Και το αφορολόγητο 2% ανάβει φωτιές

Η ΕΙΗΕΑ σήκωσε το «γάντι» και στην ανάδειξη του θέματος του «2%» από τον ΣΚΑΪ απάντησε με μια ανακοίνωση που αναφέρει πως είναι «γνωστό ότι ο Όμιλος Αλαφούζου έλαβε από τη σημερινή κυβέρνηση χαριστικά άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας». Ο ΣΚΑΪ δηλώνει πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την αναφορά αυτή.

Αλλά η κόντρα μεταξύ ΕΙΗΕΑ – Αλαφούζου για την «άδεια του ΣΚΑΪ» έχει και άλλη διάσταση.

Ο Γ. Κουρής, έχοντας ανοικτό μέτωπο με τον Όμιλο Αλαφούζου ακολουθεί τη γραμμή της ΕΙΗΕΑ ότι «η κυβέρνηση έδωσε χαριστικά την άδεια τηλεόρασης πανελλαδικής εμβέλειας στον Αλαφούζο» επικαλούμενος τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιοκτητών. Προφανώς το επίμαχο σημείο στο οποίο αναφέρονται η ΕΙΗΕΑ και ο εκδότης της «Αυριανής», είναι το πώς η Αγροτική Τράπεζα το 2006 πούλησε τον τότε Seven X στον Γιάννη Αλαφούζο, για να εκπέμψει λίγο καιρό αργότερα ο σημερινός ΣΚΑΪ.

Είναι ένα θέμα που είχε αναδείξει κατά καιρούς το «Π» με δημοσιεύματά του, καθώς θα περίμενε κανείς η τράπεζα να προχωρήσει σε πλειστηριασμό για την πώληση περιουσιακού της στοιχείου.

Ο Seven X είχε το πλεονέκτημα της άδειας που πήρε το 1993 μαζί με τους εξής τηλεοπτικές εταιρείες: Τηλέτυπος (Mega), ΑΝΤΕΝΝΑ TV, Ελεύθερη Τηλεόραση (σημερινό Alter), Νέα Τηλεόραση (σημερινό Star) και Νέο Κανάλι Ραδιοτηλεοπτική (πρώην New Channel- Tempo) η άδεια της οποίας ανακλήθηκε.

Παρουσία των Δ. Ρίζου, Δ. Καλοφωλιά, Χ. Λαμπράκη και Γ. Μπόμπολα ελήφθη η απόφαση για τη δημοσίευση της ανακοίνωσης εναντίον του Ομίλου Αλαφούζου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δ. Ρίζος διατύπωσε μια άλλη άποψη για την άδεια του ΣΚΑΪ, λέγοντας πως στο παρελθόν είχε εκείνος το Seven και όντως ο σταθμός είχε άδεια.

Όμως ο Χ. Λαμπράκης και ο Γ. Μπόμπολας φαίνεται να επέμειναν για την έκδοση αυτής της ανακοίνωσης, όντας εκνευρισμένοι από τη στάση του Φαλήρου.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να περάσει τη διάταξη, όμως μετά τις πιέσεις του ΣΚΑΪ δήλωνε πως θέλει να υποστηρίξει τους εκδότες, αλλά «στην ΕΙΗΕΑ δεν μπορεί να τα βρουν μεταξύ τους εξαιτίας του Αλαφούζου».

Είχε προηγηθεί άλλωστε η αμφισβήτηση του ύψους της εισφοράς προς την Ένωση

Ιδιοκτητών από την πλευρά της «Καθημερινής», η οποία απείλησε με αποχώρηση. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανό να περάσει η διάταξη με όρο για τη φορολόγηση αυτού του ποσοστού, έτσι ώστε ένα μέρος των χρημάτων να πηγαίνει προς το Δημόσιο.

Ο ΣΚΑΪ πάντως φαίνεται πως είναι διατεθειμένος να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση, με άξονα το θέμα του Ασωπού (διαβάστε και στο www.typologies.gr) οπότε το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός. ΕΙΗΕΑ: «Απαράδεκτη η ”Καθημερινή”» – «Χαριστική άδεια στον ΣΚΑΪ»

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών στην ανακοίνωσή της «καταγγέλλει τη στάση του ομίλου της ”Καθημερινής” στο θέμα της κατάργησης του επί 55ετία ισχύοντος νόμου για το 2% των δαπανών των εφημερίδων. Η ενέργεια αυτή, σε μια περίοδο κρίσεως για ολόκληρο τον Τύπο, είναι βλαπτική για το σύνολο των εφημερίδων και ιδιαίτερα για τις μικρότερες οι οποίες ενδεχομένως θα αναγκασθούν να διακόψουν την έκδοσή τους. Η στάση αυτή της ”Καθημερινής” μέλους της ΕΙΗΕΑ είναι απαράδεκτη. Πολύ περισσότερο αφού είναι γνωστό ότι ο Όμιλος Αλαφούζου έλαβε από τη σημερινή κυβέρνηση χαριστικά άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας».

