Μεγάλες απώλειες από ενδεχόμενη κατάργηση ισολογισμών

Μέτρα για να μην καταργηθεί το καθεστώς της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες θα λάβουν οι δημοσιογράφοι, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη της ΕΣΗΕΑ με τον ΕΔΟΕΑΠ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκτιμήθηκε ότι τυχόν κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις και τη λειτουργία των ΜΜΕ. Μόνο ο ΕΔΟΕΑΠ, όπως ειπώθηκε θα χάσει 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ πολύ περισσότερα θα χάσει το ΤΣΠΕΑΘ. Αποφασίστηκε μάλιστα να ληφθεί πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ζήτημα των ισολογισμών είναι παλιό και έχει μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση των ιδίων των εκδοτών. Και σε αυτό το μέτωπο δεν υπάρχει ομοφωνία, αντίθετα εκφράζονται διαφορετικές επόψεις.

Ο Θέμης Αλαφούζος της «Καθημερινής» σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι αντίθετος στην προοπτική να καταργηθεί η δημοσίευση ισολογισμών, θέση ωστόσο που σχετίζεται άμεσα με τη συνολική στάση στα ζητήματα εξέλιξης του Τύπου.

Στον αντίποδα υπάρχουν εκδότες που θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική και θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές μικρές εφημερίδες. Τη στάση αυτή φαίνεται να υποστηρίζει και ο ΔΟΛ. Ο οργανισμός δεν θέλει την κατάργηση των ισολογισμών.

Την ίδια ώρα οι περιφερειακές εφημερίδες ζητάνε την επέκταση του καθεστώτος υποχρεωτικής δημοσίευσης και σε άλλες κατηγορίες κρατικών δημοσιεύσεων.


Σχολιάστε εδώ