Λυσσαρίδης και Ομήρου λένε ΟΧΙ σε τούρκο Πρόεδρο

Άμεσα αντέδρασαν δύο κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί στο πρωτοσέλιδο σχόλιο του «Π» της περασμένης Κυριακής, με το οποίο η εφημερίδα μας κατήγγειλε την αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφια της λεγόμενης εκ περιτροπής προεδρίας, δηλαδή να εναλλάσσονται στην προεδρία Ελληνοκύπριος (4 χρόνια) και Τουρκοκύπριος (2 χρόνια)!

Έτσι, με επιστολές που μας απέστειλαν ο κύπριος ιστορικός ηγέτης Β. Λυσσαρίδης κι ο πρόεδρος του κόμματος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, μας διαβεβαιώνουν ότι δεν αποδέχονται την εκ περιτροπής προεδρία.

Μάλιστα ο Β. Λυσσαρίδης επισημαίνει ότι σε αυτό έχουν επί της ουσίας δεσμευτεί όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι στις τελευταίες εκλογές στην Κύπρο, του Δημ. Χριστόφια συμπεριλαμβανομένου, ενώ ο Γ. Ομήρου παραπέμπει σε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου του 1989.

«ΤΟ ΠΑΡΟΝ» αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση, ότι δύο πολιτικοί ηγέτες της Κύπρου μας απάντησαν και ξεκαθάρισαν με σαφήνεια τη θέση τους.

Επισημαίνουμε, βέβαια, ότι δεν απάντησε ο πρόεδρος του κόμματος ΔΗΚΟ Μ. Κάρογιαν, ο διάδοχος του Τ. Παπαδόπουλου, του ηγέτη που είπε το περήφανο ΟΧΙ στο διχοτομικό σχέδιο Ανάν και οδήγησε σε στιγμές κρίσιμες τον κυπριακό λαό, του οποίου ανεδείχθη και απεδείχθη άξιος ηγέτης.

Και αυτό μας ανησυχεί, αφού τόσο ο κ. Κάρογιαν όσο κι ο κ. Ομήρου είναι κυβερνητικοί εταίροι του νυν Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος προχωρεί από έκπτωση σε έκπτωση…

Έτσι, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Γ. Ομήρου θα συνεχίσει να έχει τις ίδιες θέσεις που αναφέρει στην επιστολή που μας απέστειλε κι όταν το θέμα θα έρθει προς συζήτηση τόσο στην κυπριακή κυβέρνηση όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο, χωρίς να κάνει πίσω χάριν της συγκυβέρνησης…

Όσο για τον ιστορικό ηγέτη Β. Λυσσαρίδη δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία. Σε χαλεπούς καιρούς, διαχρονικά συνεπής με τις αγωνιστικές, ασυμβίβαστες θέσεις του, έχει δείξει πως εκπτώσεις δεν κάνει σε αυτό που θεωρεί εθνικό συμφέρον και –γνήσια κι όχι ψευδεπίγραφη…– πατριωτική γραμμή. Κι έτσι θα πράξει και τώρα!

Και, φυσικά, για άλλη μια φορά θα εκφράσουμε την εμπιστοσύνη μας στον λαό της Κύπρου, αυτόν τον λαό που ακύρωσε στην πράξη και το 2004 το Σχέδιο Ανάν, τον λαό που έχει δώσει μάχες και έχει χύσει αίμα για να μην κάτσει στην καρέκλα του Μακαρίου ένας Τουρκοκύπριος, στο όνομα συμβιβασμών και «ρεαλισμού» που οδηγεί σε συμφορές!

Στη συνέχεια παραθέτουμε τις επιστολές των Β. Λυσσαρίδη και Γ. Ομήρου.

ΟΧΙ Λυσσαρίδη

«Αντιτάχθηκα δημόσια στο πρώτο ανακοινωθέν Χριστόφια-Ταλάτ που αναφερόταν σε ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό κράτος και συνεταιρισμό.

Αντιτάχθηκα στην εκ περιτροπής προεδρία. (Σ’ ένα ενιαίο κράτος με κοινούς εκλογικούς καταλόγους οποιοσδήποτε πολίτης, και Τουρκοκύπριος, μπορεί να εκλεγεί δημοκρατικά πρόεδρος. Αυτό δεν είναι εκ περιτροπής προεδρία).

Αντιτάχθηκα στην εκχώρηση του κατάλοιπου εξουσίας στις περιφέρειες, πράγμα που χαρακτηρίζει συνομοσπονδίες.

Αντιτάχθηκα στην a priori διαγραφή του εγκλήματος του εποικισμού.

Αντιτάχθηκα στην παρουσίαση του προβλήματος ως διακοινοτικής διαμάχης (με διαδικασία τον «διακοινοτικό» διάλογο) ενώ είναι θέμα εισβολής, εθνοκάθαρσης και κατοχής με αντίπαλη πλευρά την Τουρκία.

Αυτή είναι και σήμερα η γραμμή μου.

Άλλωστε όλα αυτά συγκρούονται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις όλων των υποψηφίων Προέδρων, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του οποίου το πρόγραμμα προνοεί για λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του χώρου, της οικονομίας, των θεσμών, τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος όλων των προσφύγων για επάνοδο στις πατρογονικές τους εστίες και περιουσίες, και θα τερματίζει ξένες κηδεμονίες και στρατιωτική παρουσία.

Αυτή τη γραμμή υπερασπίσθηκα.

Αυτή τη γραμμή υπερασπίζομαι.

Δρ Βάσος Λυσσαρίδης»

ΟΧΙ και από Ομήρου

«Αναφέρομαι στο δημοσίευμά σας στην έκδοση της περασμένης Κυριακής που αφορούσε την «εκ περιτροπής προεδρία» σε πιθανή λύση του Κυπριακού και θα ήθελα να σας πληροφορήσω συναφώς για τα εξής:

1. Το Κ.Σ. της ΕΔΕΚ, με σαφήνεια εντός και εκτός Εθνικού Συμβουλίου, επέμεινε και επιμένει σε εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής της πλειοψηφίας στην εκλογή Προέδρου του κράτους. Άρα δεν αποδεχθήκαμε ποτέ τη λογική της εκ περιτροπής προεδρίας.

2. Στις προτάσεις της Ε/Κ πλευράς που υιοθέτησε το Εθνικό Συμβούλιο το 1989 καθορίζεται με σαφήνεια η θέση ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος μπορούν να εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία Ε/Κ και Τ/Κ. Διαδικασία απόλυτα δημοκρατική. Αν εκλεγεί Πρόεδρος Ε/Κ τότε ο αντιπρόεδρος, που θα εκλέγεται και πάλι με καθολική ψηφοφορία, θα είναι Τ/Κ. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με τη λεγόμενη σταθμισμένη ψήφο.

Με εκτίμηση

Γιαννάκης Λ. Ομήρου
Πρόεδρος»


Σχολιάστε εδώ