Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Ποιες είναι οι εξελίξεις σχετικά με την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, καθώς και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες σχετικά με τον αγωγό South Stream καλεί την υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. Τονίζει ότι η ενημέρωση που έχει η Βουλή είναι αντιφατική και επηρεάζεται από ερμηνείες που δίδονται σε αναφορές της υπουργού.

>Για τον αποκλεισμό των παραγωγών εσπεριδοειδών από το πακέτο ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος με 500 εκατ. ευρώ διαμαρτύρονται οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Μανώλης, Γρηγόρης Αποστολάκος, Γιάννης Παπασιώζος και Νίκος Παπαδημάτος. Ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να στηριχτούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών που έχουν υποστεί πραγματικές ζημιές με την ένταξη των εσπεριδοειδών στο πακέτο, ώστε να καλυφθούν κατ’ εξαίρεσιν από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές, όπως είχε γίνει στο παρελθόν για άλλα προϊόντα.

>Στο περιθώριο οδηγούνται τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, με αφορμή το Τμήμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής, το οποίο τελεί υπό κατάληψιν ως έσχατο μέσο για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος μεταφοράς των παιδιών με ειδικές ανάγκες, καθώς από τον Νοέμβριο του 2008 δεν προσέρχονται στο σχολείο τους, λόγω έλλειψης μεταφορικών μέσων. Όπως αναφέρει, στο σχολείο αυτό φοιτούν 30 παιδιά με ειδικές ανάγκες από απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής, τα οποία αδυνατούν να προσέλθουν στις σχολικές αίθουσες, ενώ συμπαραστάτες στον αγώνα τους είναι και οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου, μαζί με τοπικούς συλλόγους , ομοσπονδίες γονέων και κηδεμόνων και συλλόγους ΑμΕΑ.

>Τον απόλυτο έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιδιώκει η κυβέρνηση, μέσα από νομοσχέδιο που έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομίας και που προβλέπει την αντικατάσταση των έξι μελών του ΔΣ που προτείνονται από φορείς με υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών της απολύτου επιλογής της πολιτικής ηγεσίας, καταγγέλλουν 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Μιχάλη Καρχιμάκη. Επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Οικονομίας, σκοπεύει να αλλάξει τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με στόχο το κατά νόμο ανεξάρτητο όργανο που φέρει την ευθύνη λειτουργίας της αγοράς να τεθεί υπό κυβερνητικό έλεγχο.

>Τους λόγους που τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού έχει εντελώς εγκαταλείψει την επιδότηση των μεταφράσεων ελληνικών λογοτεχνικών έργων με αποτέλεσμα πολλοί εκδότες του εξωτερικού να προσανατολίζονται στην εγκατάλειψη του όποιου εκδοτικού προγράμματος είχαν εκπονήσει για τα ελληνικά λογοτεχνικά έργα, ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη.

>Να αποκατασταθεί η λειτουργία της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας στη γραμμή Αθήνας – Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς. Εξηγεί ότι η γραμμή έχει διακοπεί με την αιτιολογία του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, δόθηκε υπόσχεση αποκατάστασης της συγκοινωνίας σε 30 μήνες από τη διακοπή, όμως μέχρι σήμερα έχει παρέλθει ο διπλάσιος χρόνος χωρίς σιδηροδρομική συγκοινωνία.

>Κατασπατάληση πόρων χωρίς αποτέλεσμα για τη στρατηγική προώθηση του εθνικού τουριστικού προϊόντος στη διεθνή τουριστική αγορά, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, Γιάννης Δριβελέγκας, Σούλα Μερεντίτη, Γιώργος Νικητιάδης και Μιχάλης Καρχιμάκης. Τονίζουν ότι η κρίση δεν εμφανίστηκε αναπάντεχα, ήταν ήδη γνωστή εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης όφειλε -βάσει προβλέψεων- να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια στρατηγική προώθησης του εθνικού τουριστικού προϊόντος στη διεθνή τουριστική αγορά. Αντιθέτως παρατηρούν ότι πληθώρα πολύτιμου κεφαλαίου κατασπαταλήθηκε σε λάθος χρόνο, μέσα από λάθος πρακτικές και παράλληλα υποβαθμίστηκε από τη ραγδαία εξαθλίωση των γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού αλλά και της κεντρικής υπηρεσίας στην Αθήνα.

