Η άλλη Ελλάδα

Διχάζεται η κοινωνία της Αντιπάρου

– Με ευθύνη της προέδρου κυρίας Μανέτα, η οποία υποτίθεται εκτίει την ποινή αργίας ενός μηνός που της επέβαλε το Πειθαρχικό Συμβούλιο, αλλά κάθε μέρα είναι στην κοινότητα και ασκεί πλήρως τα καθήκοντά της!

Με 37 παράνομες μεταδημοτεύσεις και μία ψήφο διαφορά εξελέγη στην Αντίπαρο η παράταξη της κ. Βαρβάρας Φαρούπου – Μανέτα, η οποία, εκτός από το γεγονός ότι δεν πραγματοποίησε ούτε ένα έργο στο νησί, προκαλεί με τη συμπεριφορά της, αγνοώντας Κώδικες, δεοντολογία και νόμους. Συμπεριφορά, που διχάζει τον λαό της Αντιπάρου, ενώ οι αρμόδιοι (περιφερειάρχης) δεν αποφασίζουν να επιβάλουν την τάξη.
Η κ. Μανέτα πρόσφατα τιμωρήθηκε με ενός μηνός αργία, κατόπιν προσφυγής των κοινοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, γιατί αρνείτο, παρά την εντολή από περιφέρεια και Εισαγγελέα, να τους παραδώσει τα στοιχεία για τις μεταδημοτεύσεις. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφέρειας είχε επιβάλει 4 μηνών αργία στην κ. Μανέτα, κρίνοντας ότι η πρόεδρος «έχει διαπράξει σοβαρή παράβαση των καθηκόντων της από βαριά αμέλεια», μετά την προσφυγή της όμως στο υπουργείο Εσωτερικών η ποινή μειώθηκε στον ένα μήνα.
Η κ. Μανέτα προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με την υπ’ αριθμ. 1255 18/11/2008 απέρριψε την αίτηση αναστολής της ποινής και έτσι από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου εξέτισε την ποινή της.
Τρόπος του λέγειν δηλαδή, γιατί η κοινοτάρχης πήγαινε καθημερινά στην κοινότητα, προήδρευε σε κοινοτικό συμβούλιο, εισηγήτο ζητήματα (υπάρχει ηχητικό ντοκουμέντο) και μάλιστα δεν επέτρεπε να γραφούν στα πρακτικά οι παρεμβάσεις των κοινοτικών συμβούλων της μειοψηφίας. Κατά τη διάρκεια δε της ποινής της εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο υπέγραφε ως πρόεδρος της κοινότητας.
Εν τω μεταξύ, αρχές Δεκεμβρίου, εκδόθηκε το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με αυτό «ελέγχθηκαν 37 επιμέρους εγγραφές στο Δημοτολόγιο της Κοινότητας Αντιπάρου και διαπιστώθηκαν τα εξής: α) Το σύνολο αυτών διενεργήθηκε με πράξεις (αποφάσεις) της προέδρου της Κοινότητας Αντιπάρου κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 8, άρθρο 18, Π.Δ. 410/95, διότι δεν υποβλήθηκαν από τους αιτούντες για μεταδημότευση δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την επί διετία τουλάχιστον πραγματική μόνιμη εγκατάσταση αυτών στην Κοινότητα Αντιπάρου».
Η κ. Μανέτα αμφισβήτησε ακόμη και το πόρισμα, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία μεταξύ των άλλων τονίζει: «Δεν γνωρίζω αν οι επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης κατέληξαν στηριζόμενοι σε καταγγελίες των συμβούλων της μειοψηφίας» και επιμένει ότι ούτε αυτή η εξέλιξη «επηρεάζει τη νομιμότητα και βασιμότητα της εκλογής μου ως επιτυχούσας».
Κατόπιν όλων αυτών η κατάσταση στην Αντίπαρο έχει φτάσει σε οριακό σημείο, με ένα κοινοτικό συμβούλιο που επί της ουσίας δεν λειτουργεί και άρα δεν μπορεί να προχωρήσει οτιδήποτε και τον κόσμο του νησιού απορημένο, με τους πιο φανατικούς όμως από τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη.
Εδώ και περίπου έναν μήνα ο περιφερειάρχης Χ. Κόκκινος δεσμεύτηκε ότι «ό,τι είναι να γίνει θα γίνει με το γράμμα του νόμου, αφού εξεταστούν όλα τα πορίσματα και οι δικαστικές αποφάσεις», όμως ακόμη δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
Από την Εισαγγελία της Σύρου πάντως διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση και η υπόθεση ανατέθηκε σε αντεισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων σε ό,τι αφορά στις παράνομες μεταδημοτεύσεις.

