Νέα δοκιμασία για την ενότητα του ΣΥΝ

Tο ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΝ καταγράφηκε σε όλο του το μεγαλείο κατά το διαρκές συνέδριο που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή και αναμένεται να έχει συνέχεια, αφού μπροστά μας έχουμε τη διαδικασία επιλογής, μέσω εσωκομματικού δημοψηφίσματος, των ευρωβουλευτών του κόμματος, διαδικασία που θα δοκιμάσει για μια ακόμα φορά τη συνοχή του. Η πόλωση στον ΣΥΝ δεν είναι μόνο πολιτική και ιδεολογική, αλλά και ψυχική, θυμίζοντας παλιότερες καταστάσεις εσωκομματικών συγκρούσεων και επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούν ότι στην ουσία ο ΣΥΝ δεν είναι ενιαίος κομματικός οργανισμός. Η διάσπαση ως προοπτική ξορκίζεται από τα στελέχη όλων των εσωκομματικών τάσεων, αλλά για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια επανέρχεται στην επικαιρότητα ακόμα και ως τραβηγμένη εκτίμηση.
Κατά την ηγεσία του ΣΥΝ, στο πρόσφατο διαρκές συνέδριο αποκαταστάθηκε η «εσωκομματική τάξη», αφού τα μέλη υπερψήφισαν το προτεινόμενο πρόγραμμα του κόμματος με συντριπτικό ποσοστό που ξεπέρασε το 80%. Μάλιστα η Ανανεωτική Πτέρυγα υπέστη ήττα, αφού τα μέλη της τελικά διασπάστηκαν και δεν ακολούθησαν όλα τη γραμμή της ηγεσίας για «λευκό» στην ψηφοφορία για το πρόγραμμα.
Το κλίμα για την Ανανεωτική Πτέρυγα είναι βαρύ στο εσωτερικό του κόμματος και είναι χαρακτηριστικό ότι στις ομιλίες των συνέδρων κυριάρχησε η κριτική στις γνωστές δηλώσεις Κουβέλη για τις σχέσεις του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, παρά το ότι δεν ήταν αυτό το θέμα του συνεδρίου. Μάλιστα δεν έλειψαν οι επιθέσεις στον Τύπο, αφού αρκετοί σύνεδροι, εντελώς κοντόφθαλμα, απέδωσαν στις εφημερίδες και στα κανάλια τη δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΝ, αρνούμενοι να δουν κατάματα τις πραγματικές αιτίες της σημερινής κατάστασης του κόμματος.

To ευρωψηφοδέλτιο
Η μάχη για το ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται σκληρή ανάμεσα στον νυν ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, που στηρίζεται από την Ανανεωτική Πτέρυγα, και τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Νίκο Χουντή, που στηρίζεται από την ηγεσία του ΣΥΝ.
Όπως είχε γράψει το «ΠΑΡΟΝ», ο ΣΥΝ θα καταλάβει την πρώτη και την τρίτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, καθώς η δεύτερη θα παραχωρηθεί σε εκπρόσωπο των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ. Το συνέδριο δεν δέχθηκε την πρόταση της Ανανεωτικής Πτέρυγας να καταλάβει ο ΣΥΝ τις δύο πρώτες θέσεις και να δοθεί η τρίτη στον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι στελέχη της κάνουν λόγο για μεθόδευση αποκλεισμού του πετυχημένου νυν ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη, επειδή δεν είναι αρεστός στην ηγεσία.
Οι αιτιάσεις αυτές έχουν βάση, αφού για να εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις ευρωβουλευτές πρέπει να ξεπεράσει το 15%, ενώ για τρεις ευρωβουλευτές -άρα για εκλογή και του Δ. Παπαδημούλη εάν αυτός είναι τρίτος- χρειάζεται ποσοστό της τάξης του 12%, που με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν είναι καθόλου δεδομένο. Ο έμπειρος Δ. Παπαδημούλης κατάλαβε τη μεθόδευση και δεν δίστασε να καταγγείλει από το βήμα του συνεδρίου ότι κάποιοι μεθοδεύουν τον αποκλεισμό του μόνο και μόνο επειδή ανήκει στην Ανανεωτική Πτέρυγα, παραγνωρίζοντας την -από όλους ομολογουμένη- πετυχημένη δράση του στην Ευρωβουλή. Έτσι αποφάσισε να απευθυνθεί στα απλά μέλη του κόμματος, καλώντας τα στο εσωκομματικό δημοψήφισμα να αποφασίσουν με κριτήριο τη δραστηριότητά του στην Ευρωβουλή και όχι τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Κινητοποίηση
της ηγεσίας
Από την άλλη, η ηγεσία του ΣΥΝ, ενθαρρυμένη από το 80% που πήρε στο πρόσφατο συνέδριο, θεωρεί ότι αυτό πρέπει να εκφραστεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και στο εσωκομματικό δημοψήφισμα που θα γίνει στις 8 και 9 Μαρτίου. Έτσι κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις του για τη στήριξη του Ν. Χουντή, και προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η υποψηφιότητά του, δεν θα κατεβάσει άλλον δικό του υποψήφιο. Δυστοκίες όμως υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου, όπως είναι φυσικό, οι διάφορες συνιστώσες διεκδικούν για τον εαυτό τους την προνομιούχα δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου, που μεγαλόψυχα τους παραχώρησε η ηγεσία του ΣΥΝ.


Σχολιάστε εδώ