Πορεία στο άγνωστο…
ΣΕ περίοδο μακράς λιτότητας, που ίσως διαρκέσει και τέσσερα χρόνια, μπαίνει σταδιακά η χώρα, καθώς τα δεδομένα της οικονομίας (σε συνδυασμό με την παγκόσμια κρίση) αλλάζουν διαρκώς προς το επαχθέστερο. Τις προηγούμενες ημέρες ήχησε δύο φορές το καμπανάκι για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Την πρώτη φορά από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, ο οποίος στην ετήσια έκθεσή του ζητεί άμεσα λήψη μέτρων με περιορισμό των δημοσίων δαπανών και των αυξήσεων σε μισθούς-συντάξεις και αλλαγές στο σύστημα συντάξεων. Ανάλογες ήταν και οι συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιπλέον χαρακτηρίζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης «ασαφές και φιλόδοξο». Πάντως, από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επέμεινε ότι το πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό και εφικτό (αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών αλλαγών), ενώ επανέλαβε την έκκλησή του προς κόμματα και φορείς για συναίνεση και κοινή δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Καμιά ανοχή, καμιά συνενοχή» ήταν η απάντηση του Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί απόδειξη αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Το ΚΚΕ ζήτησε να κληθεί να πληρώσει το κεφάλαιο για την κρίση, και η Αλ. Παπαρήγα προέβλεψε ότι αυτή θα είναι βαθιά και σχετικά μακρόχρονη, ενώ ο ΣΥΝ σημείωσε ότι η συνταγή της Τράπεζας της Ελλάδας και της κυβέρνησης είναι «όλα τα λεφτά στις τράπεζες, όλα τα βάρη στον λαό».
Θέλουν, δεν θέλουν…
ΣΤΗΝ ωριαία συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια ο Γ. Παπανδρέου εξήγησε διεξοδικά το αίτημά του για εκλογές «εδώ και τώρα», επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θα συναινέσει στην επανεκλογή του στην προεδρία. Μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα διέρχεται βαθιά πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή πορείας, με νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την απόφαση-εντολή του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, ενώ την ίδια ώρα ο Κ. Καραμανλής πραγματοποιεί περιοδείες και η Ρηγίλλης προσπαθεί να κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό.
Το ΚΚΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και η Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στο 18ο Συνέδριο, χαρακτήρισε πλασματικό το δίλημμα «αυτοδυναμία ή χανόμαστε». Όσο πιο αδύναμη είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, τόσο καλύτερα για τους εργαζόμενους, σημείωσε. Αναφερόμενη στις ευρωεκλογές, είπε ότι αποτελούν χρυσή ευκαιρία να δεχτούν ισχυρό πλήγμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ωραίες ιδέες
ΤΗΝ ίδια στιγμή το Συνέδριο του ΣΥΝ δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των «προεδρικών» του Αριστερού Ρεύματος και της «Ανανεωτικής Πτέρυγας». Μπορεί το πρόγραμμα να ψηφίσθηκε με το υψηλό ποσοστό του 82%, ωστόσο το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι» στο εσωτερικό του κόμματος. Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, αλλά ο Φ. Κουβέλης επιμένει, παρά την αποδοκιμασία των θέσεών του στο Συνέδριο, ότι το κόμμα δεν μπορεί να αδιαφορεί για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα και επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις του. Αντιδράσεις προκαλεί και η «απαίτηση» του Δ. Παπαδημούλη να είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Η επιλογή των υποψηφίων πάντως θα γίνει ύστερα από εσωκομματικό δημοψήφισμα.
Ανέκαθεν ο Γ. Καρατζαφέρης είχε… πρωτοποριακές ιδέες, έτσι κανέναν δεν εξέπληξε η πρότασή του για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Λ. Παπαδήμο, για να «μην παραδοθεί η χώρα στην Αριστερά»!..
Καρδιοχτυπούν
ΚΙ ΑΝ η… μισή καρδιά της κυβέρνησης χτυπά στην οικονομία, η άλλη μισή καρδιοχτυπά με τη Δικαιοσύνη. Στο μικροσκόπιο του 20ού ανακριτή έχει μπει το «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού Αρ. Παυλίδη. Αυτό μετά τις καταγγελίες του πλοιοκτήτη Φ. Μανούση ότι στενός συνεργάτης του κ. Παυλίδη τον «εκβίασε» (έχει μιλήσει ακόμη και για χρηματισμό) την περίοδο που διεκδικούσε να πάρει τα δρομολόγια πλοίων σε άγονες γραμμές. Στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης κλήθηκε και κατέθεσε ήδη ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Αγγέλου (στον οποίο είχε στείλει έγγραφη καταγγελία ο πλοιοκτήτης). Από το γραφείο του ανακριτή πέρασε κι ο ίδιος ο κ. Παυλίδης, που επί τέσσερις και πλέον ώρες έδινε εξηγήσεις και υποστήριξε ότι οι καταγγελίες του κ. Μανούση είναι «αβάσιμες και ανυπόστατες». Κινητικότητα υπάρχει και στο σκάνδαλο των ομολόγων. Ο ειδικός εφέτης-ανακριτής θα καλέσει σε απολογία τέσσερις χρηματιστές που εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες. Για την υπόθεση έχουν ήδη απολογηθεί δεκαοκτώ πρόσωπα μέλη των διοικήσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων για παράνομες συναλλαγές που ζημίωσαν κατά δεκάδες εκατ. ευρώ τα Ταμεία.
Στο άλλο σκάνδαλο, αυτό της Μονής Βατοπεδίου, προθεσμία να απολογηθούν στις αρχές Μαρτίου πήραν ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και επτά ακόμη μοναχοί. Άπαντες θεωρούνται ύποπτοι για τέσσερα κακουργήματα.
Άρωμα…
ΕΠΙΘΕΣΗ με… «άρωμα τρομοκρατίας». Άγνωστοι πυροβόλησαν με περισσότερες από δεκαπέντε σφαίρες τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Alter, ενώ τοποθέτησαν και εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος δεν εξερράγη. Η επίθεση έχει κοινά χαρακτηριστικά με εκείνη εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού. Στο μικροσκόπιο των Αρχών ωστόσο έχει μπει και ο εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε σε φορτηγάκι έξω από τράπεζα στην Κηφισιά. Η ποσότητα των εκρηκτικών ήταν τεράστια και στην περίπτωση που ο μηχανισμός είχε τεθεί σε λειτουργία, οι ζημιές θα ήταν τεράστιες και ανυπολόγιστος ο αριθμός των θυμάτων. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που επιχειρείται μια τέτοια ενέργεια και έχει θέσει σε συναγερμό τις αστυνομικές αρχές, που δείχνουν να έχουν αιφνιδιασθεί από τα τελευταία κρούσματα.