Ρόλο στο Κυπριακό μεθοδεύει η Ουάσινγκτον

Το «καυτό» τρίγωνο Λευκωσία – Αθήνα – Άγκυρα επισκέφθηκε αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αμερικανό γερουσιαστή της Πολιτείας του Ιλινόις Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και τον ελληνοαμερικανό υπουργό Οικονομικών της ίδιας Πολιτείας Αλέξη Γιαννούλια.

Οι δύο στενοί συνεργάτες του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα (σ.σ.: ο κ. Ντέρμπιν είναι υπαρχηγός των Δημοκρατικών και ο κ. Γιαννούλιας θα είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, υποψήφιος για τη θέση του κυβερνήτη στο Ιλινόις το 2010 στο «πόδι» του Ομπάμα) είχαν επαφές σε υψηλό επίπεδο με τις πολιτικές ηγεσίες και στις τρεις χώρες, γεγονός που έδωσε λαβή στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» να αναφερθεί στο φύλλο της Παρασκευής σε επικείμενη ανάληψη κάποιου νέου ρόλου στο Κυπριακό από τις ΗΠΑ.

Αν και ο κ. Ντέρμπιν αρνήθηκε ότι είναι απεσταλμένος του αμερικανού Προέδρου, οι υψηλές επαφές που πραγματοποίησε, σε συνδυασμό με τη μη μετάβαση του κ. Γιαννούλια στην Άγκυρα (αντικαταστάθηκε από το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και έναν εκ των προέδρων της Επιτροπής Αμερικανικο-τουρκικής Συνεργασίας, βουλευτή Ρόμπερτ Βέλχεβ), πείθει για το εντελώς αντίθετο. Εξάλλου δεν ήταν απλώς εθιμοτυπική η συνεχής παρουσία στις συνομιλίες του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ…

Ο κ. Γιαννούλιας δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και της Κύπρου, χώρες οι οποίες είναι εξαιρετικής σημασίας, όπως είπε, για τον Πρόεδρο Ομπάμα. Απαντώντας σε ερώτηση του γράφοντος, ο κ. Γιαννούλιας χαρακτήρισε «πολύ καλές» τις συναντήσεις που είχαν στην Αθήνα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι Έλληνες επιδιώκουν την επίλυση πολλών προβλημάτων και υπογραμμίζοντας τη σημασία του Κυπριακού, είπε ότι «γι’ αυτό το θέμα ξοδέψαμε τις τελευταίες 24 ώρες στην Κύπρο και είμαστε αισιόδοξοι για την επίλυση του προβλήματος».


Σχολιάστε εδώ