>Με αφορμή τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στις τιμές των καυσίμων στην Κρήτη ερωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την πάταξη του φαινομένου της κερδοσκοπίας στις τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων στο νησί που είναι κατεξοχήν τουριστικός προορισμός και όπου οι υψηλές τιμές στα καύσιμα πλήττουν την εικόνα του στο εξωτερικό.

>Εάν αληθεύει ότι ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από την ημερομηνία που διορίστηκε στη θέση αυτή διαθέτει ή διέθετε υψηλό πακέτο μετοχών ιδιωτικής τράπεζας, ερωτά τον υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. Σε περίπτωση θετικής απάντησης ο κ. Καρχιμάκης ζητά επίσης να πληροφορηθεί εάν ο διοικητής απέκτησε τις μετοχές αυτές με ίδια κεφάλαια ή με δάνειο. Εάν έχει μεσολαβήσει δάνειο για την απόκτησή τους ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αιτείται την κατάθεση στη Βουλή των σχετικών δανειακών συμβάσεων.

>«Μπαλάκι» παίζουν τις ευθύνες για την επιχορήγηση του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Αυτιστικών Παιδιών Ν. Χανίων (ΚΗΦΑΠ) τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Σκουλάκη. Έτσι, ο μεν υφυπουργός Υγείας κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει στην απάντησή του ότι το ΚΗΦΑΠ ως ΝΠΙΔ εποπτεύεται και επιχορηγείται από την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών υποδεικνύει στον βουλευτή ως αποκλειστικά αρμόδιο για το ζήτημα το υπουργείο Υγείας!

>Τον έλεγχο των καταγγελιών που αφορούν ρατσιστική συμπεριφορά από δημόσιους οργανισμούς και κρατικούς φορείς ζητά από τους υπουργούς Εσωτερικών και Απασχόλησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανυπαρξία μηχανισμών παρακολούθησης και καταγραφής διακρίσεων στους χώρους εργασίας. Με δεύτερη ερώτησή του ο κ. Δρίτσας ζητά να στελεχωθεί σε σταθερή βάση το Λιμεναρχείο Σπετσών με το προσωπικό που προβλέπεται από το οργανόγραμμα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

>Επερώτηση με θέμα «Η ανάδυση των ελληνικών νησιών στην επιφάνεια από τη βύθισή τους στο πέλαγος της κυβερνητικής αδιαφορίας» κατέθεσαν προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ο πρόεδρος και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, αναδεικνύοντας όλα τα σοβαρά προβλήματα που απειλούν με μαρασμό τη νησιωτική Ελλάδα και ζητώντας άμεσα μέτρα και πολιτικές για την επίλυσή τους.

>«Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους» είναι το θέμα επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, προς τον πρωθυπουργό. Ο κ. Αλαβάνος ζητά να ενημερώσει ο πρωθυπουργός τον ελληνικό λαό για τα μέτρα που «προτίθεται να λάβει προκειμένου να σταματήσει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που τείνει να αποδιαρθρώσει πλήρως το πλέγμα προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία», καθώς και για το «τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που δικαίως φοβούνται ότι θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους».

>Επικαλούμενοι δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ» που αφορούσε πληροφορίες ότι «το ποσό των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ έχει αυξηθεί την τελευταία διετία» οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης και Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών:

= Εάν ισχύει το δημοσίευμα και, εάν ναι, και «καθώς μεγάλο μέρος των «ανελαστικών» δαπανών που καλύπτονταν από τα μυστικά κονδύλια, έχουν πλέον εξαλειφθεί», πού πάνε τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων πολιτών; Και

= Εάν όχι, πόσο ήταν το ποσό (αριθμητικά) για τα έτη 2004, 2005, 2006, 2007 και 2008, τι ποσό προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2009 και πώς δικαιολογείται;


Σχολιάστε εδώ