ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Όταν ήμουν Αρχηγός στη Κύπρο, την ηγεσία της ειρηνευτικής αποστολής την είχε το αργεντίνικο απόσπασμα. Ο εκάστοτε υπουργός τους που έκανε το ταξιδάκι του με ρωτούσε: «Πώς πάνε κ. Αρχηγέ οι δικοί μας;» Έλεγα από μέσα μου, αυτός τώρα τι περιμένει να του πώ; Αν του έλεγα την αλήθεια, θα δημιουργούσα πρόβλημα και ανακατωσούρα στην Κύπρο και αυτό θα ήταν σε βάρος μας. Του έλεγα λοιπόν «εξαιρετικά», θεωρώντας ανόητο το ερώτημα και τον ερωτώντα. Πού να ‘ξερα ότι μετά από λίγα χρόνια αυτήν τη δύσθυμη απάντηση θα τη χρησιμοποιούσε ο δικός μας υπουργός σαν κριτήριο αξιολόγησης του στρατεύματος και αυτοθαυμασμού για το έργο του.

Έχετε στ’ αλήθεια συνειδητοποιήσει ποιες προσωπικότητες χρίστηκαν κατά καιρούς υπουργοί Άμυνας; Το επόμενο ερώτημα σαν αυτομαστίγωμα έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό μας, δηλαδή τι έργο προσφέρανε αυτοί οι διακεκριμένοι. Ένα έργο αρνητικό και εξαιρετικά υποβαθμιστικό, που έφερε τη χώρα σε επίπεδα ανυποληψίας. Ένα έργο ρουσφετολογικό, απαξιωτικό για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα έργο της αρπαχτής και της υποτίμησης, για το οποίο σε πολύ λίγα χρόνια που θα έρθουν τα ζοφερά αποτελέσματα δεν θα έχουν πού να κρυφτούν.

Δυστυχώς για μας δεν αποτελεί η οικτρή οικονομική μας κατάσταση τον κύριο κίνδυνο για το έθνος μας. Ο κίνδυνος προέρχεται μόνο από την στρατιωτική μας αδυναμία, που εκτρέφει τις βλέψεις των γύρω θηρίων. Το εξαιρετικά σοβαρό θέμα σήμερα είναι τα δήθεν μέτρα που εξήγγειλε και ναι και όχι ο υπουργός Άμυνας για τη θητεία, σε μια στημένη συνέντευξη στο κρατικό κανάλι. Ας πάρουμε τα μέτρα με τη σειρά για να δείτε με πόση προχειρότητα και κομματική σκοπιμότητα χειρίζονται την Άμυνα. Μικρότερη θητεία, στους εννέα μήνες, με υποχρεωτική στράτευση στον Στρατό Ξηράς και μεγαλύτερο χρόνο υπηρέτησης στην παραμεθόριο ήταν η πρώτη ριπή. Η μικρότερη θητεία είναι ένα σαφέστατο προεκλογικό πυροτέχνημα. Θα μου πείτε αυτό δεν χρειάζεται να μας το πει ειδικός, το καταλαβαίνει και ο πιο άσχετος. Κι όμως μας υποτιμούν τόσο που το εξαγγέλλουν προσβάλλοντας τη νοημοσύνη μας. Οι μονάδες δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη επάνδρωση και για θεραπεία μειώνουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των στρατιωτών. Τι να πει κανείς, έλλειψη στοιχειώδους λογικής ή έλλειψη ευθύνης; Και εν πάση περιπτώσει ένας στρατευμένος σπουδαστής που θα απολυθεί τον Μάρτιο αντί τον Ιούνιο τι θα κερδίσει αφού τον Οκτώβριο θα ανοίξουν οι σχολές; Απλώς ο πολυχρονεμένος μας βεζίρης ζητάει ψήφους.

Εκείνο πάλι το περί υποχρεωτικής υπηρέτησης στα σύνορα τι το ήθελε; Είναι η καραμέλα όλων των κατά καιρούς υπουργών Άμυνας. Ένα μέτρο που εξέθεσε όλους ανεξαιρέτως τους μέχρι τούδε ΥΕΘΑ σε σημείο που να απορεί κανείς πώς επανεκλέγονται. Το κακό είναι ότι δεν σέβονται ούτε τον εαυτό τους, εν προκειμένω ούτε τα μουστάκια τους, να θεσπίζουν και να παραβιάζουν συνεχώς τα ίδια πράγματα. Έχουμε καταλάβει, κύριοι υπουργοί, ότι το μέτρο εφαρμόζεται μόνο στους μη έχοντας μέσο (λαϊκώς βύσμα), όσο κι αν μας νομίζετε κουτούς. Η απόδειξη ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε είναι η ίδια η συνεχής δική σας εξαγγελία. Η υποχρεωτική κατάταξη όλων των κληρωτών στον Στρατό Ξηράς είναι η απόδειξη της προχειρότητας και της ρουσφετολογίας. Προχειρότητας μεν γιατί αποστερεί τους δύο κλάδους από πολύτιμο εξειδικευμένο προσωπικό και ρουσφετολογικό διότι φτάσαμε στο θλιβερό κατάντημα οι ίδιοι οι υπουργοί να μετατάσσουν παράνομα στην Αεροπορία και στο Ναυτικό πολύ μεγαλύτερο αριθμό των προβλεπομένων, για ταπεινή ψηφοθηρική σκοπιμότητα. Προσπαθούν καινοφανώς να μας προστατέψουν από τους εαυτούς τους.

