ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Πολλοί προφήτευαν το τέλος του δικομματισμού στη χώρα μας και ήρθε η ίδια η ζωή να πετάξει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας τις προβλέψεις τους. Ωστόσο δεν κιότεψαν αλλά επανέρχονται κάθε τόσο, όταν σε μη προεκλογικές περιόδους οι δημοσκοπήσεις δείχνουν φυσιολογική φθορά του δικομματισμού. Μάλιστα την περίοδο της δημοσκοπικής άνθησης του ΣΥΝ ορισμένοι βιάστηκαν να βάλουν και την ταφόπλακα! Προφανώς όλοι αυτοί οι κακοί προφήτες αδυνατούν να κατανοήσουν την ισχυρή πολιτική βάση στήριξης του δικομματισμού που τον καθιστά για το εκλογικό σώμα «αναγκαίο κακό».

• Συγκεκριμένα, όσο ΚΚΕ και ΣΥΝ αρνούνται να συμμετάσχουν ως εταίροι στη διακυβέρνηση της χώρας κι όσο προβάλλουν την ουτοπική επιδίωξη της «κυβερνώσας αριστεράς», τόσο το εκλογικό σώμα, όταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου να οργανώσει την εκλογική του συμπεριφορά, ρίχνει την ψήφο του μαζικά στα κόμματα εξουσίας. Στις εκλογές του 2007, ΝΔ (41,84%) και ΠΑΣΟΚ (38,1%) συγκέντρωσαν το 80% της λαϊκής ψήφου. Σήμερα, σε μη προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων PUBLIC ISSUE (η οποία, σημειωτέον, έπεσε 100% μέσα στις προβλέψεις της το 2007), ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν αντίστοιχα 38,5% και 34%, δηλαδή αθροιστικά περίπου το 73%. Οπότε απομένει να συγκεντρώσουν ένα 7% ακόμα, για να θριαμβεύσει γι’ άλλη μια φορά ο δικομματισμός – πράγμα που θα γίνει όταν μπούμε σε προεκλογική περίοδο και τεθεί το δίλημμα της διακυβέρνησης.

• Από αυτό το βήμα καλέσαμε τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή να λύσει τον γόρδιο δεσμό της ασάφειας και να δεσμευτεί δημόσια ότι δεν θα επιδιώξει εκλογές τουλάχιστον μέχρι την προεδρική εκλογή. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να προχωρήσει σε ρητή δέσμευση. Τώρα από το ίδιο βήμα καλούμε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να διορθώσει τη γραμμή «εκλογές εδώ και τώρα», υποβάλλοντας το αίτημα των διπλών εκλογών τον Ιούνιο, όταν έτσι κι αλλιώς θα στηθούν κάλπες, αφού η χώρα δεν αντέχει συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας.


Σχολιάστε εδώ