«Καθαρίζει» ο Γιώργος

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη ερμηνεία ορισμένων αλλοπρόσαλλων επιλογών του Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα μ’ αυτήν, στην πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τις τωρινές επιλογές του, με τους αποκλεισμούς ακόμα και ιστορικών στελεχών, δείχνει με ποιο τρόπο θα κυβερνήσει αν κερδίσει τις εκλογές. Δείχνει ότι το κόμμα δεν τον ενδιαφέρει παρά ως όχημα προώθησης των επιδιώξεών του, ότι δεν θέλει τμήματα του ιστορικού ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν τη «στάμπα» του Ανδρέα, ότι -εν τέλει- τον απασχολεί μόνο το να γίνει ένοικος του Μαξίμου και προς αυτήν την κατεύθυνση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα.

Βέβαια στην κατασκευή μιας εικόνας έστω και σιωπής… νεκροταφείου τον αβαντάρουν τα μέγιστα τα περισσότερα ΜΜΕ, τα οποία «θάβουν» τις εσωκομματικές κόντρες στο ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα αναδεικνύουν ακόμα και πολύ μικρότερης έκτασης κόντρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο (κυρίως) καθώς και στα άλλα κόμματα.

Για παράδειγμα, η συνέχιση της περιθωριοποίησης του Κώστα Λαλιώτη και μάλιστα με εντελώς άκομψο (το λιγότερο…) τρόπο, την παραμονή μιας εκλογικής μάχης, είναι μια σοβαρότατη εξέλιξη και δείχνει πολλά, για το πώς σκοπεύει να κυβερνήσει όταν κερδίσει τις εκλογές.

Δείχνει πολύ περισσότερα απ’ την απομάκρυνση του Γ. Παναγιωτακόπουλου, ενός επίσης ιστορικού στελέχους, που στάθηκε στον Ανδρέα αλλά και στον ίδιο, στην αναμέτρησή του με το Β. Βενιζέλο μετά τις εκλογές του 2007.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η νίκη του σε αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση εν πολλοίς οφείλεται στη βοήθεια του «μηχανισμού Παναγιωτακόπουλου».

Εκείνο που εντυπωσιάζει στην επιχείρηση περιθωριοποίησης του Κ. Λαλιώτη είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε. Δηλαδή η ένταξη του πρώην γραμματέα σε ένα σχήμα κάποιων… δεκάδων στελεχών (Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα), όπου «χάνεται» χωρίς διακριτό ρόλο και με «καπέλο» τους Ραγκούση και Γ. Μίχα!

Βέβαια ο Λαλιώτης δεν αναμένεται να μιλήσει, να διαμαρτυρηθεί, μάλιστα αποδέχτηκε μια τέτοια (επί της ουσίας) υποβάθμιση.

Αλλά οι εσωκομματικές παρενέργειες υπάρχουν. Και θα φανούν…

Σχετικά με τον Παναγιωτακόπουλο, σοβαρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η εκκαθάρισή του ήταν βασικά έργο Ραγκούση και Αθανασάκη, αλλά είχε σε κάθε περίπτωση την «ευλογία» του Γιώργου, επειδή ο τέως «συγκεντρωσιάρχης» είχε το… θράσος να αμφισβητήσει ορισμένες επιλογές του, μεταξύ αυτών και τον γραμματέα!

Μάλιστα η εκκαθάριση ήρθε ελάχιστες μέρες μετά τη συγκέντρωση στην Καλαμάτα, για την οποία ο Γιώργος τον συνεχάρη! Και αμέσως μετά τον… έστειλε!

Ακολουθεί ρεπορτάζ σχετικό με τις νέες επιχειρήσεις εκκαθαρίσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Δεν θέλει κόμμα ο Γιώργος, μόνο Μαξίμου

Τα πάνω κάτω φέρνει ο Γιώργος Παπανδρέου στον κομματικό του μηχανισμό, καταργώντας τον Τομέα Κινητοποιήσεων (πρωτοφανές σε περίοδο εκλογών), πετώντας έξω τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, που εδώ και μήνες φώναζε με όλες του τις δυνάμεις ότι το κόμμα δεν είναι έτοιμο για εκλογές και χρειάζονται πολλά να γίνουν για να προετοιμαστούν κατάλληλα οι οργανώσεις.

