Κοινοτικοί πόροι ύψους 3 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης
Περίπου 3 δισ. ευρώ είναι το κόστος των προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης που προωθεί το υπουργείο Απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για «ευρωπαϊκό» κυρίως χρήμα, καθώς προέρχεται από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ το ποσό που θα εκταμιευθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Απασχόλησης, από το συνολικό ποσό των προγραμμάτων αυτών περίπου 2% θα διατεθεί στους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου «να αναπτύξουν τα δικά τους σχέδια για την προάσπιση της εργασίας». Μέχρι στιγμής η εργατική πλευρά δεν έχει «εισπράξει» καθόλου χρήματα, ενώ αμφισβητείται αν τελικώς θα κατευθυνθούν οποιαδήποτε ποσά προς ΓΣΕΕ και Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα.
«Η λήψη άμεσων μέτρων είναι το ζητούμενο για την αντιμετώπιση της κρίσης, βραχυπρόθεσμα αρχικά και μακροπρόθεσμα στη συνέχεια, τονίζει η υφυπουργός Απασχόλησης – Κοινωνικής Προστασίας Σοφία Καλαντζάκου, μετά τη συμμετοχή της στις εργασίες της 8ης Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Συνόδου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβώνα. Η υφυπουργός υπενθυμίζει ότι:
Στο υπουργείο Απασχόλησης έχει ήδη επικαιροποιηθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007 – 2013 που περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης με έμφαση στην ενίσχυση των νέων, των γυναικών και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Με το πρόγραμμα αυτό ενισχύεται επίσης η απασχόληση στον τουρισμό και τον κατασκευαστικό τομέα, ενώ ενισχύονται παράλληλα οι επενδύσεις στην κοινωνική οικονομία και τα πράσινα επαγγέλματα.
Εκ του αποτελέσματος, βεβαίως, θα κριθεί η επιτυχία: Αν δεν έχουμε έκρηξη ανεργίας σε τουρισμό και κατασκευαστικό τομέα, αν δεν αυξηθεί η ανεργία νέων και γυναικών που ήδη καταγράφεται απειλητική. Σε διαφορετική περίπτωση, όλοι θα πρέπει να αναρωτηθούν πού και πώς αξιοποιήθηκαν τα (τεράστια) ποσά.