Ο Γέρος της Δημοκρατίας έλεγε ότι στην Ελλάδα ισχύει η θεωρία του εκκρεμούς. Ή όλα ή τίποτε. Εν προκειμένω, ή στρατιά μεσάκηδων σμηνιτών και ναυτών, ή κανένας στο Ναυτικό και την Αεροπορία. Θαυμάστε τη λογική των διοικούντων. Πονάει δόντι κόβει κεφάλι! Ως διοικητής των πεζοναυτών χαιρόμουνα στη γέφυρα του πολεμικού πλοίου τους στρατευμένους νεαρούς καπετάνιους του εμπορικού μας ναυτικού. Το ίδιο και στην Αεροπορία για τους ταλαντούχους και ευφυείς ηλεκτρονικούς των ρανταρ. Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες επιστημόνων και επαγγελματιών που έχουν ανάγκη οι δύο αυτοί κλάδοι. Αυτούς, κύριε υπουργέ, θα τους αποστερήσετε από τους δύο κλάδους; Έχετε σκεφθεί ότι το Ναυτικό και η Αεροπορία θα στερηθούν το ειδικευμένο προσωπικό της εφεδρείας τους; Δηλαδή εν καιρώ πολέμου δεν θα έχουν επιστράτους σε βάθος χρόνου; Σας απασχόλησε ποτέ η παράδοση αυτών των δύο κλάδων; Η Ελλάδα είναι νησιωτική χώρα όπου οι ναυτικοί μας δημιούργησαν μια τεράστια παράδοση ναυτοσύνης αιώνων, έχετε δικαίωμα να την παραβλέψετε; Βεβαίως θα μου πείτε ότι τα μέτρα θα ισχύσουν από το 2010. Μα εκεί ακριβώς έγκειται η ανεντιμότης των μέτρων. Να κάνω εγώ τα ρουσφέτια μου, μέχρις ότου θα είμαι στο υπουργείο και μετά «γαία πυρί μειχθήτω».

Για τον χρόνο κατάταξης ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς είναι προτιμότερο οι στρατεύσιμοι να κατατάσσονται στη δυνατόν μικρότερη ηλικία. Φοβούμενος την κομματική νεολαία, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν είναι υπέρ της στράτευσης στα δεκαοκτώ. Προσδιόρισε το 24ο έτος ως ανώτατο εκπλήρωσης της θητείας. Δηλαδή περίπου μετά το πτυχίο, βάζοντας έτσι φραγμό στις αναβολές για μεταπτυχιακά. Όταν η κυβέρνηση αυτή ψήφιζε τον στρατολογικό νόμο 3421, είχαμε με ιδιαίτερη ένταση και ευθύνη προειδοποιήσει ότι είναι νόμος υπέρ των φυγόστρατων και ευνοϊκός για τους ανυπότακτους. Μας απάντησαν όπως πάντα, μη έχοντας τι άλλο να προτάξουν, διά της σιωπής τους. Ο νόμος εκείνος έφερε το αδιέξοδο. Ποιος όμως θα απολογηθεί για το κακό που έκανε, στρέφοντας τα Ελληνόπουλα στην άρνηση της θητείας; Τώρα λένε ότι θα αντικαταστήσουν τους κληρωτούς με επαγγελματίες. Τους λέμε και πάλι ότι το μέτρο αυτό θα είναι καταστρεπτικό.

Απορούμε όμως και με τις στρατιωτικές ηγεσίες. Δέχονται αυτή τη νέα μείωση της θητείας; Αναλογίζονται τις ευθύνες τους όταν η επάνδρωση στις μάχιμες μονάδες είναι τόσο χαμηλή; Δεν χρειάζεται να τσακωθούν με τους πολιτικούς ούτε να παραιτηθούν, απλώς να πούν τη γνώμη τους ευθαρσώς, τιμώντας τη θέση και τον βαθμό τους. Φωνάζαμε επίσης και για τα κέντρα εκπαίδευσης που δημιουργήσανε σε απόμακρα σημεία της επικράτειας, για εξυπηρέτηση κομματικών αναγκών. Ήρθανε πλέον στη δυσχερή θέση να τα καταργήσουν. Ξόδεψαν χρήματα, ταλαιπωρήσανε κόσμο, έτσι απλά στον βρόντο, γιατί υποτιμούν τον χώρο της Άμυνας. Κύριε υπουργέ, πρέπει να σας πούμε ξεκάθαρα και με αγανάκτηση ότι δεν πρέπει να παίζετε με την αμυντική ισχύ του έθνους. Αν το αντικείμενο το θεωρείτε δευτερεύον για σας, επιστρέψτε και πάλι στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Επιθυμούμε να δούμε επιτέλους μέτρα και αναδιοργάνωση για ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί αυτές και μόνο αυτές αποτελούν τη μοναδική εγγύηση του μέλλοντος της πατρίδος μας. Ίσως ο μόνος που λείπει από τη σειρά των άξιων υπουργών Άμυνας είναι ο κύριος που αυτομαστιγώνεται στη Πλατεία Συντάγματος. Είναι ο μόνος που λείπει από το κλου. Προσεχώς ίσως δεν τον αποφύγουμε. Ο καιρός γαρ εγγύς…


Σχολιάστε εδώ