«Ταφόπλακα» στην ανεξαρτησία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Στον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης αλλά και των μεγάλων τραπεζιτών περνά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου.

Με το νομοσχέδιο τίθενται εκτός διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής οι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς (ΣΕΒ, Ένωση Τραπεζών, ΣΜΕΧΑ, Ένωση Θεσμικών), με το πρόσχημα ότι έπρεπε να αντιμετωπισθούν οι πιθανές συγκρούσεις συμφέροντος, δηλαδή να μην ταυτίζονται ελέγχοντες και ελεγχόμενοι. Χρηματιστηριακοί παράγοντες, όμως, επισημαίνουν ότι η εκπροσώπηση των φορέων αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα κοινωνικού ελέγχου της Επιτροπής, η οποία συγκεντρώνει τεράστιες εξουσίες (νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές) και έχει παρομοιαστεί στο παρελθόν από τον Γιώργο Αλογοσκούφη, ως εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης τότε, με «τρικέφαλο τέρας».

Με το νομοσχέδιο, όμως, η κατ’ όνομα «Ανεξάρτητη Αρχή» τίθεται υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης και των τραπεζιτών: Τέσσερα από τα επτά μέλη ορίζονται απευθείας από τον υπουργό Οικονομίας, ενώ θα μετέχουν στο ΔΣ εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος και της κρατικής Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Δηλαδή, έξι από τα επτά μέλη θα ορίζονται απευθείας ή έμμεσα από την κυβέρνηση, που ελέγχει πολλές και μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς!

Το έβδομο μέλος θα είναι ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ, της εταιρείας που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο. Το μόνο «ανεξάρτητο» από την κρατική επιρροή μέλος βρίσκεται, όμως, υπό την επιρροή των μεγάλων τραπεζιτών, που ελέγχουν την ΕΧΑΕ μετά την ιδιωτικοποίησή της. Οι τράπεζες έχουν διπλή ιδιότητα εποπτευόμενου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τόσο ως εισηγμένες εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όσο και επειδή ελέγχουν τις χρηματιστηριακές εταιρείες που διεκπεραιώνουν το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών συναλλαγών στο ΧΑ!


Σχολιάστε εδώ