Στο 7% – 7,5% υπολογίζεται η ανεργία
Απόκλιση στα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας μεταξύ ΕΣΥΕ και Eurostat. Για ανεργία της τάξεως του 7% κάνει λόγο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σε 7,5% την υπολογίζει η Eurostat και ήδη η ΕΣΥΕ επικρίνεται από κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικούς φορείς ότι αποκρύπτει την πραγματικότητα.
Στο μεταξύ βροχή πέφτουν οι καταγγελίες από τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα της χώρας για απολύσεις εργαζομένων ή επαπειλούμενες απολύσεις, ενώ το ΙΝΕ / ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την επαλήθευση των στοιχείων από όλες τις δυνατές πηγές (εργατοϋπαλληλικά κέντρα, επιχειρήσεις, σωματεία κ.λπ., καθώς και από το ΣΕΠΕ). Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως μέχρι στιγμής το Ινστιτούτο Εργασίας δεν έχει εκδώσει επισήμως πίνακα απολύσεων, ανεργίας, ενώ ενημερώνει με βάση δεδομένων τα δημοσιεύματα του Τύπου την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ.: είναι η μεθοδολογία που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ).
Και ενώ τα εργατικά κέντρα ανεβάζουν το ποσοστό των απολύσεων στο 20% με 25%, από τις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας πληροφορούμαστε ότι ελάχιστες από αυτές έχουν γνωστοποιηθεί στο Σώμα, ώστε να προχωρήσει στην ανάλογη καταγραφή των νέων ανέργων. Συνέπεια της παράλειψης αυτής είναι να αμφισβητούνται επισήμως αρκετές φορές οι καταγγελίες των Εργατικών Κέντρων και να γίνεται λόγος για διόγκωση της ανεργίας και για δημιουργία ακόμη και ευνοϊκού κλίματος ώστε οι εργοδότες μέσα στο γενικότερο κλίμα αναταραχής να κάνουν «εκκαθαρίσεις» προσωπικού. Ήδη σε επίπεδο ΓΣΕΕ εξετάζεται η δημιουργία μηχανισμού υποδοχής και ελέγχων των καταγγελιών απολύσεων για απεικόνιση της πραγματικής εικόνας που χαρακτηρίζει την ήδη υπό διάλυση αγορά εργασίας.