«Ναι» για τα Studio Παιανίας σε ΔΟΛ – Πήγασο

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την απόκτηση του 50% της Τηλεοπτικαί Επιχειρήσεις (Studio Παιανίας ) από ΔΟΛ και Πήγασο. Κάθε οργανισμός αποκτά από 25% ενώ το υπόλοιπο 50% παραμένει στην οικογένεια Ελματζιόγλου. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι δύο όμιλοι αποκτούν πρόσβαση σε μια δυναμική εταιρεία η οποία παράγει τηλεοπτικό πρόγραμμα κυρίως για το Mega, αλλά και για άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στον χώρο της παραγωγής, ήδη ο Πήγασος ήλεγχε την Άνωση και ο ΔΟΛ τα Studio ΑΤΑ, ενώ θυγατρική των Studio Παιανίας είναι η Big Shot η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της οργάνωσης και παραγωγής ταινιών και εκδηλώσεων. Ο ΔΟΛ και ο Πήγασος ήδη ελέγχουν από κοινού τη Μέλλον Group (50%-50%), ενώ υπάρχει και άλλη μια κοινή εταιρική δραστηριότητα μεταξύ των δύο ομίλων στην Εκτυπώσεις Iris (50%-50%).

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι δύο όμιλοι, Πήγασος και ΔΟΛ, έχουν συνολικά το 46,18% (24,07+22,11) του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Σύμφωνα με το Τμήμα 6 παρ. iii, του Παραρτήματος 1 του Κανονισμού 802/2004, «από τη στιγμή που οι δύο αγοράστριες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε αγορά επόμενου σταδίου και το συνδυασμένο τους μερίδιο ξεπερνάει το 25%, υπάρχει και κάθετα επηρεαζόμενη αγορά». «Επιπλέον», πάντοτε κατά την επιτροπή, «από τον κατάλογο των κυριότερων πελατών που προσκόμισαν τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις εταιρείες Studio Ata ΑΕ και Άνωση προκύπτει ότι η εταιρεία Τηλέτυπος είναι ο κυριότερος πελάτης τους». Για την περίπτωση της εταιρείας Studio Παιανίας «δε φαίνεται μέχρι στιγμής να υφίσταται σχέση προμηθευτή?πελάτη μεταξύ της πωλήτριας εταιρείας και της εταιρείας Τηλέτυπος. Η Επιτροπή καταλήγει αναφέροντας πως η εταιρεία Studio Παιανίας πληροί τα κριτήρια λειτουργίας μιας αυτόνομης οικονομικής οντότητας καθώς θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση, «έχοντας απευθείας πρόσβαση στην αγορά παραγωγής και εκμετάλλευσης κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων και μετά την απόκτηση ποσοστού 50% του μετοχικού κεφαλαίου της από τις εταιρείες ΔΟΛ και Πήγασος, θα ασκεί δραστηριότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ μητρικών ή/και μητρικών κοινής επιχείρησης».

Η επιτροπή κρίνει πως δεν προκύπτει συντονισμός ανταγωνιστικής συμπεριφοράς ούτε μεταξύ των μητρικών ούτε μεταξύ των μητρικών και της κοινής, ενώ στο σκέλος της επικάλυψης δραστηριοτήτων «τα γνωστοποιούντα μέρη παρείχαν επαρκείς διευκρινήσεις, τονίζοντας την έλλειψη επικάλυψης δραστηριοτήτων στην αγορά που δραστηριοποιείται η κοινή επιχείρηση καθώς οι εν λόγω μητρικές εταιρείες αποκομίζουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους από τις δραστηριότητές τους στον έντυπο Τύπο». Θυμίζουμε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη εγκρίνει δύο ακόμη εξαγορές του Πήγασου: Το 70% της εταιρείας Αναπτυξιακή η οποία εκδίδει την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και το 50% της Hachette Rizzoli International Communications BV.


Σχολιάστε εδώ