Τα golden boys του Προβόπουλου και το κήρυγμά του για λιτότητα

Στην παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος την περασμένη Δευτέρα, ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος τίμησε την παράδοση των προηγούμενων διοικητών. Δηλαδή, έβαλε στη γωνία τους εργαζόμενους και τους κατηγόρησε ως υπεύθυνους για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας. Οι «υψηλοί» μισθοί ευθύνονται για τα ελλείμματα της οικονομίας, σημείωσε ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε ότι στις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χορηγούνται αυξήσεις γύρω στο 0,5%, ενώ στις «σπάταλες» νότιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, χορηγούνται μεγαλύτερες αυξήσεις.

Ξέχασε ο κ. Προβόπουλος να τονίσει ότι στην Ελλάδα οι μισθοί είναι χαμηλοί και πολλά νοικοκυριά βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης. Οι αυξήσεις των μισθών συμβάλλουν στη διατήρηση της κατανάλωσης και επομένως στη στήριξη της οικονομίας. Για την πρωτοφανή οικονομική κρίση, οι λιγότερο υπεύθυνοι είναι οι εργαζόμενοι.

Για να έχουμε όμως καλό ρώτημα:

• Γιατί ο κ. Προβόπουλος δεν φροντίζει να εφαρμόσει τις υποδείξεις του πριν απ’ όλα στην ίδια την τράπεζα που διαφεντεύει;

• Γιατί δεν κάνει αρχή από τον ίδιο τον παχυλό μισθό του;

• Γιατί προσλαμβάνει συνταξιούχους, φίλα προσκείμενους στον ίδιο και στο κυβερνών κόμμα, με ηγεμονικούς μισθούς;

• Γιατί επιτρέπει τις σπατάλες στην κεντρική τράπεζα (πολυτελή αυτοκίνητα σε διευθυντές, που μάλιστα γίνονται ιδιοκτήτες τους μετά τη συνταξιοδότησή τους, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.);

Το βαλκανικό Βατερλώ των ελληνικών τραπεζών

Εκεί όμως που τα golden boys της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν αποτύχει οικτρά και εν τούτοις εξακολουθούν να επιβραβεύονται, είναι στην επίδειξη… άγνοιας κινδύνου κατά τη βαλκανική «εκστρατεία» των ελληνικών τραπεζών. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο κίνδυνος χώρας (country risk) υποβαθμίστηκε και φάνηκε πανηγυρικά η γύμνια του εποπτικού ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος.


Σχολιάστε εδώ