29% κάτω οι κρατήσεις!

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παράγοντες του τουριστικού κλάδου προς την κυβέρνηση. Οι κρατήσεις από τους μεγάλους tour operators έχουν μειωθεί ανησυχητικά, ενώ τα μέτρα που είχε υποσχεθεί στον κλάδο από τον Νοέμβριο ο πρωθυπουργός προωθούνται με ρυθμούς… χελώνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων που θα καταβάλλουν οι ξενοδοχειακές μονάδες τη διετία 2009-2010, καθώς και του τέλους 2% για τους δήμους. Ενδεικτικό της κυβερνητικής προχειρότητας είναι ότι δεν έχουν καταφέρει να πείσουν για την κατάργηση του τέλους των δήμων ούτε τον δήμαρχο της Αθήνας, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος μίλησε για πραξικοπηματική απόφαση.

Οι παράγοντες του κλάδου, που παράγει το ένα πέμπτο του εθνικού προϊόντος, βλέπουν να μένει ημιτελές το «πακέτο» των 14 μέτρων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, την ώρα που οι κρατήσεις από τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία σημειώνουν πρωτοφανή «βουτιά». Προς το παρόν, όπως λέει ο υπουργός Τουρισμού Κώστας Μαρκόπουλος, είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα, καθώς η κρίση οδηγεί τους περισσότερους Δυτικούς να προγραμματίζουν με καθυστέρηση τις διακοπές τους, αλλά η μείωση των κρατήσεων δεν παύει να είναι άκρως ανησυχητική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η TUI προβλέπει μείωση κρατήσεων κατά 29%, ενώ μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται για την Κύπρο (39%), τα Κανάρια Νησιά (-36%) και τη Μαγιόρκα (-34%). Αντίθετα, σε φθηνότερους προορισμούς παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση κρατήσεων: Στην Τουρκία 22%, καθώς επωφελείται και από την υποτίμηση της λίρας, στην Αίγυπτο και την Τυνησία κατά 5%.

Λιγότερο φαίνεται ότι επηρεάζονται από την κρίση οι κρουαζιέρες, καθώς και τα οικονομικά «πακέτα» all included που προσφέρουν πλέον τα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία όμως συγκεντρώνουν την κατανάλωση των επισκεπτών σε λίγες μονάδες, αφήνοντας… ρέστη την τοπική αγορά κάθε περιοχής.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τουρίστες θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να προγραμματίσουν τις διακοπές τους, προκειμένου να δουν σε ποιες χώρες θα διαμορφωθούν οι ελκυστικότερες προσφορές. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των επισκεπτών μπορεί να είναι τελικά μικρότερη, ίσως και 15%, αλλά ο τουριστικός κλάδος θα υποφέρει από δραματική μείωση των εσόδων του λόγω των υψηλών εκπτώσεων και των προσφορών. Ήδη οι ξενοδόχοι έχουν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών 10-20%, αλλά πιέζονται για ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας τονίζουν ότι σε άλλες χώρες ήδη έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, ήδη μειώθηκε στο 5% ο ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, ενώ έχει προβλεφθεί και πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη, τα οποία καλύπτει το Δημόσιο. Οι tour operators έχουν λάβει ενισχύσεις 2-5 εκατ. ευρώ ο καθένας για να καλύψουν τα έξοδά τους.

Η κάμψη της εθνικής μας βιομηχανίας γίνεται ακόμη ανησυχητικότερη, αν συνεκτιμηθεί ότι άρχισε ήδη από το 2008. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2008 παρουσιάστηκε στο σύνολο της χώρας μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 3,5% και των αφίξεων πελατών κατά 3,2%, σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2007.

Αξιοσημείωτη μείωση, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, εμφανίζεται στη συνολική κίνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (4,5% στις αφίξεις και 5,4% στις διανυκτερεύσεις), η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της κίνησης από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ολλανδία. Μείωση παρουσιάζεται και από την Αμερική (11,9% στις αφίξεις και 14,8% στις διανυκτερεύσεις), καθώς και από την Ασία (6,9% στις αφίξεις και 6,8% στις διανυκτερεύσεις).

Μόνον η μεγάλη αύξηση των επισκεπτών από τη Ρωσία αντιστάθμισε εν μέρει τις πιέσεις από τη μείωση των επισκεπτών από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Όμως, φέτος, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς οι ρώσοι τουρίστες φαίνεται ότι θα επιλέξουν περισσότερο την Τουρκία για τις διακοπές τους λόγω της μεγάλης υποτίμησης της λίρας, αλλά και της κατάργησης της βίζας.


Σχολιάστε εδώ