υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
Λογικό είναι να πανηγυρίζουν οι τούρκοι επίσημοι για τη λειτουργία δύο υποκαταστημάτων της τουρκικής τράπεζας Ζιράτ σε Αθήνα και Κομοτηνή. Η επένδυση είναι μόλις 18 εκατομμύρια ευρώ και η πολιτική της σημασία είναι ευνόητη, ειδικά στη Θράκη. (Βλέπετε, εμείς, αντί να ανοίξουμε υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών, σπεύσαμε να δώσουμε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουμε ιδιωτικές τράπεζες στην Τουρκία. Έτσι οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι τούρκοι ιδιοκτήτες και τα δικά μας golden boys.)
Για την ιστορία η Ζιράτ, κρατική τράπεζα με στενούς δεσμούς με το βαθύ κράτος, είχε αναμειχθεί ενεργά στην υπόθεση του φόρου varlik, με τον οποίο στη δεκαετία του ’50 το τουρκικό κράτος φρόντισε να αρπάξει ελληνικές περιουσίες. Η βιβλιογραφία για τον πρωτοφανή στα χρονικά της σύγχρονης Ευρώπης «κεφαλικό φόρο», που στρεφόταν αποκλειστικά εναντίον των Ελλήνων και των άλλων μειονοτήτων, είναι μεγάλη. Φαντασθείτε να βρεθούν κάποιοι Κωσταντινουπολίτες που θα κινηθούν με βάση τα στοιχεία αυτά εναντίον της τράπεζας διεκδικώντας τις κλεμμένες περιουσίες τους.
Θέατρο παράλογου παίχτηκε με την επίσκεψη στην Αθήνα του γερουσιαστή του Ιλινόις Ντικ Ντάρμπιν και του ομογενή υπουργού Οικονομικών της ίδιας πολιτείας Αλέξη Γιαννούλια, στενών φίλων του Προέδρου Ομπάμα. Τουλάχιστον ικανοποιήθηκε ο διακαής πόθος της υπουργού Εξωτερικών να έχει απευθείας… συνομιλία με τον κ. Γιαννούλια, με τον οποίο προσπαθούσε επί ματαίω να πιάσει επαφή από τη βραδιά της εκλογής Ομπάμα. Όταν δε έμαθε ότι το μοναδικό βράδυ που έμεινε στην Αθήνα ο κ. Γιαννούλιας παρακάθησε σε δείπνο έχοντας συνδαιτυμόνα και τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά… τρελάθηκε!
Ουσιαστικά ακέφαλη έχει μείνει η Διεύθυνση Ελληνοτουρκικών στο ΥΠΕΞ, καθώς ο πρέσβης Κ. Κακλίκης είχε πάρει ήδη τη μετάθεσή του για τη ΜΕΑ Γενεύης, ενώ το τελευταίο διάστημα η διεύθυνση έχει «παροπλισθεί». Εάν πάντως προχωρήσει η ήδη αποφασισθείσα μετάθεση του πρέσβη Κ. Χαλαστάνη, νυν διευθυντή του διπλωματικού γραφείου της κ. Μπακογιάννη στο Παρίσι, τότε ο Δ. Παρασκευόπουλος, που επιστρέφει, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει τη διεύθυνση. Έχει και την εμπειρία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, καθώς είχε υπηρετήσει ως διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ακόμη πιο αδρανοποιημένη είναι η άλλοτε ισχυρή Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, καθώς τα σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της ονομασίας των Σκοπίων και το θέμα του Κόσοβου έχουν περάσει στη διαχείριση του γραφείου της υπουργού Εξωτερικών, όπου βαρύνοντα λόγο έχει ο σύμβουλος και υιός της Κώστας Μπακογιάννης.
Τις 61 έφθασαν αισίως, από την αρχή του 2009 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, οι ανακοινώσεις-καταγγελίες του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για τις υποτιθέμενες παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών από ελληνικά, όπως εμφανίζει η τουρκική προπαγάνδα τις παραβιάσεις και παραβάσεις στις οποίες προβαίνουν τα τουρκικά αεροσκάφη. Έχει απαντηθεί κάποια από αυτές και ποσά διαβήματα έχει κάνει ο Φ. Ξύδας (πρέσβης μας στην Άγκυρα); Η συνήθης απάντηση που δίνεται είναι ότι όταν μαζευτούν πολλά, τότε γίνεται διάβημα συνολικό! Αν είναι δυνατόν!
