Σε κρατικοποίηση τριών τραπεζών θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ

Πάντως, όπως και να έχει το θέμα των εθνικών εκλογών, όλοι στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι «η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί». Κορυφαία δε στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν με έμφαση πως «από εδώ και πέρα κάθε λάθος που θα γίνεται θα πληρώνεται πολύ ακριβά, μια και οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και η κοινωνία πλέον πολύ απαιτητική».

Στις προτεραιότητες του Γιώργου Παπανδρέου είναι να δείχνει ότι αυτός και το ΠΑΣΟΚ έχουν πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων και μπορούν να διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα. Παράλληλα, δίνει έμφαση στην προβολή των θέσεων και των εναλλακτικών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην προετοιμασία για την «επόμενη μέρα», δηλαδή για την ευθύνη της διακυβέρνησης που πιστεύει ότι θα αναλάβει από την επομένη των εκλογών.

Το μανιφέστο των εθνικών στόχων

Μικρό δείγμα των προθέσεών του θα δώσει ο Γιώργος Παπανδρέου σήμερα Κυριακή, στην «Αθηναΐδα» όπου θα παρουσιάσει -όπως έγραφε το «ΠΑΡΟΝ» από την περασμένη Κυριακή- τους «εθνικούς στόχους-προτεραιότητες» του ΠΑΣΟΚ σε ακροατήριο που θα απαρτίζεται από κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΔΣΑ, ΓΣΒΕΕ, νομάρχες, δημάρχους κ.ά).

Ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει μια προγραμματική προσέγγιση, χωρίς ωστόσο να «ανοίξει άλλα χαρτιά σε επίπεδο θέσεων ή δεσμεύσεων». Στην ουσία θα εξειδικεύσει περαιτέρω θέσεις που έχει ήδη εξαγγείλει και θα κρατήσει για την προεκλογική περίοδο τις απολύτως συγκεκριμένες εξαγγελίες.

Το «μανιφέστο» Παπανδρέου, όπως από την προηγούμενη Κυριακή έγραφε το «ΠΑΡΟΝ», θα τιτλοφορείται «Οι εθνικοί στόχοι – Το σχέδιό μας για την Ελλάδα» και θα περιέχει πέντε κεντρικές προτεραιότητες εθνικής εμβέλειας:

– Στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος.

– Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

– Προώθηση εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης.

– Μεγάλες τομές στο πολιτικό σύστημα.

– Επαναλειτουργία του κράτους και εμπέδωση δίκαιου και αποτελεσματικού κράτους.

Οι κινήσεις διακυβέρνησης

Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου επιμένει στην προετοιμασία της επόμενης μέρας και ήδη το επιτελείο του έχει προχωρήσει σε βραχυχρόνιο (100 πρώτες ώρες έως και 20 πρώτες μέρες) αλλά και μακροχρόνιο πρόγραμμα (τουλάχιστον 3 μηνών ή 100 ημερών). Τα επιτελικά στελέχη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα στελέχη που μετέχουν στον επιτελικό κύκλο της οικονομίας, έχουν ήδη ετοιμάσει το «πλαίσιο» που θα χρησιμοποιηθεί ως κυβερνητικό σχέδιο για σταδιακή έξοδο από την κρίση, έπειτα από μια σειρά συγκεκριμένων κινήσεων, όπως:

– Διεθνείς επαφές: Καθοριστικό ρόλο, όπως λένε, θα παίξει η αξιοπιστία του ίδιου του κ. Παπανδρέου λόγω του διεθνούς του κύρους και των επαφών που έχει ήδη κάνει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Έτσι ως πρωθυπουργός θα μπορεί να διαπραγματευτεί άμεσα, από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, με τον πρόεδρο της Κομισιόν για κάποιες «διευκολύνσεις» προς τη νέα κυβέρνηση. Θα επιδιώξει δηλαδή ο κ. Παπανδρέου να επιτύχει ευνοϊκές συμφωνίες για «ενέσεις χρηματοδότησης», οι οποίες όμως δεν θα περιληφθούν στο δημόσιο χρέος το οποίο έχει εκτιναχθεί ήδη σε δυσθεώρητα ύψη. «Υπάρχουν παράθυρα να αξιοποιήσουμε», λένε στελέχη που έχουν στενή συνεργασία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

