο κ. Αλαβάνος, χρήση της φωτογραφικής ρύθμισης για να γίνουν διευθυντές του ΕΣΥ φέρονται να έχουν κάνει από το ΠΑΣΟΚ οι Δημήτρης Ρέππας (στον Ευαγγελισμό), Στέφανος Μανίκας, Δημήτρης Κοσσυβάκης και Βαγγέλης Μαλέσιος (στο Σωτηρία), Μιχάλης Νεονάκης και Χρήστος Σμυρλής (στο ΚΑΤ), Δημήτρης Θάνος (Φωκίδα), ο αποθανών Γιώργος Κτενάς (Ελπίς), ενώ από τη Νέα Δημοκρατία ο Κ. Τζήρος (Γρεβενά) και η Ουρανία Παπανδρέου (Εύβοια).


Σχολιάστε εδώ