Ν. Μπιλίρης: «Σταθερές οι πωλήσεις εφημερίδων και περιοδικών»

«Το γεγονός εξάλλου ότι η ελληνική αγορά είναι από τις λίγες, στον ανεπτυγμένο κόσμο, που παρουσιάζουν αυξητική αξία πωλήσεων είναι αδιάψευστος μάρτυς αυτής της δυναμικότητας του ελληνικού εκδοτικού τοπίου». Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Νίκος Μπιλίρης στο 3ο Print Media Conference, χαιρετίζοντας το συνέδριο. Ο διευθύνων σύμβουλος του πρακτορείου διανομής Τύπου, «Άργος» εξέφρασε 3 «διαπιστώσεις»:

1. «Οι πωλήσεις των εφημερίδων τα τελευταία χρόνια είναι σταθερές. Το 2007 πουλήθηκαν συνολικά 258 εκατ. φύλλα, όσα σχεδόν το 2002 και το 2003. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το έτος 2008, κατά τη διάρκεια του οποίου οι πωλήσεις έπεσαν στα 242 εκατ. φύλλα, μια χρονιά όμως που ήταν ούτως ή άλλως προβληματική σε πάρα πολλά επίπεδα. Αλλά ακόμα κι έτσι σε όλη την τελευταία 7ετία παρατηρούμε συνολική πτώση πωλήσεων εφημερίδων κατά 15 εκατ. φύλλα ή 5%, κάτι λιγότερο δηλαδή από 1% μ.ό. κάθε χρόνο».

2. «Τα περιοδικά στο ίδιο διάστημα παρουσιάζουν αύξηση πωλήσεων: από 78 εκατ. τεύχη το 2002, σε 97 εκατ. τεύχη το 2007 και μόνο το 2008 η αύξηση περιορίστηκε στα 86 εκατ. τεύχη. Και πάλι όμως οι πωλήσεις των περιοδικών παρουσιάζουν αύξηση περίπου 10% μέσα στα τελευταία 7 χρόνια».

3. «Με σχεδόν σταθερές πωλήσεις εφημερίδων και περιοδικών στο σύνολό τους από το 2002 μέχρι σήμερα και με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού που δαπανά ο Έλληνας για αγορά Τύπου κατά 55% μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, δεν προκύπτει συμπέρασμα κρίσης, τουλάχιστον κυκλοφοριών, και πάντως τουλάχιστον μέχρι πέρυσι».


Σχολιάστε εδώ