Έτσι, ο Γιώργος Παπανδρέου, επηρεασμένος προφανώς από τον Γιάννη Ραγκούση, που τελευταία είχε ανοικτή κόντρα με τον Παναγιωτακόπουλο, ενοποίησε τον Τομέα Κινητοποιήσεων με το Οργανωτικό, τοποθετώντας γραμματέα τον κ. Αποστολόπουλο ενώ τη μέχρι τώρα γραμματέα Ζωή Καρκούλια την τοποθέτησε γραμματέα του τομέα Ετεροδημοτών, στη θέση του «εκσυγχρονιστή» κ. Φελώνη.

Από τις κινήσεις αυτές του Παπανδρέου ορισμένα στελέχη συμπεραίνουν ότι το κύριο ενδιαφέρον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν είναι το κόμμα, αλλά, αντιγράφοντας τον παππού του, η κυβέρνηση.

Ο κομματικός μηχανισμός είναι για να μαζεύει τα «απόνερα» και να εργάζονται μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι, όπως άλλωστε γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη.

Η κατάργηση ενός σημαντικού τομέα, όπως των κινητοποιήσεων, που ειδικά σε προεκλογική περίοδο είναι απαραίτητος για την οργάνωση των συγκεντρώσεων του αρχηγού και υποψήφιου πρωθυπουργού, δείχνει και τις προθέσεις του Παπανδρέου για το πώς θα αντιμετωπίσει το κόμμα, αν εκλεγεί πρωθυπουργός και εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την απόφαση του Παπανδρέου είναι έντονα ενοχλημένος ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, που έδινε και δίνει τη ζωή του για το κόμμα και πάλεψε στηρίζοντας τον Παπανδρέου στην εσωκομματική μάχη ενάντια στον Βενιζέλο από την πρώτη στιγμή, από το ίδιο βράδυ που εκδηλώθηκε η αμφισβήτηση, και αν δεν ήταν αυτός με μερικούς άλλους, μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλιώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα.

Ο Παναγιωτακόπουλος πιστεύει ότι η νέα οργανωτική δομή που δημιούργησε ο πρόεδρος δεν μπορεί να δώσει τα μέγιστα στον εκλογικό αγώνα, όταν μάλιστα φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολος, μια και το κόμμα δεν διαθέτει καινούργια υλικά, πολύ περισσότερο όταν δεν έχει συνοχή.

Η απόφαση του προέδρου έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα και αρκετοί γραμματείς Περιφερειακών Οργανώσεων ετοιμάζονται να αποστείλουν υπομνήματα στον γραμματέα του κόμματος, διαφωνώντας με τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς ο Τομέας των Κινητοποιήσεων αποτελούσε πάντα τη ραχοκοκαλιά του κόμματος.

Ορισμένα στελέχη θεωρούν επίσης ότι η κίνηση αυτή συμβολίζει την πρόθεση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, να αντικαθίσταται ή να καταργείται όποιος αντιδρά και το τελευταίο διάστημα ο Παναγιωτακόπουλος είχε έρθει σε ρήξη με τον Ραγκούση τον οποίο δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «Ρουσόπουλο του ΠΑΣΟΚ», με την έννοια ότι είναι περισσότερο του φαίνεσθαι και όχι του είναι.

Το αποτέλεσμα ήταν να ξηλωθεί ο Τομέας Κινητοποιήσεων και να μπει στο ψυγείο ο Παναγιωτακόπουλος, αφού η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα όπου τοποθετήθηκε δεν έχει πολιτικό αντικείμενο.


Σχολιάστε εδώ