Για οικονομία έκλεισε ο ΟΤΕ υποκαταστήματά του
σε ακριτικούς νομούς

Ένα ακόμα πρόβλημα στους κατοίκους των ακριτικών νομών της χώρας, φρόντισε να… προσθέσει ο ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, με… συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να προλάβουν καλά καλά οι ακρίτες μας να καταλάβουν τι γίνεται, έκλεισαν τα καταστήματα στις Σάπες και τον Ίασμο. Έτσι όποιος κάτοικος των περιοχών αυτών θέλει να πραγματοποιήσει συναλλαγές με τον ΟΤΕ είναι υποχρεωμένος να διανύει δεκάδες χιλιομέτρων προκειμένου να φτάσει στην Κομοτηνή και να εξυπηρετηθεί από το εκεί κατάστημα. Το κλείσιμο όμως των καταστημάτων του ΟΤΕ σε Σάπες και Ίασμο έχει και άλλη μία παράμετρο: Μέχρι τώρα τα καταστήματα που έκλειναν βρίσκονταν σε μεγαλύτερες πόλεις και όχι σε χωριά ή μικρές κωμοπόλεις. Γεγονός που δείχνει πως στο σχέδιο του ΟΤΕ περιλαμβάνεται και το κλείσιμο καταστημάτων σε πόλεις με μεγάλο αριθμό κατοίκων, εξέλιξη που θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.
(Από τον «Παρατηρητή» της Θράκης)

QQQ
Σαπίζουν σκόρδα
και κρεμμύδια στη Θράκη
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί σκόρδων, κρεμμυδιών και πατάτας στη Θράκη και ιδιαίτερα στην περιοχή Νέας Βύσσας. Οι έμποροι, που στην αρχή της σεζόν δεν βρήκαν ανταπόκριση με τις τιμές-ψίχουλα που πρόσφεραν, εγκατέλειψαν την περιοχή και δεν επανήλθαν αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνθηκαν σε παραγωγούς της Βουλγαρίας και των Σκοπίων στους οποίους βρήκαν αυτά τα προϊόντα στις τιμές που ήθελαν. Έτσι άφησαν τα ελληνικά προϊόντα να σαπίσουν στις αποθήκες και τους αγρότες μας στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Οι παραγωγοί με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούν την παρέμβασή του για να μην καταλήξουν τα προϊόντα τους στις χωματερές και εκφράζουν την απογοήτευσή τους επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία τους.

QQQ
«Ξέχασαν» την ίδρυση
μουσείου στην Αλεξανδρούπολη
Δύο φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει την ίδρυση μουσείου στην Αλεξανδρούπολη.
Ενώ στην αρχή φαινόταν ότι όλα θα γίνουν σύντομα αφού και χώρος βρέθηκε (απέναντι από το δημοτικό κάμπινγκ) και η μακέτα του κτιρίου, που θα στέγαζε το μουσείο, παρουσιάστηκε σε σχετική εκδήλωση, η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη.
Ή μάλλον δεν υπήρξε καθόλου συνέχεια γιατί το θέμα «κόλλησε» και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα!
Το πιο περίεργο όμως είναι πως το υπουργείο Πολιτισμού στην έκθεσή του (Οκτώβρης 2008) για τα έργα που θα κάνει στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ δεν αναφέρει πουθενά το Μουσείο Αλεξανδρούπολης! Κάτι που σημαίνει πως η υπόθεση… ξεχάστηκε και τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να ξεκινήσει, μια και δεν υπάρχουν οι πόροι!
Οι φορείς της Αλεξανδρούπολης με υπόμνημά τους καλούν τον νέο υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, να εξετάσει το θέμα κι αν καταφέρει να διασφαλίσει πόρους να ξεκινήσει άμεσα τη δημιουργία του μουσείου της πόλης.
(Από την «Ελεύθερη Θράκη»)

