Τι γίνεται στο ΚΘΒΕ;

Πολλά και διάφορα γίνονται στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων που, αν αληθεύουν, πρέπει να επέμβει ο υπουργός Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες (αρκετές τις επιβεβαίωσαν ηθοποιοί που πρόσφατα δούλευαν στο ΚΘΒΕ), ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Νικήτας Τσακίρογλου έκανε μεγάλα λάθη μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, παρουσία του τούρκου πρόξενου στη Θεσσαλονίκη, αποκάλεσε Τούρκους τους μουσουλμάνους της Ξάνθης και Κομοτηνής, αργότερα εξέδωσε δελτίο Τύπου του ΚΘΒΕ όπου το θέατρο των Σκοπίων αποκαλούνταν «Μακεδονικό Θέατρο», συμπεριφέρεται άσχημα στους ηθοποιούς που προ ημερών σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλαν ότι ο καλλιτεχνικός απολογισμός του στηρίζεται σε αναληθή στοιχεία και με τη συμπεριφορά του οδήγησε σε απεργίες τους εργαζόμενους για έναν μήνα κι έχασε το θέατρο πάνω από 200.000 ευρώ από απώλεια εισπράξεων.
Βέβαια, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων μάλλον σταματούν, γιατί ανέλαβε το ΔΣ και ο πρόεδρός του Δημήτρης Γαρούφας (πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης) να κάνουν διαπραγματεύσεις (οι εργαζόμενοι παραπονούνται ότι άργησε να ασχοληθεί το ΔΣ με τα θέματά τους).
Έτσι, τα πράγματα οδηγούνται σε σταμάτημα των απεργιών, με ικανοποίηση μερικών θεσμικών θεμάτων των εργαζομένων, που κατανοώντας τη δεινή οικονομική κατάσταση του θεάτρου δέχθηκαν μικρότερες αυξήσεις απ’ ό,τι οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα (χονδρικά οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ θα πάρουν αύξηση 5%, ενώ στο Εθνικό Θέατρο οι εργαζόμενοι πήραν μεγαλύτερη). Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ εκμυστηρεύθηκε σε δημοσιογράφους ότι έχει υπόσχεση από το υπουργείο για έκτακτη επιχορήγηση που θα καλύψει το κόστος και μιλά με θέρμη για το ενδιαφέρον του νέου υπουργού Αντ. Σαμαρά και του γενικού γραμματέα Θ. Δραβίλλα.
Τα προβλήματα του ΚΘΒΕ όμως παραμένουν, γιατί απ’ ό,τι ακούγεται απασχολεί περισσότερους ηθοποιούς και τεχνικούς απ’ ό,τι το Εθνικό Θέατρο και γιατί υπάρχουν κακές σχέσεις καλλιτεχνικής διεύθυνσης και εργαζομένων. Λέγεται ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Τσακίρογλου είχε έντονες διαφωνίες με τον προηγούμενο πρόεδρο του ΚΘΒΕ Ν. Μακραντωνάκη και πέτυχε το 2007 την απομάκρυνσή του, αλλά συγκρούεται κατά καιρούς και με τον σημερινό πρόεδρο Δημήτρη Γαρούφα που προσπαθεί «να του βάλει χαλινάρι» και ζητά περιστολή δαπανών. Κρίμα, γιατί ο Τσακίρογλου είναι άριστος καλλιτέχνης και μάλλον καλύτερος διευθυντής από τον προκάτοχό του, αλλά υστερεί εμφανώς στα θέματα συμπεριφοράς και διοίκησης-οικονομικής διαχείρισης.
Τα βόλια παίρνουν και τον αναπληρωτή διευθυντή που κάθε βδομάδα πηγαινοέρχεται στην Αθήνα (υπάρχουν ερωτήματα για το πού χρεώνονται τα εισιτήρια). Μήπως πρέπει να επέμβει ο υπουργός Πολιτισμού και να τραβήξει κάποια αυτιά;


Σχολιάστε εδώ