Τους μισθούς και τα μπόνους που έχουν πάρει τα «golden boys» ζήτησε ο Παπαθανασίου

Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Παπαθανασίου είχε ζητήσει από τις διοικήσεις των Τραπεζών να του στείλουν λεπτομερή στοιχεία για τις ακριβείς αμοιβές, τα μπόνους και τα stock options (μετοχές), που πήραν τα ανώτατα στελέχη τους, τα προηγούμενα χρόνια. Απάντηση δεν πήρε και για τον λόγο αυτό αναμένεται να αντιδράσει πιο δυναμικά. Εντός της εβδομάδας θα ζητήσει τα συγκεκριμένα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας και θα προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, θέλει να «ψαλιδίσει» τις αμοιβές τους με οροφή τις αποδοχές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πιθανότατα αύριο ο Γ. Παπαθανασίου θα ανακοινώσει τα ονόματα των οκτώ επιτρόπων που θα αναλάβουν να ελέγξουν τις τράπεζες ως προς το πώς διαθέτουν το ποσόν που τους αναλογεί από τα 28 δισ. Αν δηλαδή χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις έτσι ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους όπως προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης ή τα διοχετεύουν στο εξωτερικό για να καλύψουν τις ζημιές τους στα καταστήματα που έχουν ιδρύσει στα Βαλκάνια. Παράλληλα, θα λειτουργήσει και Εποπτική Αρχή, στην οποία εκτός από τους επιτρόπους θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι ώστε να υποχρεωθούν οι τράπεζες να εφαρμόσουν τον νόμο.

Πονοκέφαλος

Στο μεταξύ, ισχυρό «πονοκέφαλο» προκαλούν στον κ. Παπαθανασίου τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακοβιομηχανίες που ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 5 δισ. ευρώ. Με βάση τις συμφωνίες που είχαν γίνει επί υπουργίας Αλογοσκούφη από αυτά τα 2,3 δισ. έπρεπε να καταβληθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2008 και τα υπόλοιπα σε τρεις δόσεις με τη μορφή επιταγών, η πρώτη την 1η Μαρτίου 2009, η δεύτερη το 2010 και η τρίτη το 2011.

Δεδομένου ότι με τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν οι συγκεκριμένες συμφωνίες, ο υπουργός Οικονομίας αναζητεί εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Οι φαρμακοβιομηχανίες πιέζουν ασφυκτικά για την εξόφλησή τους και σε τακτά χρονικά διαστήματα διακόπτουν ή απειλούν να διακόψουν την προμήθεια των νοσοκομείων.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Ιανουάριο οι προμήθειες καλύπτονται πλέον από τους προϋπολογισμούς ξεχωριστά κάθε νοσοκομείου.


Σχολιάστε εδώ