Στα μαλακά πέφτουν οι «βατοπεδινές» τράπεζες

Συγκεκριμένα, πληροφορούμαστε ότι την προσεχή εβδομάδα θα συνέλθει η Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, για να επιβάλει κυρώσεις, μεταξύ των άλλων, και στις τράπεζες που δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την πρόληψη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος: Παρέβησαν δηλαδή διατάξεις της σχετικής πράξης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Είχαμε τονίσει και στο παρελθόν ότι η περίπτωση του σκανδάλου του Βατοπεδίου ανέδειξε τα τεράστια ελλείμματα πολλών τραπεζών όσον αφορά τον έλεγχο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος πιάστηκε στον ύπνο, θεωρώντας ότι το σύστημα λειτουργούσε άψογα!

Ο νέος νόμος για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος προβλέπει δρακόντειες διοικητικές κυρώσεις, ήτοι πρόστιμα από 30.000 έως 2 εκατ. ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από 50.000 έως 3 εκατ. ευρώ. Επειδή ίσως ισχυριστεί κανείς ότι ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Αύγουστο δεν περιλαμβάνει τις προγενέστερες παραβατικές συμπεριφορές των τραπεζών, υπογραμμίζουμε ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει εξίσου αυστηρές κυρώσεις, ήτοι πρόστιμο ως ποσοστό μέχρι 40% του ποσού της παράβασης ή είτε εφάπαξ πρόστιμο μέχρι 880.411 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής μέχρι 1.467.351 ευρώ. Τα ποσά αυτά, βέβαια, είναι δυσθεώρητα για την Τράπεζα της Ελλάδος, δεδομένου ότι οι τιμές που επιβάλλει μέχρι τώρα για την παράβαση των διατάξεων της πρόληψης του ξεπλύματος χρήματος είναι κυριολεκτικά γελοίες.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες μας, και πιστεύουμε ότι αληθεύουν, για τις ποινές που προτείνεται να επιβληθούν, θα πρόκειται για σκάνδαλο μεγαλύτερο του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που έκαναν πολλές τράπεζες-συνεργάτιδες του Εφραίμ!


Σχολιάστε εδώ