Οι εφημερίδες με τις προσφορές κλείνουν δισκάδικα, βιβλιοπωλεία και βιντεοκλάμπ!
Βουλιάζει ο Τύπος και συμπαρασύρει ό,τι αγγίζει. Κάθε φορά που οι εφημερίδες προσφέρουν CD, DVD και βιβλία κλείνουν δισκάδικα, βιβλιοπωλεία και βιντεοκλάμπ! Ο Τύπος επί της ουσίας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατάρρευση των σχετικών αγορών σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα DVD.
Ένα παράδειγμα για την κατάρρευση των επί μέρους αγορών. Υπήρξαν εφημερίδες, όπως το «Βήμα», που ξεκίνησε να δίνει στην τιμή των 2 ευρώ αρχαίους έλληνες συγγραφείς. Η συγκεκριμένη κατηγορία βιβλίων στη συνέχεια υπέστη σημαντική πτώση, καθώς οι αναγνώστες θεώρησαν πως μειώθηκε η πραγματική εμπορική αξία τους. Τα DVD Club που αντί 1,5-2 ευρώ προσέφεραν ταινίες πρώτης προβολής προς ενοικίαση δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό των εκδοτών που έδιναν αρχικά εφημερίδα, περιοδικά και ταινίες σε DVD προς 3 ευρώ! Πριν από πολλά χρόνια, το περιοδικό «Μετρό» ξεκίνησε να δίνει premium CD με διάφορες επιλογές από τη δισκογραφία. Τώρα πλέον έχουν ανοίξει τα αρχεία τους οι δισκογραφικές εταιρείες και δίνουν σε μορφή CD ορισμένες από τις πιο ιστορικές εκδόσεις τους.
Ενώ όλοι παραδέχονται πως οι εφημερίδες επιβιώνουν εξαιτίας των προσφορών, τις οποίες και διαφημίζουν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού όχι μόνο δεν κατάφερε να το δει, αλλά δεν προστάτεψε και τους υπόλοιπους κλάδους. Η Ομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αττικής σε αίτησή της δήλωνε πως οι εφημερίδες έχουν πολύ ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση (φορολογούνται με ποσοστό 4,5% κατά το αρθρ. 15 παρ. 8 Ν. 1642/1986 αντί με 19%), συγκριτικά πολύ καλύτερες διαφημιστικές δυνατότητες, αυτονόητη ικανότητα διάθεσης, ενώ και το τίμημα με τα καταστήματα λιανικής πωλήσεως συγκριτικά είναι πολύ χαμηλότερο (1 ή 1,50 ευρώ) και ενσωματώνεται στην τιμή της εφημερίδας.
Η ΕΑ στη γνωμοδότησή της (2007) επικαλέστηκε απόφαση του Πρωτοδικείου σε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων σημειώνοντας πως «προσφάτως έχει νομολογηθεί ότι η πρόσθετη παροχή DVD από εφημερίδες δεν εμπίπτει στην έννοια των διατάξεων περί αθεμίτου ανταγωνισμού (Ν. 146/1914) επειδή οι επιχειρήσεις εκδόσεως εφημερίδων και οι επιχειρήσεις εμπορίας DVD δεν είναι ομοειδείς και δεν έχουν ανταγωνιστική σχέση (Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, 7787/ 2005, ΔιΜΕΕ 2006 σ. 79 επόμ.)»! Η ΕΑ, στη συνέχεια ανακαλύπτει πως τα DVD που διατίθενται από τις εφημερίδες «είναι παλαιάς παραγωγής» (!) ενώ η ποιότητα εκείνων της Ομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι «κατά κανόνα πολύ ανώτερη εκείνης των διατιθεμένων ως ενθέτων Τύπου» οι οποίες, μάλιστα, «δεν συνοδεύονται από πληροφοριακό υλικό». Τέλος η επιτροπή σημείωνε πως… «δεν προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία και τη διάρθρωση της αγοράς εφημερίδων ότι οι εκδοτικές εφημερίδων επιχειρήσεις κατέχουν συλλογική δεσπόζουσα θέση».
Μόνο ένα μέλος της επιτροπής, η Γεωργία Μπεχρή Κεχαγιόγλου, είχε διαφωνήσει. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι πάντως πως πέρασαν δύο χρόνια από τότε, οι εφημερίδες έχουν δώσει σχεδόν ό,τι κυκλοφορεί σε ταινία, χωρία καμία παρέμβαση.