Ενοχλημένες οι αμερικανικές πρεσβείες σε Αθήνα και Λευκωσία για το γεγονός ότι σημαντικό ρόλο στην επίσκεψη των δύο «επίσημων φίλων» του Ομπάμα είχε ο γνωστός ελληνοκύπριος ομογενής των ΗΠΑ Πανίκος Παπανικολάου. Έτσι στήθηκαν πολλές «παγίδες» στην επίσκεψη. Στην Κύπρο περίμεναν τον γερουσιαστή Ντάρμπιν με «στοιχεία» που δείχνουν ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που δεν θέλουν τη λύση. Στην Αθήνα, με χαρά θα έβλεπαν να έκανε δήλωση που θα τροφοδοτούσε αντιδράσεις σε θέματα όπως η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας και η ελληνική συμμετοχή στο Αφγανιστάν. Ο κ. Ντάρμπιν απέδειξε ότι δεν είναι τυχαία ο δεύτερος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Γερουσία, καθώς ξεπέρασε με επιτυχία τις παγίδες και τους σκοπέλους.
Πάντως, όσοι σε Αθήνα και Λευκωσία (και δεν μιλάμε μόνο για τις δύο αμερικανικές πρεσβείες) νομίζουν ότι εύκολα μπορεί να ξεγελάσουν το συνήθως εύκολα επηρεαζόμενο ελληνικό λόμπι των ΗΠΑ, έχουν βρει τον μπελά τους με τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Ο κ. Παπανικόλαου έχει στενούς δεσμούς με τους Δημοκρατικούς και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, τον γερουσιαστή Μενέντεζ και όλη την ομάδα του Ιλινόις που στήριξε τον Πρόεδρο Ομπάμα από τα πρώτα βήματά του. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο κ. Παπανικολάου, έχοντας μεγαλώσει στην Κύπρο, γνωρίζει άριστα το κυπριακό πρόβλημα, ήταν σθεναρός πολέμιος του Σχεδίου Ανάν και δεν διστάζει να διατυπώνει τη γνώμη του είτε ο συνομιλητής του είναι η Ντ. Μπακογιάννη και ο φίλος του Δ. Χριστόφιας είτε αμερικανοί αξιωματούχοι…
Αυτό μας έλειπε τώρα. Διαβάσαμε στη «Χουριέτ» δημοσίευμα στο οποίο αναφερόταν ως μομφή για την Ελλάδα ότι ετοιμάζει «μνημείο για τον εχθρό των Οθωμανών». Διαβάσαμε με απορία την είδηση και διαπιστώσαμε ότι αφορούσε μνημείο που πρόκειται να κατασκευασθεί στην περιοχή της Κριμαίας στη μνήμη του Λάμπρου Κατσώνη, ο οποίος επικεφαλής 3.000 Ελλήνων είχε πολεμήσει εθελοντικά στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1768. Προβλέπω να ζητούν σε λίγο την απόσυρση του αγάλματος του Κολοκοτρώνη…
• Το Γενικό Προξενείο Βανκούβερ πράγματι έχει δύο διοικητικούς και έναν συμβασιούχο, αλλά εστάλη και μια άλλη υπάλληλος με τρίμηνη απόσπαση και προκηρύχτηκε και μία ακόμη θέση. Φαίνεται ότι δεν θα καλύψουν τη νέα θέση. Αλλά ας κοιτάξει ο κ. προσωπάρχης και το προσωπικό της πρεσβείας στην Οτάβα, όπου δεν φθάνουν οι καρέκλες για να καθίσουν. Ας ρωτήσει πόσοι είναι και τι κάνουν. Εκεί να δείτε διακοπές.
Μπορεί τα μυστικά κονδύλια να έχουν αυξηθεί, αλλά η Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων ζήτησε από τις Αρχές που τα λαμβάνουν να της στείλουν πληροφορίες για το πού ξοδεύτηκαν. Αυτές βεβαία στείλανε πρωτόκολλα που αναφέρουν ότι διατέθηκαν για τον σκοπό που εστάλησαν. Επειδή τα κονδύλια αυτά έχουν καταλήξει αλλού, ας ζητηθεί από όλες τις Αρχές να στείλουν την κίνηση του λογαριασμού που ήταν κατατιθέμενα –πρέπει να υπάρχει ξεχωριστός λογαριασμός– γιατί ακούγεται ότι τα είχαν καταθέσει σε προσωπικούς λογαριασμούς και είχαν την ανάλογη κατάληξη…
Τα γραφεία Τύπου που λειτουργούν στις πρεσβείες είναι ένας θεσμός αναχρονιστικός. Ας δούμε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τι κάνουν και ας τις αντιγράψουμε.
Υπάλληλοι για θέματα Τύπου αλλά και εμπορικά προέρχονται από το ΥΠΕΞ. Η χώρα μας πρωτοτυπεί και σ’ αυτό με την πανσπερμία και κατασπατάληση χρημάτων για
υπάλληλους που απασχολούνται ελάχιστα.
Peter