Και… ευεργέτης ο Αλαφούζος

Η «Καθημερινή» στο δημοσίευμα της Παρασκευής αναφέρει πως «όπως κάθε εφημερίδα που σέβεται τις αρχές της ενημέρωσης, δημοσίευσε, και θα συνεχίσει να το κάνει, απόψεις για ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη, καθώς επιβάλλει καθεστώς ιδιότυπης φοροαπαλλαγής σε έναν κλάδο». Ακόμη στην περίπτωση που «ψηφισθεί η παράταση του 2%, η “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΕ” θα δωρίσει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα τον φόρο που θα κατέβαλλε αν δεν ίσχυε αυτή η ρύθμιση». Και αυτό αναφέρει η εφημερίδα γιατί «σε μια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη δημοσιονομική κρίση και οι έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώσουν πρόσθετα φορολογικά βάρη από το υστέρημά τους, κανένας κλάδος δεν μπορεί να διεκδικεί προνομιακή φορολογική μεταχείριση». Στο μεταξύ ο ΣΚΑΪ, από την πλευρά του, απαντάει στην ανακοίνωση της ΕΙΗΕΑ για την άδειά του πως «τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη», σημειώνοντας πως «ο σταθμός αγόρασε το 2006 τον SEVEN X, ο οποίος διαθέτει από το 1993 νόμιμη άδεια πανελλήνιας εμβέλειας».

Η ιστορία του «2%»

Το ζήτημα του «2%» έχει αναλυθεί από τη στήλη όλο το προηγούμενο διάστημα. Θυμίζουμε στους αναγνώστες ότι την 1η Φεβρουαρίου στο ρεπορτάζ για την «αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας Λαμπράκη» σημειώναμε πως μεταξύ άλλων στην ατζέντα της αντιπαράθεσης είναι το «2%», εκτός από την κρατική διαφήμιση και τους ισολογισμούς. Το θέμα ήταν διαρκώς στην επικαιρότητα με ερωτήσεις που είχε καταθέσει ο Στέφανος Μάνος, αναγκάζοντας την κυβέρνηση και τον πρώην υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο να δεσμευτεί στη Βουλή πως το καθεστώς αυτό δεν θα ανανεωθεί. Όμως το ζήτημα του 2% ήταν ψηλά στην ατζέντα της ΕΙΗΕΑ, η οποία επιθυμούσε την επαναφορά του, με σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχει «θετική έκβαση». Γι’ αυτό και στον απολογισμό της για το 2007, όπως είχε αποκαλύψει η στήλη, υπήρχε η εξής αναφορά:

«Δαπάνες εφημερίδων χωρίς δικαιολογητικά.

Όπως είναι γνωστό η ισχύς της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 31 του Ν. 2238/1994 με βάση την οποία αναγνωρίζονται στις επιχειρήσεις εφημερίδων και περιοδικών δαπάνες χωρίς δικαιολογητικά σε ποσοστά 2% επί των εσόδων της από πωλήσεις φύλλων και διαφημίσεις, εκπνέει στις 31.12.2008. Το διοικητικό συμβούλιο έχει ζητήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου τη διατήρηση της διατάξεως για αόριστο χρόνο. Το θέμα εξετάζεται από την κυβέρνηση, με σοβαρή πιθανότητα θετικής έκβασης».

Ο νόμος που εμπεριέχει την επίμαχη διάταξη είναι ο 2238/1994 και αρχικά παρείχε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ραδιοφώνου και τηλεόρασης να διαχειρίζονται χωρίς παραστατικά το 2% και στους εκδότες το 4% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων: «Ειδικά για τις επιχειρήσεις έκδοσης ημερησίων, εβδομαδιαίων, πολιτικών και οικονομικών εφημερίδων και περιοδικών αναγνωρίζεται έκπτωση χωρίς δικαιολογητικά που υπολογίζεται σε ποσό 4% επί των ακαθαρίστων εσόδων, των οριζομένων από τις ίδιες τις διατάξεις και ανεξάρτητα από το ύψος τους». Με δύο τροπολογίες σε νόμους το καθεστώς αυτό μεταφέρθηκε ως τις 31/12/2008.


Σχολιάστε εδώ