Πόσο κόστισε η φιέστα της Ντόρας στη «Μ. Βρετανία» και ποιος πλήρωσε;

Θυγατέρα του «άσπονδου εχθρού» του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η εκδήλωση οργανώθηκε σε κεντρικό πολυτελές ξενοδοχείο κι έδωσαν το παρών περισσότερα από 2.000 άτομα ενώ κόστισε χιλιάδες ευρώ, καθώς μετά την ομιλία ακολούθησε… δεξίωση. Τα έξοδα, όπως έγινε γνωστό, καταβλήθηκαν από το Ινστιτούτο, ωστόσο αυτή η μεγάλη δαπάνη δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την οικονομία κι ενώ η κυβέρνηση ζητεί από όλους περικοπές δαπανών. Παράλληλα, προκαλεί το κοινό αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα στην καθημερινότητά της. Κομματικά στελέχη επισήμαιναν ότι η σπατάλη θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η εκδήλωση οργανωνόταν σε δημόσιο κτίριο, αμφιθέατρο κ.λπ.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τόσο για τη «χλιδή» της εκδήλωσης, όσο και για το γεγονός ότι αυτή χρησιμοποιήθηκε από την υπουργό Εξωτερικών για να κάνει «αρχηγική εμφάνιση».

Το διάστημα, που προηγήθηκε της εκδήλωσης, στενοί συνεργάτες της τηλεφωνούσαν σε υπουργούς, βουλευτές, ξένους πρέσβεις, οικονομικούς παράγοντες, κομματικά στελέχη κ.ά. ζητώντας τους να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Ενδεικτικό ότι η Ντόρα δεν επεδίωκε να κάνει απλώς μια ομιλία για την εξωτερική πολιτική, αλλά πως ήθελε να τη συνδυάσει με μια παρουσία για… εσωτερική (εσωκομματική) εκμετάλλευση. Ειδικότερα δε, οι καραμανλικοί βουλευτές ήταν εξοργισμένοι γιατί η πρόσκληση από το Ινστιτούτο «Κ. Καραμανλής» στην Ντόρα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει συμβολικό χαρακτήρα και φέρει «μήνυμα» για την επόμενη ημέρα στην παράταξη. Ήρθε μάλιστα να προστεθεί σε σειρά αποφάσεων και κινήσεων του Κώστα Καραμανλή που δείχνουν προνομιακή μεταχείριση έναντι της υπουργού Εξωτερικών. Από τον ανασχηματισμό μέχρι τον χειρισμό της υπόθεσης του βουλευτή Γ. Μανώλη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι στην εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας προσήλθε το… μισό Μαξίμου. Ήτοι: Μ. Δασκαλάκης, Γ. Ανδριανός, που σημαίνει ότι είχαν πάρει την έγκριση του πρωθυπουργού, ενώ ως γραμματέας του κόμματος, ο Λεύτερης Ζαγορίτης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Συζητήσεις προκάλεσε η παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια, των υφυπουργών Θ. Νάκου, Χρ. Ζώη (που είναι του κλίματος Καραμανλή) των βουλευτών Π. Δούκα, Ι. Τζαμτζή και Α. Γεροντόπουλου, Αλ. Κοντού, Π. Χηνοφώτη και Κ. Αγοραστού. Από ορισμένους πάντως η οργάνωση της εκδήλωσης θεωρήθηκε ως «αντιπαροχή» του Γ. Βαρβιτσιώτη (που… λύνει και δένει στο Ινστιτούτο) για το γεγονός ότι η κ. Μπακογιάννη φρόντισε να μπει στην κυβέρνηση και μάλιστα ως υφυπουργός Εξωτερικών ο γιος του, Μ. Βαρβιτσιώτης. Δεν πέρασε πάντως απαρατήρητη η απουσία του Β. Μεϊμαράκη, που θεωρείται φίλα προσκείμενος στην Ντόρα και, όπως λέγεται, θα είναι μαζί της στη μάχη της διαδοχής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Άμυνας δεν θα εκδηλωθεί μέχρι να έρθει η «ώρα της κρίσης» και τότε θα διαπραγματευθεί σκληρά για τον ρόλο του στη μετά-Καραμανλή εποχή.

Κατά τα λοιπά, στην ομιλία της Ντόρας φυσούσε… αμερικανικός άνεμος, ενώ δεν έκανε καμιά αναφορά στις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με τη Ρωσία. Δεν είπε τίποτα δηλαδή, για τη σημασία των συμφωνιών Πούτιν – Καραμανλή για τους αγωγούς.


Σχολιάστε εδώ