ΠΩΣ ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Το μεγάλο σκάνδαλο που εξυφαίνεται αφορά τη ρύθμιση της Οριακής Τιμής Συστήματος σε επίπεδο που να την κάνει ελκυστική για τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η Οριακή Τιμή Συστήματος είναι η τιμή στην οποία η ΔΕΗ ΑΕ αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τους ιδιώτες παραγωγούς, δηλαδή τον Μυτιληναίο και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Φέτος, με την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η οριακή τιμή έχει πέσει. Οι ιδιώτες παραγωγοί δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν τα κέρδη που αποκόμισαν το 2008.

Για τον λόγο αυτό οι δύο μεγάλοι παραγωγοί, η Αλουμίνιον της Ελλάδος (Μυτιληναίος) και η ΕΝΘΕΣ (Ελληνικά Πετρέλαια), για «τεχνικούς λόγους» έπαψαν την παραγωγή προσπαθώντας να εκβιάσουν το σύστημα.

Όμως η ζήτηση είναι φέτος μειωμένη και τα υδροηλεκτρικά γεμάτα νερό. Η τεχνητή αυτή έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή ο εκβιασμός, δεν επηρέασε το σύστημα.

Επειδή η ΔΕΗ ΑΕ είναι εύκολο θύμα στις διαθέσεις των ιδιωτών που έχουν συμφέροντα στην ενέργεια, άρχισε να δέχεται σκληρή και συντονισμένη επίθεση, με απώτερο σκοπό τον καθορισμό της οριακής τιμής σε υψηλότερο και πιο κερδοφόρο γι’ αυτούς επίπεδο.

1η κίνηση: Οι εκπρόσωποι των μεγάλων ιδιωτικών παραγωγών, όπως της ΤΕΡΝΑ και της ΕΝΘΕΣ, παραιτήθηκαν από την Ένωση Εταιρειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην οποία συμμετέχει και η ΔΕΗ ΑΕ, δηλώνοντας ότι η Ένωση δεν έχει κάνει τίποτα για να εξασφαλίσει τα οικονομικά συμφέροντά τους.

2η κίνηση: Τα παπαγαλάκια του Τύπου αρχίζουν να βάζουν θέμα «χειραγώγησης» της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ ΑΕ και πλαστού προσδιορισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος σε βάρος των ιδιωτών.

3η κίνηση: Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ «αναρωτιέται» εάν έχει δημιουργηθεί τέτοιο πρόβλημα από τις υπηρεσίες του και για τον λόγο τους απευθύνει αυτό «ερώτημα».

Θα θεωρηθούμε μάντεις αν σας πούμε ότι η όλη ιστορία θα καταλήξει, με τις ευλογίες των πάντων, στο να αυξηθεί η τιμή στην οποία αγοράζει η ΔΕΗ ΑΕ την ηλεκτρική ενέργεια από τους ιδιώτες; Και όταν λέμε των πάντων, εννοούμε των ΠΑΝΤΩΝ!

Κατόπιν τούτων, θα αναρωτιέται ο κάθε πολίτης γιατί η ΔΕΗ ΑΕ έχει τόσο φουσκωμένους λογαριασμούς και γιατί αναγκάζεται να πληρώνει πάντα αυτός τη χασούρα!


Σχολιάστε εδώ