Παραμένει… λειψό το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας

«Άφαντο» το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (450 άτομα για περίπου 700.000 επιχειρήσεις), ενώ οι εξαγγελίες για μετάταξη υπαλλήλων του υπουργείου Απασχόλησης και άλλων υπουργείων στο ΣΕΠΕ παραμένουν στα λόγια.

Και σαν μην έφτανε το κλίμα αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών, προέκυψε και η παραίτηση του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ κ. Νικ. Κατσακιώρη. Καθήκοντα ανέλαβε ήδη ο κ. Θ. Ματάλας, ο οποίος προέρχεται από φορέα του υπουργείου Ανάπτυξης που δεν έχει εμπειρία ελέγχων.

Προσδοκίες πολλές δημιούργησε η συνάντηση που συγκάλεσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη – Πετραλιά με το σύνολο των Επιθεωρητών Εργασίας. Παρόντες ήταν η υφυπουργός κ. Σ. Καλαντζάκου, ο γενικός γραμματέας Δημ. Κοντός και ο ήδη παραιτηθείς ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Ν. Κατσακιώρης.

Η κ. Πετραλιά δεν έκανε καμία εξαγγελία ενίσχυσης του προσωπικού για την αναβάθμιση της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας, που καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ, καθώς η αγορά εργασίας διαλύεται είτε εξαιτίας πραγματικών προβλημάτων από την οικονομική κρίση, είτε από παράνομες ενέργειες εργοδοτών που χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την κρίση. Η υπουργός ζήτησε απλώς ενημέρωση από τους Επιθεωρητές Εργασίας, προκειμένου να σχηματίσει εικόνα για την πραγματική κατάσταση των εργασιακών συνθηκών και σχέσεων σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Στη σύντομη ομιλία της η κ. Πετραλιά επιτέθηκε στους θιασώτες της «προσωρινής ανεργίας», υποστήριζε ότι η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για ασύδοτες συμπεριφορές και ανομολόγητες επιδιώξεις, και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Απασχόλησης φιλοδοξεί «να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους». Τόνισε, τέλος, την ανάγκη για ενίσχυση και διεύρυνση ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας, ιδιαίτερα προς εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες που θα βιώσουν με τον πιο έντονο τρόπο τις συνέπειες της ύφεσης.


Σχολιάστε εδώ