Παραμένουν οι διαφωνίες για την ψήφο των αποδήμων

Ωστόσο η συνταγματική πρόνοια για πλειοψηφία 2/3 (200 ψήφοι) δεν καλύπτεται με μόνες τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ. Έτσι, κατά τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή επί του νομοσχεδίου, η ψήφος των εκτός Ελλάδος Ελλήνων θα οδηγηθεί, εκτός απροόπτου, στις ελληνικές καλένδες, με άδηλο πλέον το μέλλον της.

Μόνη ενθαρρυντική εξέλιξη η μετακίνηση του προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη από την αρχική θέση να ορισθούν εκλογικές περιφέρειες απόδημων Ελλήνων και να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος, στη ρεαλιστικότερη, να υπάρξει η κατ’ αρχήν ψήφος των αποδήμων και στη συνέχεια να διερευνηθεί εάν και κατά πόσο είναι εφικτό να προχωρήσουμε σε καθιέρωση [εριφερειών απόδημου ελληνισμού, όπως δήλωσε στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή.

Στη θέση αυτή συμπλέει και ο ΛΑΟΣ, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν επείσθη, καθώς διά του πολιτικού εκπροσώπου του για την εξωτερική πολιτική, Ανδρέα Λοβέρδου, επέμεινε εκ νέου στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στον καθορισμό εκλογικών περιφερειών απόδημου ελληνισμού προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Έγκυροι ομογενειακοί κύκλοι, αλλά και το ΣΑΕ, έχουν ζητήσει να συσταθεί επιτροπή σοφών που θα εξετάσει το όλο ζήτημα σε βάθος, ενώ επώνυμοι ομογενείς εξέφρασαν «ανακούφιση» για την κυβερνητική θέση να τοποθετηθούν ομογενείς υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων. «Αυτό είναι το ορθότερο. Και απόδημοι θα μπουν στη Βουλή και προβλήματα δεν θα δημιουργηθούν στην ομογένεια.

Χ. Μ.


Σχολιάστε εδώ