Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…
Εδώ και πολλές εβδομάδες, αλλά ακόμη και μόλις πριν από μια Κυριακή, από αυτήν εδώ τη στήλη γράφαμε για την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά μας. Είχαμε τονίσει την πλήρη απαξίωση με την οποία περιβάλλουν πλέον οι ιδιώτες επενδυτές το… μαγαζί, είχαμε επισημάνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται ακόμα και οι μεγάλοι εγχώριοι διαχειριστές κεφαλαίων. Γιατί οι ξένοι έχουν προ πολλού κάνει τις επιλογές τους και το αποδεικνύουν αυτό και τα στατιστικά στοιχεία που μήνα με τον μήνα δείχνουν τη σταδιακή «απεμπλοκή» τους από αρκετά χαρτιά και κλάδους – και τέλος είχαμε πει πως ούτε καν την τεχνική ανάλυση δεν έχει νόημα να κοιτάμε πλέον σε εποχές μαζικής υστερίας!
Η συνεδρίαση της Τετάρτης ήταν αυτή που επιβεβαίωσε όλα αυτά τα συμπεράσματα. Μια συνεδρίαση η οποία βρήκε τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα κάτω κι από το ψυχολογικό όριο των 1.600 μονάδων και ωστόσο θεωρήθηκε έως και «καλή» από τη στιγμή που απεφεύχθησαν τα χειρότερα!
Τα οποία τα είχαμε δει εξάλλου μόλις μία ημέρα νωρίτερα, όταν ο δείκτης είχε κλείσει με απώλειες μεγαλύτερες του 5% και πλέον η αγορά μας βρίσκεται στα χαμηλά 6 ετών, χωρίς μάλιστα προοπτικές άμεσης «ανάρρωσης».
Το γεγονός ότι στο ενδιάμεσο οι διεθνείς αγορές βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά, η ελληνική οικονομία μπαίνει εκ νέου σε επιτήρηση, οι τράπεζές μας απειλούνται με υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας και οι εργατικές και εργοδοτικές ενώσεις ερίζουν για βασικά θέματα όπως το καθεστώς απασχόλησης, απλώς επιβεβαιώνει το μέγεθος της κρίσης, τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική χρηματαγορά και την αδυναμία των όποιων ιθυνόντων να αντεπεξέλθουν στις περιστάσεις.
Λογικό εν μέρει από τη στιγμή που σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες και αγορές.
Επομένως το να αναμασήσουμε προβλέψεις περί διακράτησης των όποιων επιπέδων στήριξης -τα οποία παρεμπιπτόντως προ δύο εβδομάδων βρίσκονταν στις 1.700 μονάδες και τώρα «έπεσαν» στις 1.600- ή να αναλωνόμαστε σε σενάρια για την επόμενη ημέρα, μόνον άσκοπο φαντάζει. Για να μη μιλήσουμε για όσους πλάθουν σενάρια για τις αντιδράσεις του ΧΑ με βάση τις κινήσεις του Χρηματιστηρίου Παραγώγων. Το πόσο «μέσα» πέφτουν φάνηκε την Τετάρτη, όταν στο ΧΠΑ οι κινήσεις «έδειχναν» ανοδική αντίδραση και τελικώς η ημέρα έκλεισε με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα κατά 0,91%…