– Συνάντηση με όλους τους εγχώριους τραπεζίτες: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ακούσει τις ανάγκες τους και είναι αποφασισμένος -σύμφωνα με τους συνεργάτες του- να δώσει και άλλα χρήματα, πέρα από το «πακέτο» των 28 δισ. «Αν χρειάζονται άλλα 20 δισ. π.χ. θα τα δώσουμε, αλλά υπό δύο όρους» έλεγαν με νόημα και διευκρίνιζαν:

Α. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών (ίσως και τα 20 δισ.) να διοχετευτούν στη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Β. Τρεις τουλάχιστον τράπεζες να υπαχθούν υπό κρατικό έλεγχο για ένα διάστημα (π.χ. 5 ετών) μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.

– Τομές στον χώρο της Ενέργειας: Μεγάλο μέρος του ποσού των δημοσίων επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της ΔΕΗ και την απομάκρυνσή τους από τον λιγνίτη. Παράλληλα θα δοθούν γενναία κίνητρα («αν χρειαστεί και κάτω από το τραπέζι» όπως λένε) για δημιουργία φωτοβολταϊκών μονάδων από μικρές επιχειρήσεις.

– Πράσινη ανάπτυξη: Αναζωπύρωση του κλάδου κατασκευών σε συνδυασμό με την «πράσινη ανάπτυξη». Για τον σκοπό αυτόν υπάρχει η ιδέα να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση σε «ενεργειακή ανακαίνιση» είκοσι τουλάχιστον κτιρίων που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Τα έργα αυτά θα αφορούν μικρούς κατασκευαστές μεγάλης γκάμας ειδικοτήτων και εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ θα δημιουργήσουν και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Πακέτο μέτρων

Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου και σήμερα στην εκδήλωση στην «Αθηναΐδα» αλλά και στη συνέχεια, θα επιμείνει στην προώθηση άμεσων οικονομικών μέτρων για μια πρώτη αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, όπως:

– Ανακατανομή των φορολογικών βαρών με όριο αφορολόγητου εισοδήματος για όλους. Ενιαία φορολογική κλίμακα όπου ο φορολογικός συντελεστής θα αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα και θα προσαρμόζεται κάθε χρόνο ανάλογα με τον πληθωρισμό. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης στα κέρδη των επιχειρήσεων, που επενδύονται και πάλι στις επιχειρήσεις.

– Ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους, οικονομικά, ασθενέστερους. Νέες θέσεις εργασίας μέσω της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη.

– Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 ετών για τέσσερα χρόνια.

– Βασική σύνταξη για όλους: Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της δημιουργίας προοπτικά τριών Ταμείων και σχεδιάζει βασική σύνταξη για όλους.

– Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία καταργείται το ΕΤΑΚ και επανέρχεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Η μεγάλη κριτική που ασκείται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παροχολογία, αφορά τα μέτρα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων και τη στήριξη ασθενέστερων και, κοινωνικά, ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν, όπως σημειώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στη μείωση του φορολογικού βάρους και σε στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις ώστε να στηριχθούν, τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, οι αγρότες, οι δανειολήπτες και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ειδικότερα μεταξύ άλλων προβλέπεται:

– Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης από 300 ως 500 ευρώ, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους.

– Χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης από 500 έως 1.300 ευρώ σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

– Χορήγηση του ΕΚΑΣ σε επιπλέον 300.000 δικαιούχους.

– «Πάγωμα» δανειακών υποχρεώσεων για έναν χρόνο και δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

– Καμία κατάσχεση κύριας κατοικίας για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ.

– Οριστική κατάργηση των πανωτοκίων.

– Εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας για τη στήριξη των ανέργων και απολυμένων.

– Αύξηση του επιδόματος ανεργίας εντός τετραετίας στο 70% του βασικού ημερομισθίου.

– Κατάργηση των stage στο Δημόσιο καθώς και των ανασφάλιστων stage στον ιδιωτικό τομέα.

– Άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών με επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και περίοδο χάριτος δύο ετών και αύξηση του ορίου δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών.

– Πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια.


Σχολιάστε εδώ