Ειρηνοδικείο ζητάει ο Μαραθώνας

Η ανάγκη ίδρυσης Ειρηνοδικείου στον Μαραθώνα που θα εξυπηρετεί τρεις μεγάλους δήμους της Ανατολικής Αττικής (Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Μαραθώνα) με ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί μέσα από μια σειρά κινήσεων και πρωτοβουλιών όλων των τοπικών φορέων και παραγόντων της περιοχής.

Αποτέλεσμα μάλιστα των πιέσεων, που κλιμακώθηκαν με την επερώτηση αρχικά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Οικονόμου, την αντίστοιχη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Απόστολου Σταύρου, καθώς και με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μαραθώνα, ήταν να δοθεί θετική απάντηση στο εύλογο αυτό αίτημα από τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη.

Όπως είχε επισημάνει τότε στους δύο βουλευτές, θεωρούσε το αίτημα δίκαιο και είχε δεσμευθεί ότι θα αποδεχθεί την πρόταση των αρμοδίων οργάνων.

Η ίδια θετική στάση του τέως υπουργού Δικαιοσύνης επιβεβαιώθηκε και τον Δεκέμβριο του 2008 κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον δήμαρχο Μαραθώνα Σπ. Ζαγάρη και τον βουλευτή Νικόλαο Καντερέ, παρουσία του αντινομάρχη Ανατολικής Αττικής, καταγόμενου από τον Μαραθώνα, Γιώργου Πλακίτση.

Ακολούθησε απόφαση της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία, πράγματι, προτείνεται η ίδρυση Ειρηνοδικείου με έδρα τον Μαραθώνα, με οργανικές θέσεις δύο Ειρηνοδικών, στη δικαιοδοσία του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα υπάγονται τρεις δήμοι (Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Ραφήνας) και μία κοινότητα, το Γραμματικό.

Για να αντιληφθεί καλύτερα κανείς την αναγκαιότητα υλοποίησης της παραπάνω απόφασης, αρκεί να δει την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, που όταν λέμε «Ειρηνοδικείο Μαραθώνος» εννοούμε το Ειρηνοδικείο που λειτουργεί στο Καπανδρίτι! Ταυτόχρονα, ακόμη πιο εκπληκτικό, ο Δήμος Νέας Μάκρης υπάγεται στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, στην Ομόνοια, ενώ ο Δήμος Ραφήνας υπάγεται στη δικαιοδοσία του Ειρηνοδικείου Κρωπίας, στο Κορωπί! Αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται πάνω από 60.000 πολίτες, διασκορπισμένοι στις δικαιοδοσίες των προαναφερομένων Ειρηνοδικείων.

Στο πλαίσιο αυτό, εντείνοντας τις προσπάθειές του, ο Δήμος Μαραθώνα οργάνωσε πριν από μερικές μέρες ημερίδα με θέμα τη σύσταση του Ειρηνοδικείου Μαραθώνος, κατά την οποία, ωστόσο, οι διοργανωτές δοκίμασαν μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη.

Παρότι είχαν κληθεί άπαντες οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής (πρώην Υπόλοιπο), ουδείς άλλος προσήλθε εκτός του εκ Μαραθώνος καταγομένου βουλευτή, του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα και του αντινομάρχη Ανατολικής Αττικής Γιώργου Πλακίτση.


Σχολιάστε εδώ