Άνθρωπος του Αλογοσκούφη στην Alpha Bank…

δΣτην αγορά είναι γνωστή η συγγενική σχέση (εξ αγχιστείας) που συνδέει τον πρώην υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη με κορυφαίο στέλεχος του ομίλου της Alpha Bank. Γνωστό είναι, επίσης, ότι ο καθηγητής Γιώργος Μέργος, πρώην στενός συνεργάτης του κ. Αλογοσκούφη στο υπουργείο Οικονομίας και μετέπειτα διοικητής στο ΙΚΑ, απ’ όπου απομακρύνθηκε πρόσφατα, εντάσσεται στον κύκλο των προσώπων εμπιστοσύνης του πρώην «τσάρου». Γιατί τα λέμε αυτά; Μα, γιατί διαπιστώσαμε μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση: ο καθηγητής Μέργος ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο (το μαντέψατε;) της Alpha Bank.
δΕξαγορές με «τρελές» αποτιμήσεις έκαναν οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες στα χρόνια της ευφορίας. Ίσως ήλθε, όμως, η ώρα να πληρώσουν έναν ακόμη «λογαριασμό», καθώς ο «αέρας» των εξαγορών (υπεραξία) έχει εγγραφεί στους ισολογισμούς τους και, σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μειώσεις των κερδών τους, αν στο μεταξύ κρίνεται ότι η αξία των τραπεζών που εξαγοράσθηκαν έχει μειωθεί. Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα; Δεν ξέρουμε ακόμη, αλλά θυμόμαστε την περίπτωση της Royal Bank of Scotland που «βούλιαξε» εν μέρει εξαιτίας τέτοιων διαγραφών υπεραξιών από τα κέρδη της, εμφανίζοντας ζημίες-ρεκόρ το 2008.
δΓια να έχετε μια εικόνα, σας λέμε ότι τον τίτλο της «πρωταθλήτριας» του… αέρα έχει η Εθνική του Τάσου Αράπογλου, καθώς έχει εγγράψει υπεραξία 2,2 δισ. ευρώ μόνον από την εξαγορά της Finansbank, ενώ οι συνολικές υπεραξίες στον ισολογισμό της φθάνουν τα 2,8 δισ. ευρώ. Δεύτερη είναι η Marfin Popular Bank του Ανδρέα Βγενόπουλου, με υπεραξία 1,7 δισ. ευρώ. Πόσες από αυτές τις υπεραξίες δικαιολογούνται σήμερα με βάση την αποτίμηση των θυγατρικών εν μέσω κρίσης; Θα το δούμε στους ισολογισμούς, σύντομα…
δΛάβαμε μια ενδιαφέρουσα επιστολή από το «αφεντικό» της ΕΥΑΘ Γ. Σκόδρα, με αρκετές επισημάνσεις για πρόσφατο δημοσίευμα του «Π», όπου αναφέραμε ότι καταδικάσθηκε, όπως και όλα τα άλλα μέλη του δ.σ. της ΕΥΑΘ, σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών για παρασιώπηση εγκλημάτων. Ο κ. Σκόδρας ισχυρίζεται ότι η καταδίκη αφορούσε τη μη άμεση εφαρμογή αποφάσεων δικαστηρίων για εργατικά θέματα.
δΔυστυχώς, όμως, το «ΠΑΡΟΝ» έχει στη διάθεση του επίσημο έγγραφο του δικαστηρίου για την καταδίκη, όπου μνημονεύεται το άρθρο 232 Α του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αφορά στην παρασιώπηση εγκλημάτων, όπως εύκολα θα μπορούσε να πληροφορηθεί από τους νομικούς του ο κ. Σκόδρας. Ο κ. Σκόδρας επισημαίνει, επίσης, ότι πρόκειται για καταδίκη σε πρώτο βαθμό, όπως άλλωστε έγραψε και το «ΠΑΡΟΝ». Δεν καταλάβαμε, όμως, τι ακριβώς υπαινίσσεται: Ότι οι διοικούντες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο δημόσιες εταιρείες πρέπει να μένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους μέχρι να καταδικαστούν αμετάκλητα για παρασιώπηση εγκλημάτων; Ενδιαφέρουσα άποψη…


Σχολιάστε εδώ