QQQ
Οι χρυσοθήρες… έπιασαν πάλι δουλειά στην Ακράτα!
Μεγάλη επιχείρηση χρυσοθηρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του υδραγωγείου της Ακράτας. Η… επιχείρηση αυτή έχει γίνει μόνιμο θέμα συζήτησης στην περιοχή και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των κατοίκων, αφού οι φήμες αναφέρουν ότι οι ερευνητές έχουν σπόνσορες γνωστές βιομηχανίες της Πάτρας!
Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει προ διμήνου, αλλά οι εκσκαφές σταμάτησαν όταν τα μηχανήματα δεν μπορούσαν να φτάσουν στο σημείο όπου τα όργανα έδειχναν χρυσό. Πριν από λίγες ημέρες οι «χρυσοθήρες» επανήλθαν έχοντας εξασφαλίσει νέες άδειες και συνέχισαν τις εκσκαφές με γεωτρύπανο αυτήν τη φορά! Πολλοί κάτοικοι συγκεντρώνονται στο σημείο και παρακολουθούν τις εργασίες, ενώ εκείνοι που ψάχνουν τον θησαυρό ισχυρίζονται ότι σε λίγο θα έχουν στα χέρια τους τόνους χρυσού. Αρκεί, φυσικά, να ανανεωθούν οι απαραίτητες άδειες για τη συνέχιση των εκσκαφών.

QQQ
Στον αέρα
οι νέες φυλακές της Χίου
Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται το σωφρονιστικό κατάστημα της Χίου. Ακατάλληλοι χώροι, υπεράριθμοι κρατούμενοι στα κελιά, μεγάλα κενά στις συνθήκες υγιεινής και εμφανής παλαιότητα των κτιρίων, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, επειδή είχαν εκφραστεί αντιδράσεις από κάποιους φορείς για το αν θα πρέπει να γίνουν νέες φυλακές στο νησί ή αν θα πρέπει να φύγουν και οι υπάρχουσες, πέταξε το… μπαλάκι στη νομαρχία προκειμένου να απαντήσει αν θέλει την ανέγερση νέας φυλακής και αν ναι, σε ποιο σημείο του νησιού.
Η νομαρχία με τη σειρά της πέταξε το… μπαλάκι στους δήμους, τους οποίους με επιστολή της καλεί να απαντήσουν αν θέλουν τις νέες φυλακές στην περιοχή τους και σε περίπτωση που τις αποδεχτούν αν έχουν κάποιον χώρο να παραχωρήσουν!
(Από την «Αλήθεια» Χίου)

Συλλαλητήριο κατά των
απολύσεων στην Κέρκυρα
Συλλαλητήριο ενάντια απολύσεις πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι της Κέρκυρας, ύστερα από απόφαση του συνδέσμου τους.
Οι κερκυραίοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου κατήγγειλαν ότι οι απολύσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό, ειδικά από πολυκαταστήματα και εμπορικά καταστήματα, τα οποία λειτουργούν πλέον με το μισό τους προσωπικό κι αυτό με μειωμένο ωράριο. Όπως υπογράμμισαν μάλιστα το 95% των απολυμένων είναι γυναίκες με ανήλικα παιδιά.
(Από την «Ελευθερία»
της Κέρκυρας)

Δύσκολες μέρες για τους
ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας
Γενικός ξεσηκωμός έχει σημάνει στους ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας εξαιτίας του Προεδρικού Διατάγματος που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει ότι οι ελιές εισαγωγής, απ’ όπου κι αν προέρχονται, θα… βαφτίζονται «ελληνικές»!
Οι ελαιοπαραγωγοί απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ οι συνεταιριστικές τους οργανώσεις έχουν υποβάλει δεκάδες ενστάσεις, με τις οποίες καλούν τον αρμόδιο υπουργό να μην επιμείνει στην προώθηση του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος, γιατί, όπως υποστηρίζουν, υποθηκεύει το μέλλον των ελαιοπαραγωγών.
Εξάλλου, ανάστατοι είναι και οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής Αγίας Μαρίνας Φθιώτιδας γιατί τα πορίσματα του ΕΛΓΑ αναφέρουν ότι οι ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τη χαλαζόπτωση του Αυγούστου είναι κατά πολύ λιγότερες από εκείνες που πραγματικά είχαν σημειωθεί. Δηλαδή, αν οι αποζημιώσεις βγουν με βάση το πόρισμα του ΕΛΓΑ, δεν θα πάρουν ούτε τα μισά από τα χρήματα που υπολόγιζαν. Οι παραγωγοί με έγγραφό τους προς τη διοίκηση του ΕΛΓΑ εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους και απειλούν πως αν τα πορίσματα για τις ζημίες δεν διορθωθούν, τότε θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους.
(Από τη «Σέντρα» Κεντρικής Ελλάδος)


Σχολιάστε εδώ